Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit tehetek ha válogatós a gyermekem?

2018. szeptember 9. 12:00
Szinte nincs olyan gyerek, akinél ne jelenne meg a válogatósság valamelyik életszakaszban. Ez a folyamat legtöbbször a fejlődésük természetes része, persze ezt egy szülőnek nem szabad figyelmen kívül hagyni, de túl nagy ügyet sem kell belőle csinálni.

Az ember biológiailag úgy van kódolva, hogy idegenkedik az új ételektől egészen addig, amíg nem bizonyosodik meg róla, hogy azokat biztonságosan megeheti. A felnőttekből ez az óvatosság már hiányzik, viszont a gyermeknél ez még ösztönös. Főleg a keserű ízzel vagyunk így, a gyerekek éppen ezért fintorognak, amikor megkóstolnak egy új zöldséget, gyümölcsöt, hiszen a legtöbbnek van egy kis kesernyés íze, ezt ők még erőteljesebbnek érzik mivel nincsenek hozzászokva. Amennyiben van olyan zöldség, gyümölcs amellyel nehezen barátkozik meg a kicsi akkor, nyugodtan tegyük ki az asztalra, ahol biztonságosan elérheti. Bátran hagyjuk neki megnézegetni, megkóstolni. Nagyon fontos, hogyha valamit nem akar gyermekünk elfogadni vagy esetleg belekóstol és kiköpi azt, akkor ezért ne szidjuk le, ha ez megtörténik, akkor nehezebben fog újra próbálkozni. Erőltetni nem szabad az étkezést mivel az megváltoztathatja az étellel való viszonyát gyermekünknek egész életére.

A legnagyobb baj az, hogy a legtöbb szülő feladja az első pár próbálkozás után. Amivel még ennél is rosszabbat teszünk, ha teljesen kiszolgáljuk az igényeit és csak azt adjuk neki amit már megszeretett, ezzel teljes mértékben a válogatósság elhatalmasodása felé tereljük gyermekünket. Egy-egy elutasított étellel próbálkozzunk többször, akár hónapokon keresztül kitartóan, de ne erőszakosan. Amikor csemeténk elutasít egy ételt akkor igyekezzünk arra ne rögtön reagálni, mivel megeshet, hogy ha egy kicsit figyelmen kívül hagyjuk a jelzést akkor pár percen belül elkezdi enni a kicsi magától az ételt. Ne kövessük el azt a hibát, hogy bármit odaadunk a kicsinek csak, hogy egyen valamit. Étkezzünk közösen, amikor csak tehetjük, hiszen tőlünk tanul meg a gyermekünk egészségesen étkezni. Az evés legyen egy közös esemény az asztalnál, amikor együtt van a családunk és jól érezzük magunkat. Nagyon fontos, hogy az evés az asztal mellet történjen a lehetőségekhez mérten a legtöbbször, nem kell a gyereknek utazás közben a gyerekülésben, a babakocsiban rágcsálnia valamit mindig, ebben az esetben biztosan nem lesz éhes, amikor eljön az étkezés ideje.

Ne csináljunk belőle nagy ügyet, ha gyermekünk túlságosan válogatós, ne beszélgessünk másokkal erről az ő jelenlétében, amennyiben túlságosan nagy figyelmet kap ez a szokása akkor nem fog változni a helyzet. Természetesen minden gyereknél van egy-két étel, amit tényleg nem fogyaszt szívesen, ezt tartsuk figyelemben. Tudom, hogy néha nagyon nehéz a kicsikkel és egyszerűbb lenne csak odaadni nekik a kedvenc rágcsálnivalójukat ebédidőben, de ha kitartóak vagyunk és türelmesek, akkor annak meg lesz az eredménye, egy egészséges felnőtt. Valljuk be melyik szülőnek nem ez a leghőbb vágya.

Csík Orsolya
dietetikus, táplálkozási tanácsadó
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.