Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C

Boldog élet rád csak barátok közt vár

2024. április 8. 15:01
Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok?

Közismert tény, hogy a magány súlyosan károsítja az egészségünket, és a dohányzáshoz hasonlítható mértékben rövidíti meg az életünket. A párkapcsolat nyújtotta folyamatos társaság gyógyír az elmagányosodás ellen, de a barátságok is fontos szerepet töltenek be abban, hogy ne csak jobban érezzük magunkat, de valóban jobban is legyünk.

A társas kapcsolódásnak számos bizonyítottan pozitív hatása van az egészségünkre: erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomás kockázatát, segít az alvásban, gyorsítja a gyógyulást

Illusztráció: Toa Heftiba on UnsplashIllusztráció: Toa Heftiba on Unsplash

A barátságnak megvannak a maga előnyei a többi kapcsolódási formával szemben – a családunkkal ellentétben a barátainkat mi választjuk meg, így figyelhetünk arra, hogy a mentális és fizikai egészségünket támogató emberekkel vegyük körül magunkat. És ellentétben a párkapcsolattal, a barátságokat lazábban kezelhetjük, egy igazi barátságnak meg se kottyan, ha hónapokra háttérbe szorul az életünkben, míg egy párkapcsolat ezt az esetek többségében megsínyli. Ez persze nem azt jelenti, hogy a barátság kiváltaná a többi kapcsolódási formát, inkább azt, hogy megvannak a maga előnyei. 

A tudományos kutatások abban szinte teljesen egyetértenek, hogy a barátságok ápolása a teljes életünk során hasznos – noha jellemzően nem figyelünk oda erre mindig. Míg kamaszkorban és idősebb korban nagyobb szerepet kapnak a barátaink, a családalapítás és gyereknevelés időszakában hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani őket, pedig éppen ők segíthetnének az otthon termelődő stresszt feloldani, ami végső soron a családon belüli működésünket is magasabb szintre emelné. Arról nem is beszélve, hogy ha másfél-két évtizedre kihullunk a barátkozásból, egyszerűen „elfelejtjük”, hogyan kell csinálni, megkopnak a szociális készségeink, és idősebb korunkban már hiába vágynánk újra barátságokra, sokkal nehezebben vesszük fel újra a ritmust. Olyan ez, mint újra randizni húsz év házasság után. Az ember teljesen elveszettnek érzi magát. Ápoljuk tehát a kapcsolatainkat, mert idős korban meglesz ennek a gyümölcse: a szoros kapcsolatok a demencia kialakulásának esélyét is csökkentik, illetve lassítják a leépülés mértékét. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Ezekhez az ételekhez szinte kötelező a dezodor Ezekhez az ételekhez szinte kötelező a dezodor Van néhány olyan hétköznapi étel, ami kifejezetten felerősíti a testszagot. Érdemes ezeket elkerülni egy romantikus vacsora menüsorában. 2024. május 19. 16:53 A testet és a pszichét is edzik Pribék István tréningjei életmód A testet és a pszichét is edzik Pribék István tréningjei A testet edzi, a pszichét megnyutatja az az edzésforma, amit Pribék István, veszprémi személyi edző kínál, ráadásul mostantól új helyszínen, az Ibolya utcai Énidő életmód- és sportközpontban. 2024. május 11. 7:26 Együtt élés, külön alvás? életmód Együtt élés, külön alvás? Ha egy pár külön ágyban, ne adj isten külön szobában hajtja álomra a fejét, legtöbbször már temetjük is a kapcsolatot. Ez a szokás azonban jobb minőségű alváshoz segíthet minket, ami pozitívan hathat a kapcsolatra is.  2024. április 28. 22:24 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.