2019. május 22., szerda
Júlia, Rita névnap

Hogy vannak bálnáink mostanság?

Sajnos, nem túl jól.

Egyetlen északi simabálnaborjút sem észleltek az Egyesült Államok délkeleti partjainak térségében az idei ellési időszak végén, ilyenre az elmúlt három évtizedben nem volt példa.

A bálnák általában december és március vége között adnak életet csemetéiknek ezen a területen. 1989 óta (amióta a megfigyelés tart) minden évben 40 bálnababa született átlagosan, ez most elmaradt. A tudósok semmi jóra nem számítanak már ez ügyben.

Az időzítés nem épp a legjobb, ugyanis a tudósok azt becsülik, hogy körülbelül 450 bálna maradt az Atlanti-óceán nyugati partvidékén, és ezek az egyedek is végigszenvedték a tavalyi évet. 2017-ben 17 halott bálnát mosott a víz a partra az Egyesült Államokban és Kanadában. Mivel nem születtek új egyedek a télen, a teljes populáció további csökkenésére lehet számítani 2018-ban.

A tudósok reménykednek, hogy esetleg találnak újszülött túlélőket, amint a bálnák visszatérnek az etetőhelyekre, az Atlanti-óceán északkeleti partjaira. A tavalyi kitartó kutatás során két bálnabébit sikerült megmenteni.

Északi simabálnaÉszaki simabálna

Egyben az is lehetséges, hogy jövőre a bálnák "bébibummolnak", ugyanis a nőstény egyedek három évente hoznak világra új egyedeket, tehát a születések száma ingadozhat. A korábbi évek tapasztalatai is ezt mutatják, ezért a tudósok bizakodnak. Nyilván ezeket sem lehet biztosra venni, ezért a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy sokkal többet szükséges tenni az emberi oldalról, és a veszélyes emberi tényezőket kell csökkenteni. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a tavalyi évben elpusztult 17 bálnából legalább 4 hajóbaleset áldozata volt, további 2 pedig halászok hálójába akadt.

A kutatók azonnali változtatást sürgetnek, s a bálnavédő csoportok is hangsúlyozzák, hogy az amerikai kormányzat megbukott a bálnák védelmében, illetve nem vette komolyan a veszélyeztetett fajokról szóló törvényt sem, ezért új és szigorúbb halászati törvényeket sürgetnek.

Tudósok szerint a baleseteket is nagyban lehet okolni a kevesebb születés miatt. Azokban az esetekben, amikor egy ütközés nem halálos, a stressz akkor is hat, és megnehezíti a nőstény vemhességet. A tudósok azt mondják, hogy a legtöbb nőstény bálna 30 éves koráig él, ami fele az elvárható élettartamuknak.