Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 25. Katalin
Veszprém
1°C
2024. november 25. Katalin
Veszprém
1°C

Fiatalok, lelkesek és éppen átrajzolják a borászvilágot

2018. július 11. 3:00
Az utóbbi években egyre nagyobb sikk lett jártasnak lenni a borokban, az új hullám pedig a fiatalabb korosztályt is elérte. A Rozé Rizling Jazz Napok víziója persze mindig is magában hordozta a minőségi nedűk zamatának értő élvezetét, de tény, hogy egyre több fesztiválrajongó jön azért, hogy kóstolgasson, új ízeket fedezzen fel és kellemes beszélgetéseket folytasson le a borokról - is. Abban, hogy ez így alakult, kétségtelenül a Juniborászoknak is nagy szerepe van.

„Fiatal vagányoktól, vagány fiataloknak. A bor mindenkit összeköt.” Magukról tömören csak így vallanak a Junibor egyesület tagjai hivatalos Facebook oldalukon, de hogy pontosan kik is ők, arról Zsandár Tamás borszakértő, a Rozé Rizling Jazz Napok menedzsere mesél.

Zsandár TamásZsandár Tamás

– Néhány évvel ezelőtt indult el a fiatal borász nemzetségek új hulláma, akik a Junibor egyesületet is megalapították. Mindannyian borász felmenőkkel rendelkeznek, családi ágon kezdtek el foglalkozni a borkészítéssel, az egyesület tagjaiként pedig a szakmai fejlődésen túl fontos céljuk, hogy a fiatalabb generáció között is újra népszerűvé tegyék a kulturált borfogyasztást.

Az elmúlt években a Rozé Rizling Jazz Napok közönsége is közelebbi kapcsolatba kerülhetett a Juniborászok nedűivel – Tamás minden évben meghív néhány tagot a ma már több mint 30 főt számláló, és folyamatosan bővülő egyesületből. Idén kilenc fiatal egy-egy, a borvidékre jellemző, de természetesen az RRJ arculatához is illeszkedő borát tesztelhetjük a Juniborász standnál, a neveket pedig érdemes megjegyezni.

De kik is ők pontosan?

A Junibor egyesület tagjai 2017-ben /Fotó: origo.huA Junibor egyesület tagjai 2017-ben /Fotó: origo.hu

Frittman Peti – Kunsági borvidék

Felmenői az 1800-as évek óta foglalkoznak szőlő- és bortermesztéssel Soltvadkerten. A családi vállalkozásban elsősorban borászként és projekt menedzserként vesz részt, de hozzátartozik a termékfejlesztés is. Jelenleg 50 hektár saját telepítésű, hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény fölött gazdálkodnak, egyes fajtákhoz pedig a környező gazdáktól is integrálnak jó minőségű szőlőt. Kedvenc fajtája a Generosa, és ha nem Soltvadkerten, akkor olasz borvidéken borászkodna.

Amit kóstolhatunk tőle: Egy könnyű Irsai Olivért és Rozé kékfrankost.

Gere Andi – Villány

Családi márkájuk alatt több pincészet is fut; Andi mindegyik életében részt vesz borászként és szóvivőként, de nem ambicionálja, hogy édesapja, Gere Attila neve helyett egyszer majd az övé kerüljön egy palack címkéjére. Hasonló a gondoldásuk és a jövőbeli elképzelésük, közösen állítják össze a borokat, de azért a vaskosabb, komolyabb vörösek mellett a finomabb, nőiesebb vonalat is igyekszik beemelni, a fiatalosabb Gere Fricin pedig egyértelműen észrevenni a keze nyomát.

Amit kóstolhatunk tőle: Gere Frici habzó rozé

Szent Tamás Pincészet – ifj. Szepsy István – Mád

18. generációs borász, a családi vállalkozás mellett pár éve hozta létre saját pincészetét. Tizenegy dűlőben dolgoznak, a mádi filozófiát szem előtt tartva a különleges termőhelyi adottságokra épülő borokat készítenek – főleg száraz borokat, fürtös aszúfeldolgozást magas beltartalommal és aszúbort. Célja a tokaji borvidék hírnevének megerősítése, az olcsó, édes borok elhagyása és a száraz furmint világszínvonalra emelése.

Amit kóstolhatunk tőle: Hárslevelű furmint

Bussay Dorottya – Csörnyeföld

Édesapja testvérével együtt korán bevonta őt az általa alapított pincészet mindennapjaiba, így nem volt kérdéses, hogy folytatja a családi hagyományt, ami esetében a háziorvosi praxis továbbvitelét is jelenti. Kis birtokon, hozamkorlátozással termelnek és készítenek testes, koncentrált, szép savtartalmú borokat, a zalai termőföldet pedig kiemelt jelentőségűnek tartják. A régi hagyományokat tisztelve szinte együtt lélegeznek a szőlővel.

