Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Afrikát idéző játszóparkkal gazdagodott az állatkert

2018. július 18. 17:03
A szerdán átadott, több mint 4000 négyzetméteres területen úgy érezhetik magukat a kicsik, mintha egy afrikai expedíción vennének részt: repülővel kalandozhatnak a magasban, átélhetik, miként „hajóztak át” az afrikai állatok az európai kontinensre és mintegy 20 játékon szórakozhatnak.

A Modern Városok Program részeként, 150 millió forintból megvalósult beruházással Európa egyik legnagyobb játszótere jött létre a zoo gulya-dombi területén, amely a vadaspark hagyományaihoz hűen az afrikai Serengeti Nemzeti Parkot és annak jellegzetes állatvilágát idézi meg.

Sokan voltak kíváncsiak a kalandhajóra és társairaSokan voltak kíváncsiak a kalandhajóra és társaira

A Serengeti parkra és az ott élő állatvilág védelmére eredendően Bernard Grizmek, a frankfurti állatkert igazgatója hívta fel a figyelmet, aki Dornier típusú repülőgépével fedezte fel a területet – innen jött az ötlet, hogy a veszprémi játszóparkban is elhelyezzék a park szimbólumának is tekinthető repülőgép mását, melynek pilótafülkéjébe a gyerekek fel is mászhatnak és képzeletben maguk is átélhetik az afrikai expedíciók hangulatát. A parkban emellett számos látványos elem kapott még helyet – tudtuk meg Török László igazgatótól. A bejáratnál például egy kitört kerekű terepjáró fogadja a lurkókat, egy kalandhajó révén kipróbálhatják, hogyan jöttek át az állatok a messzi Afrikából, de csúszdával összekötött baobab lombház, drótkötélpálya, fészekhinta és vízi játszótér is várja őket.

A több mint 20 mozgalmas, erőpróbáló játék, illetve statikus szoborjáték a szórakoztatáson túl az ismeretterjesztést is szolgálja: kalandozás közben a gyerekek az afrikai történeteket, a tanzániai állatokat, növényeket is megismerhetik.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint a zoo újabb fejlesztése jól illeszkedik a kormány elképzeléseihez is, tükrözve, hogy 2018 valóban a családok éve. „Magyarország alapegysége a család, így ha a kormányzatnak plusz bevételei akadnak, elsőként biztosan rájuk gondolnak a juttatásoknál” – fogalmazott a képviselő.

Porga Gyula emlékeztetett, az elmúlt években rendkívül dinamikus fejlesztés valósult meg az állatkertben, az egyedi megoldásokkal kialakított park pedig ismét azt a célt szolgálja, hogy a látogatók minél több időt töltsenek itt. „Ez kétségtelenül sikerült, hiszen már a korábbi, kisebb méretű állatkertben sem tudtunk mindent megnézni egy nap alatt, mostantól pedig minden bizonnyal legalább másfél nap kell ehhez. De a játszópark önmagában is kiváló program lehet minden korosztálynak, hiszen sok család éppen emiatt jön az állatkertbe.”

Lufieresztéssel és egyedi fejpántokkal ünnepelték a nyitástLufieresztéssel és egyedi fejpántokkal ünnepelték a nyitást

A park átadásával egyébként egyáltalán nem ért véget még a fejlesztések sora – igaz, a Modern Városok Program következő része, a gazdasági épületek rendbetétele, korszerű állatorvosi rendelő kialakítása már inkább a háttérmunkát fogja segíteni, azt követően viszont a Fejes-völgy fejlesztése is elindulhat.

zoo
Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.