Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fontos, hogy hős honvédeink ne vesszenek a feledés homályába

2018. március 6. 15:04
Felavatták a Magyar Királyi Honvéd Légierő és a Magyar Királyi Honvéd 101. Puma Vadászrepülő Ezred tiszteletére állított emléktáblát kedd délután a Veszprém Megyei Levéltár udvarán.

A megjelenteket Ovádi Péter önkormányzati képviselő köszöntötte.

– Sokszor mondjuk azt, hogy az idő megold dolgokat, majd lassan eltemeti az emlékeket egyre homályosabb emlékképpé téve azokat. Ez olykor üdvözítő is lehet, máskor viszont küzdenünk kell ellene, foggal körömmel ragaszkodni emlékeinkhez, és életben tartani elődeink tiszteletét.

– Veszprém hagyományosan katonaváros, bár a Magyar Honvédség ma is jeles számban képviselteti magát itt a Bakony lábánál, nem mehetünk el amellett, hogy az elődeinknek köszönhető, akiknek egy mainál sokkal kiélezettebb és bizonytalanabb korszakban kellett megőrizniük katonai becsületüket, sokkal nehezebb korszakban kellett helytállniuk. Büszke vagyok arra, hogy városunk megannyi gyönyörű parkjában és emlékhelyén találkozhatunk emlékművekkel és emléktáblákkal – jelentette ki Ovádi.

Ovádi Péter, önkormányzati képviselőOvádi Péter, önkormányzati képviselő

– Mit is jelentenek pontosan ezek az alkotások? Segítenek nekünk emlékezni és hű bajtársaink, az idő vasfogával vívott küzdelemben, hogy hős honvédeink és az ő tetteik ne vesszenek a feledés homályába. Korszakok jönnek és mennek, a kadétokból honvéd lesz, majd ők is leszerelnek, de ebben a változó világban mégis van néhány olyan biztos pont, ami igazodást jelenthet bárki számára.

"A honvéd becsület, tisztesség és fegyelem pont ilyen erények, korszaktól függetlenül a mai napig változatlanul segítenek nekünk, hogy ebben az ingoványos időben is megtaláljuk a helyes utat."

Azt az utat, amin bár nem mindig egyszerű járni, mégis az egyetlen helyes út. A ma felavatott emléktábla is egy ilyen alkotás, amely mellett, ha elmegyünk, emlékeztet ezekre az erényekre, a Magyar Királyi Honvéd Légierő és a Magyar Királyi Honvéd 101. Puma Vadászrepülő Ezred példáján keresztül. Köszönöm a Bakony-Balaton Ifjúságáért Alapítványnak, a Laczkó Dezső Múzeumnak és Piros Györgynek, hogy ápolják Veszprém katonai hagyományait, hiszen a becsület, tisztesség és fegyelem az, amitől Veszprém és a veszprémiek a jövőben is sikeres és boldog közösséget alkothatnak – fogalmazott a képviselő.

dr. Földváry Gábor István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkáradr. Földváry Gábor István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára

Beszédet mondott dr. Földváry Gábor István, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára is, aki kiemelte: a Magyar Királyi Honvéd Légierő egykori pilótái olyan kiváló emberek voltak, akik

két nagyszerű örökséget hagytak az utókorra: a repülésnek, a kék ég szeretetének és tiszteletének az örökségét, és a földnek, a szülőföldnek, a hazánknak a szeretetét.

Az Önálló Magyar Légierő a lehetőséghez mérten folyamatosan fejlődött. Ennek a kiemelkedő fegyvernemnek legendás alakulatává vált a 101-es Puma Repülőosztály, majd később Vadászrepülő Ezred. Ők mindig teljesítették kötelességüket, hogy a fegyverek között szálljanak szembe a hazára törő ellenséggel. Az örökség, amit ránk hagytak, velünk él.

Az emléktáblát dr. Földváry Gábor István, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és Ovádi Péter, önkormányzati képviselő leplezte le.

Az emléktábla leleplezéseAz emléktábla leleplezése

Az emléktáblát Dr. Takáts István érseki kancellár és Oláh Emil alezredes, református vezető tábori lelkész áldotta meg.

Tokos Bianka
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.