Amit kóstolhatunk tőle: Rajnai Rizling

Hernyák Tomi – Etyek

Szenvedélyes borász, vendéglátó és szakács – ebben a sorrendben. Elsődleges szerelme a szőlő, ott tud kikapcsolni is. 2012-ben felújították a családi birtokot, azóta a finomhangolás, a tudatos gondolkodás és a külföldi tapasztalatok kamatoztatása jellemzi őket, ami elegáns savakkal bíró, komplex, különleges bájú italokat eredményez. Nagy álma belevágni a pezsgőkészítésbe is.

Amit kóstolhatunk tőle: Chardonnay

Dúzsi Tomi – Szekszárd

Tanult Franciaországban és Portugáliában is, de itthon is előszeretettel járja az országot a családi borászat révén: ő felügyeli a borászati és szőlészeti munkát. Szülei először csak hobbiból vágtak bele a borászatba, a komoly munka akkor kezdődött, amikor új földdel kárpótolták őket a nagyszülőktől elvett részek miatt. Azóta is azt vallják, hogy saját erejükből akarnak előrejutni, amihez főleg díjnyertes kékfrankosukra támaszkodnak.

Amit kóstolhatunk tőle: Rozé

Miklós Csabi – Mór

Imád mindent, ami a borral kapcsolatos, de a vendéglátásban, az előkészületekben is szívesen kiveszi a részét. A borászat és a szőlészet kapcsán leginkább az élmények élnek benne, és elsősorban alkotásként tekint az egész folyamatra, persze nem titkolja, a családi segítség is hozzájárul ehhez. Ha nem Móron, Tokajban gazdálkodna, és szívesen kísérletezne sárgamuskotállyal.

Amit kóstolhatunk tőle: Egy Királyleánykát és sauvignon blancot.

Kardos Gábor – Tokaj

Bár családja régóta foglalkozott folyóborkészítéssel és eladással, ő sokáig másfelé kacsintgatott. Végül maradt a kaptafánál és vezetésével a pincészet 2008-ban átállt a minőségi bor készítésére. Édesapja a szőlész, ő a borász, aki folyton nyitva tartja a szemét a trendekre és a piacra.

Amit kóstolhatunk tőle: Egy Tündérmesét.

Bolyki Jani – Eger

Állítólag már első szavaival is azt kérdezte édesapjától, mi újság a szőlőben, a borászatig mégis kanyargós út vezetett: szegecselt kutyapórázokat és nyakörveket gyerekkorában, bőripari üzemmérnökként végzett, végül csak bekerült a családi borászatba. Vérében van a bohóckodás, borainak is olyan neveket ad, mint Hazug Mókus, Pocok a Szántásban vagy éppen „ő volt a kőlabdázás Mick Jaggerje”. Nyert is velük jó pár díjat.

Amit kóstolhatunk tőle: Egy könnyed rozét.


Az érdem persze nem csak a Juniborászokat illeti: a minőségi borfogyasztás elterjedésében kétségtelenül szerepe van a szervezőknek is, meg a fesztiválon megjelenő kiemelkedő borászatoknak. A rendezvény mottójához illően idén is 30 borász nedűiből válogathatunk – ez összesen közel 100 bort jelent. Zsandár Tamás szerint szükség is van erre a sokszínűségre és a széles kínálatra: „Kíváncsiak a látogatók a borokra, egyre többen jönnek kifejezetten kóstolgatni. Esténként engem is nagyon sokan megállítanak, kérdezik, mit ajánlok, elbeszélgetünk a borokról. Nagyon izgalmas ezt megélni.”

A jó jazz zene természetszerűen magával is hozza, hogy elkortyoljunk mellette pár palack jó ízű nedűt. „A kettő nagyon összefonódik, hiszen ahogy a jazz alapvetően improvizatív zene, akár egyik pillanatról a másikra alakulhat a színpadon, úgy a bor is folyamatosan változik, érlelődik onnantól kezdve, hogy bekerül a palackba egészen addig, amíg valaki meg nem issza” – vélekedik Tamás.

Az idei fesztiválborokAz idei fesztiválborok

Kóstolgatni, új ízeket felfedezni bőven van lehetőség. Kapásból ott van a három fesztiválbor: egy nagyon szép savakkal bíró, gyümölcsös, reduktív, frissítő rizling Paloznakról, egy kékfrankos rozé a tihanyi Belső-tó mögötti dűlőről és egy 2015-ös nagyhordós érlelésű, kicsit testesebb cabernet sauvignon az Öreg-hegyi szőlősből.

A szervezők emellett az eddigi koncepciótól elrugaszkodva idén nem egy borrégiót hívtak vendégül, hanem egy válogatásstandot hoztak létre a kedvenceikből, ahol Soprontól kezdve Villányon, a Kunságon és Tokajon át Egerig képviseltetik magukat a borászatok egy fokkal szofisztikáltabb, komolyabb vöröseket, fehéreket és édeseket is tartalmazó boraikkal, illetve pezsgőikkel.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Esőhelyszínre költözik a VeszprémFest esti koncertje Esőhelyszínre költözik a VeszprémFest esti koncertje A Veszprém Arénában rendezik meg a Toto koncertjét. 2024. július 20. 13:49 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.