2018. július 15., vasárnap
Henrik névnap

Előadások a rák kezeléséről

Az 1990 óta működő Magyar Rákellenes Liga (A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen címmel indított előadássorozata harmadik állomásaként Veszprémbe, a Csolnoky Ferenc Kórházba érkezett csütörtökön.

Dr. Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke köszöntötte az előadókat, bevezetőjében az új terápiák megismerésének fontosságáról beszélt.

Dr. Hornyák Lajos, az onkológiai osztály vezetője a daganatos betegek immunterápiájáról tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy a szervezet egy bonyolult háló, és az immunrendszer működése nem mindig kiszámítható. Kezdetben ugyan véd a tumor kialakulásától, de képes "segíteni" annak növekedését is. A T-sejtek feladata a tumorsejtek felismerése, azok megtámadása és az ép sejtek kiválogatása, feladatuk több milliárd sejt átnézése. Az immunterápia sajnos milliós költségekkel jár, és kezelésként egyedül nem állja meg a helyét, szükséges lehet még mellette a sugárterápia is. Az immunterápia sajnos mellékhatásokkal is járhat: például allergiás reakciók vagy ízületi gyulladás jelentkezhet. A legkönnyebb dolga akkor van az orvosoknak, ha a legkisebb daganatot a legkorábban észreveszik, hiszen így nő a gyógyulás esélye.

Dr. Cselik Zsolt, az emlőrák kezelésének modern sugárterápiás lehetőségeiről beszélt. Kiemelte, hogy az összes ráktípus közül az emlődaganatot ismeri a legjobban az orvostudomány. A cél az, hogy az eljárással ne okozzanak nagyobb kárt, az ún. rizikószerveket védjék, és ezáltal hatékonyak legyenek. Az előadásból kiderült, hogy a kezelés során fontos a beteg megfelelő rögzítése azért, hogy a sugárkezelés a megfelelő helyre irányuljon, ezért használnak például kozmetikai tetoválást.

Dr. Medgyasszay Balázs, a tüdőrák kezelésének új lehetőségeiről beszélt. A Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet betegeinek fele küzd tüdőrákkal, amelyet aztán csak minden tizedik beteg él túl. Fontos a megelőzés és a szűrés, sajnos a szűrésre járó emberek száma csökkenőben van. Már a legmodernebb készülékek állnak rendelkezésre arra, hogy kiszűrjék a betegségeket. Mint mondta, nem tüdőszűrés történik, hanem mellkasszűrés: a vizsgálatokon keresztül nemcsak a tüdő betegségei, hanem a szívbetegségek, deformitások is kiszűrhetők. Fontos az is, hogy a betegnek elérhetővé váljanak az alternatív kezelések, a táplálékkiegészítők, de mint mondta: a betegek gyógyulása azok hozzáállásától függ, minden fejben dől el.