2018. június 24., vasárnap
Iván névnap

Nyomtatott szemüveggel a jobb látásért

Bemutatta az egyénre szabott, 3D nyomtatási technológiával készült Yuniku szemüveget a Szemeszter Optika szerdán. A technológia előnye, hogy nemcsak a lencsét, de a keretet is a vásárló igényeihez igazítják.

– A Szemeszter Optika működésének három fő pillére a magas szakmai színvonal, a társadalmi felelősségvállalás és az innováció. A Yuniku szemüvegek is az innováció miatt különlegesek – mutatott rá Naményi Miklós, a Szemeszter Optika tulajdonosa.

Naményi MiklósNaményi Miklós

Az innováció jelentőségét méltatta a bemutatón Ovádi Péter önkormányzati képviselő is, aki rámutatott: Veszprémben a Pannon Egyetem élen jár ezen a téren kutatásaival, de az önkormányzat sem akar lemaradni, éppen ezért a Modern Városok programon belül egy tudáspark létrehozását tervezik, amely a kutatás-fejlesztés központja lenne a városon belül.

Ovádi PéterOvádi Péter

Ha már felszólalt, a képviselőt rögtön a 3D szkenner készülék elé is állították, hogy rajta mutassák be a rendszer működését.

Mint azt Bácskai László, a Hoya magyarországi vezetője elmondta, a Yuniku nemcsak technológiai, hanem szemléletváltást is jelent. Feltalálói abból indultak ki, hogy a szemüveget egységként kell kezelni: nemcsak a lencsét kell a lehető legjobban a vásárló szükségleteihez igazítani, hanem épp ilyen fontos a keret testreszabása is.

Éppen ezért a vásárló arcáról néhány másodperc alatt nagy felbontású 3D számítógépes modellt készítenek, hogy aztán a rendszer tized milliméteres pontossággal az arc formájához igazítsa a leendő keretet. Mindeközben figyelembe veszi a vásárló szokásait is: mint például hogy állandóan viseli-e a szemüveget, vagy csak munkához, olvasáshoz; vagy éppen milyen fényviszonyok mellett használja majd. Minden keret egyedi, tulajdonosához leginkább illő formájú.

Bácskai LászlóBácskai László

Miután a számítógépes rendszerben véglegesítették a megrendelést, a kereteket 3D nyomtatás technológiával állítják elő Belgiumban. A lencséket Magyarországon, Mátészalkán gyártják le és helyezik bele a keretbe. A Hoya ipari 3D nyomtatóit ugyanakkor nem érdemes az otthonra megvásárolható készülékekhez hasonlítani, azokkal ellentétben ugyanis a Belgiumban működtetett gépek olyan műanyagot állítanak elő, amiből például nagy terhelésnek kitett csípőprotéziseket is készítenek, így a keretek tartóssága garantált.

A Hoya új technológiájához Európában egyelőre mindössze háromszáz üzletben férhetnek hozzá a vásárlók, ezek egyike a veszprémi Szemeszter Optika.


KAPCSOLÓDÓ CIKK AZ ECOPORTON:

Ecoport - YUNIKU - Tökéletes szemüveg a tökéletes látásért

Meg fog lepődni. A YUNIKU fontosnak tartja, hogy szolgáltatása elérhető legyen azok számára, akik felismerték, hogy a látás mekkora kincs. Akik tisztában vannak azzal, hogy lehet valami igazán kényelmes és divatos úgy, hogy közben komoly segítséget jelent érzékszervi hiányosságaink kezelésének szempontjából.