2020. február 19. // Zsuzsanna névnap

Modern színház épül klasszikus köntösben

2018. július 11. 12:00
Kétirányú időutazás lesz a Veszprémi Petőfi Színház felújítása: egyrészt visszaállítják a múlt század eleji, Medgyaszay István által megálmodott állapotot, másrészt viszont modern technikával szerelik fel a színpadot. A rekonstrukcióról Oberfrank Pál igazgatóval beszélgettünk.

– Mi az a fő alapelv, amely mentén a színház rekonstrukciója meg fog valósulni?

– A Veszprém Belváros Rehabilitációs I. program néhány éve a Kossuth utcától egészen a Hangvilláig megújította a belvárost. E program következő állomása lesz a Színházkert, a Püspökkert, az Erzsébet-liget, a Kálvária rehabilitációja, melynek köszönhetően olyan egybefüggő terület jön létre a belvárosban, ahol az emberek szívesen sétálnak, ülnek le, töltik az idejüket. Ennek szíve közepe a Színház épülete, mely önálló kormányzati beruházásként újulhat meg.

Oberfrank PálOberfrank Pál

A Belváros Rehabilitációs II. program koncepciójának „útjában van” az a félig föld alatti toldaléképület, amelyet az 1984-88-as színház-rekonstrukció során építettek a főépület mögé. Ezt már akkoriban is sok kritika érte, mert alapjaiban változtatott a Medgyaszay által megtervezett látványon – ugyanakkor mégis teremtett 2400 négyzetméter hasznos alapterületet, amelyet az épületrész elbontása esetén valahogy pótolnunk kell. A színpad működtetését támogató területeknek a színház közvetlen közelében kell helyet találnunk, de a működéshez közvetetten kapcsolódó helyiségeket, úgymint a titkárságot, értékesítést, gyártást is el kell helyeznünk valahol.

A rekonstrukció egyik fő erénye az lesz, hogy visszaépülhet a Medgyaszay-féle koncepció:

újra létrejön az az árkádrendszer és porticus, amely a Megyeház-téri homlokzatnál, a csodaszarvas-kép alatt létezett. Visszakerülnek a (ma vitrinként használt) Óvári utcai bejáratok, amelyek a West Balkán-tragédia óta szigorított biztonsági és kiürítési előírások miatt is szükségesek, és innen is megoldott lesz az akadálymentes megközelítés. Az épület fő bejárata azonban továbbra is a ma használt, „Püspökkert” felőli oldalon marad.

A csodaszarvas-kép alatt visszaépül a porticusA csodaszarvas-kép alatt visszaépül a porticus

A korábban bombatalálatot kapott épületrész a pinceszinten, a földszinten és az emeleten összeépül a mai Hungária étteremnek is otthont adó szárnnyal, alatta egy logisztikai teret és raktárakat alakítunk ki. A jövőben is innen, a föld alól emeljük majd fel lifttel a díszleteket a színpadra. Beépül az a foghíj is az Óvári Ferenc utca felől, ahol beljebb jelenleg számítástechnikai szaküzlet, illetve a Szigony bár is működik: az itt létesülő épületszárnyban lesz az utcakapcsolatos kávézó a nézőknek, felette stúdióval, és öltözők, fodrász-sminkszoba, raktárak, kiszolgálóhelyiségek kerülnek elhelyezésre.

Elbontják a toldaléképületetElbontják a toldaléképületet

– Hogyan ütemezik a kivitelezést, mennyiben befolyásolja a következő évadot, ha megkezdődnek a munkálatok?

– Bonyolult, hosszadalmas, és alapos tervezést igénylő folyamat a beruházás. A megvalósíthatósági tanulmányban lefektettük az építészekkel a fő irányvonalakat. Jelenleg zajlik a közbeszerzési eljárás kiírása, és csak ezután készülhetnek el a végleges építészeti részletrajzok, és történhet meg az engedélyeztetés. Mindennek van protokollja, ami rengeteg, törvény által meghatározott időt, adminisztrációt jelent, így a következő évadot még teljes egészében az épületben tudjuk megvalósítani. Ha minden a tervek szerint halad, akkor jövő nyáron nyilváníthatják építési területté a főépületet és környékét, nekünk ekkor kell kiköltöznünk.

Visszanyeri régi fényét a SzínházkertVisszanyeri régi fényét a Színházkert

Ugyanakkor a színházzal szemben található régi ének-, zeneiskola felújításának engedélyeztetése várhatóan év végére befejeződik, és ezután itt már elkezdődhet a kivitelezés. Ez azért is fontos, mert ha időben elkészülne ez az épület, akkor a jövőben itt működő egységek a főépületből rögtön ide költözhetnének, nem kellene egy ideiglenes helyre mozgatnunk őket. A zeneiskolában a földszinten egy nyitott, nagy, kellemes környezetet teremtő értékesítőhelyet alakítunk ki, az emeleten működnek majd a gazdasági irodák, az igazgatóság, a titkárság, a hátsó épületben pedig üzemeltetési, karbantartási, gyártási, raktározási funkciókat helyezünk el.

