2021. augusztus 2.
//
Lehel névnap

Veszprém arcai: Ányos Pál

2018. augusztus 11. 13:42
Vportre.hu
Tudta, hogy ki volt a fent említett úriember, kinek nevét veszprémi utca is viseli? Ha nem, kattintson, és nézze meg ki volt ő.

Ányos Pál (Esztergár, 1756 – Veszprém, 1784)

A magyar felvilágosodás jelentős költője Veszprém megyei középnemesi családban született, és eredetileg Istvánnak keresztelték. Győrben, Veszprémben és Pápán végezte gimnáziumi tanulmányait, 1772-ben lépett be a pálosok márianosztrai klastromába, ahol a Pál nevet vette fel. 1774-ben került a nagyszombati egyetemre, ahol két évre rá bölcsészdoktorrá avatták.

1777-ben az egyetemmel együtt ő is Budára költözött, ekkorra már neves költő volt, és kapcsolatba került Bessenyei Györggyel és a testőrírók körével. Egyetemi tanulmányait követően pappá szentelték, s rövid ideig kolostorba vonult, ahol először jelentkeztek rajta titokzatos (rák)betegségének tünetei. ​1782-ben a székesfehérvári gimnáziumban kezdett tanítani, a végzetes kór azonban elhatalmasodott szervezetén, és 1784-ben hunyt el Veszprémben.

A veszprémi Ferences-templom kriptájában nyugszik. Korai halála a felvilágosodás kori magyar irodalom legnagyobb vesztesége volt. A tehetséges fiatalember a szentimentalizmus stílusirányzata mellett Rousseau világnézetének egy részét is beépítette költészetébe. Ő nevezte egy politikai röpiratában először „kalapos királynak” II. Józsefet. Mintegy negyven lírai költemény, és nem egészen félszáz verses levél maradt utána, költői hagyatékát Batsányi János adta ki.

vehir.hu

További cikkek

Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i)
Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i)
Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott.
Amikor még télen esett a hó
Amikor még télen esett a hó
Erzsébet-ligeti jégpálya, befagyott Balaton, és Viadukton pózoló diák a téli időjárást idéző Fortepan-válogatásunkban.
Avar-kori temetőt találtak a nyolcas út építkezésén
Avar-kori temetőt találtak a nyolcas út építkezésén
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő építése váratlan értékek felbukkanását eredményezte. A Budapesti csomópont kiépítését megelőző földmunkák során egy eddig ismeretlen avar temető került elő.
Könyv született a veszprémi zsidóság történetéről
Könyv született a veszprémi zsidóság történetéről
Csütörtökön mutatták be a Jakab Réka és Kákonyi Anna szerzőpárosnak a veszprémi zsidóság társadalom- és gazdaságtörténetét bemutató monográfiáját a Veszprém Megyei Levéltárban.
Máig nem tisztázott a legnagyobb balatoni hajókatasztrófa igazi oka
Máig nem tisztázott a legnagyobb balatoni hajókatasztrófa igazi oka
1954-ben a gyereknap nem az örömteli kacagástól volt hangos Balatonfüreden, hanem rémült sikolyoktól a vízből és tanácstalan kiáltásoktól a partról. A Pajtás gőzhajó alig 15 méterre borult fel a parttól, mégis majdnem két tucat – javában gyermek – áldozata volt a tragédiának, aminek a pontos oka a mai napig tisztázatlan, teóriák viszont akadnak bőven.