Újraélesztik a zeneiskolátÚjraélesztik a zeneiskolát

Hogy az építkezés meddig tart, azt nagyban befolyásolják rajtunk kívül álló körülmények is: az építőipar dübörög Magyarországon, kapacitással ezt bírni kell, szakemberhiányról hallunk. Az építőanyag időben, térben rendelkezésre áll-e majd, és az is nagy kérdés, hogy a folyamatosan emelkedő árak mellett a beruházásra szánt 9,3 milliárd forint mit jelent majd 2-3 év múlva.

Beépül az Óvári utcai foghíjtelekBeépül az Óvári utcai foghíjtelek

– Milyen technikai fejlesztések valósulhatnak meg a színpadon?

– Ez egy fontos kérdés, hiszen bár kívülről nézve az épület átalakulása látványosabb, de színházszakmai szempontból a színpadon létrejövő fejlesztések a leglényegesebbek. Szeretnénk jelentős lámpapark-fejlesztést, beemeljük a mai korszerű technikákat. Hangosításban – még Balog miniszter úrnak köszönhetően – kiépítettünk egy komoly front hangrendszert, de a hátsó még teljesen hiányzik, és szeretnénk a legkorszerűbb hangrendszert telepíteni. Ennek a nehézsége, hogy a nézőtér alsó szintjének teljesen más az akusztikai tere, mint a felső résznek.

Modern technikával szerelik fel a színpadotModern technikával szerelik fel a színpadot

A színpadon egy gyűrűs forgószínpadot alakítunk ki, amelynek a közepe és a szélső gyűrűje egymástól függetlenül, akár ellentétesen is forgatható. A Petőfi Színház méretét tekintve inkább nevezhető kamaraszínháznak: nincsenek nagy oldalszínpadok, ahonnan teljes díszleteket könnyedén be lehetne tolni. Ezt a problémát enyhítheti a dobforgó: ennek köszönhetően lehetőség lesz a mai stúdió helyére süllyeszteni, illetve onnan felemelni díszletelemeket.

Szeretnénk nagyobb zenekari árkot csinálni, itt a hangberendezés miatt légkondicionált teret kell kialakítani, és szó van arról is, hogy a színpad első része szelvényenként mechanikusan süllyeszthető legyen, amely révén különböző előszínpadi formákat lehetne kialakítani.

Minden irányból meg- (illetve vissza-)változik az épület látványaMinden irányból meg- (illetve vissza-)változik az épület látványa

– Fontos kérdés az akadálymentesítés is: ez milyen formában fog megvalósulni?

– A rászoruló nézőknek lehetőségük lesz arra, hogy autóval lejöjjenek egészen a főbejáratig. Innen kerekesszékkel megközelíthető az előcsarnok, és el lehet jutni addig a liftig, amely összeköti a földszintet a nézőtérrel. Azok számára, akik az Óvári Ferenc utca felől érkeznek, az ott kialakítandó bejáratokon keresztül is megközelíthető lesz a nézőtér lépcsőlift segítségével.

Az Óvári utcán visszaépülő bejáratot is választhatják a mozgásukban korlátozottakAz Óvári utcán visszaépülő bejáratot is választhatják a mozgásukban korlátozottak

Söge
Domján Attila

További cikkek

Hamlet a Pannon Várszínházban
Hamlet a Pannon Várszínházban
Shakespeare egyik legismertebb drámáját, a dán királyfi történetét állította színpadra a Pannon Várszínház, Vándorfi László rendezésében.
Idén elkezdődhet a várlift projekt
Idén elkezdődhet a várlift projekt
Nyugdíjas pedagógusoknak számolt be a városban tervezett fejlesztésekről Brányi Mária alpolgármester kedd délután a Táncsics Mihály Középiskolában.
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író, költő vendégeskedett január végén a Veszprémi Egyetemi Színpad beszélgetősorozatának első állomásán. A rendezvény az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében zajlott, ahol egyfelől a szintén író Bozsik Péter, valamint Szabó B. Eszter, egyetemi hallgató kérdezte. A társalgást a szomszédos Író Deákban folytattuk…
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
A 72 évesen elhunyt színész egy időben a Veszprémi Petőfi Színház társulatának is tagja volt.
Az élet tényleg csodaszép
Az élet tényleg csodaszép
George Bailey Az élet csodaszép című klasszikus végén megtanulja, hogy bármilyen csapás is ér minket, az életet meg kell becsülni. A Pannon Várszínházban rádiójátékként debütált előadás látássérült nézőjével beszélgetve pedig azt is eszünkbe véshetjük, hogy mindig legyünk nyitottak.
2020. február 19. // Zsuzsanna névnap