Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Üzleti infók és modern óriás kamion az Arénában

2018. november 16. 4:00
A szakmák, a munka és az üzlet infópontjává alakult a Veszprém Aréna csütörtökön: a parkolóban a szakmavilág kamion várta az érdeklődő gyerekeket, miközben a felnőttek a II. Veszprémi Üzleti Fórumon kaphatták meg a legújabb vállalkozásokkal kapcsolatos ismereteket az Ipar 4.0 tükrében.

Már a parkolóban különleges, egyedi élményt biztosított az óriási roadshow kamion jelenléte, ahol a pályaválasztás előtt álló gyerekek, négy szakmacsoporttal ismerkedhettek meg: építőipar, autóipar, vendéglátás és a kreatív szakmák. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október hónapban indította útjára a pályaválasztást támogató „Szakmavilág” roadshow kamionját: a jármű októbertől decemberig minden nap más megyeszékhelyre látogat el.

A roadshow célja, hogy egy VR szemüvegen keresztül, egy virtuális utazással, illetve más kísérő programok és játékos feladatok segítségével ismerkedjen a jövő generációja a szakmák világával. A rendezvényre iskolai csoportok, osztályok is érkeztek és láthatóan számukra is élvezetes és újszerű élményt nyújtott a modern stílusú bemutató, tájékoztató.

Hogy mi is az Ipar 4.0 és hogy, mi a kulcsa egy versenyképes vállalkozásnak azt, az Aréna előterében tudhattuk meg. Ismert, sikeres vállalkozások és a Pannon Egyetem előadói, informatív, szemléletes példákkal teli, mindenre kiterjedő előadásokkal vezették be az érdeklődőket a modern, haladó üzlet titkaiba.

Az ipar folyamatos, ugrásszerű fejlődését követve a gépek forradalmától, az elektromosság megjelenésén át eljutunk a jelenbe, amit joggal nevezhetünk az információtechnológia (IT) korának. Az IT mostanra jelen van a mezőgazdaságban, agráriumban és egyértelműen az iparban is: az infokummunikációs technika a mindennapjaink részévé vált minden területen.

- Miért fontos ez nekünk itt Veszprémben? Mert ez a jövő – emelte ki Suhajda Attila.

Suhajda Attila azt is elmondta, hogy a veszprémi gazdaságot alapvetően azok a nagyvállalatok határozzák meg, amelyek itt működnek, tevékenykednek és ők húzzák magukkal az itt lévő kis és közép vállalkozásokat is, ezért természetes, hogy nekik is alkalmazkodniuk kell ehhez a változáshoz.

- A városnak is fel kell készülnie, hogy továbbra is attraktív maradjon és meg tudja tartani az itt működő vállalatokat, hiszen ez az átalakulás a termelésben drasztikusan érintheti azt a kérdést is, hogy hova települ egy nagyvállalat a jövőben, vagy hova helyez el újabb gyártósort-fűzte hozzá.

Dr. Józsa Tamás, kabinetfőnök szerint az, hogy Veszprém két hatalmas gyűjtőterülettel rendelkező, infrastruktúrálisan fejlett, nagy gazdasági központtal (Győrrel és Debrecennel) mezőnyben tud lenni az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán, az egyértelműen nemcsak a kulturális erősségnek és, annak a gazdag hagyatéknak köszönhető, amit együtt gondozunk már évszázadok óta, hanem azoknak a most, ma megvalósuló erőfeszítéseknek is, ami a gazdasági potenciálunknak a kibontakozásán keresztül jelenleg is zajlik és körülvesz minket a mindennapjainkban.

Az egész napos programot Vityi Péter, az Ipar 4.0 Mintagyár projektről tartott előadása nyitotta, majd Veszprém és a régió gazdaságáról hallhattak tájékoztatást az idelátogatók. A Tungsram, mint „újjászülető” vállalkozás igazi érdekességnek számít, amelynek részleteiről Joseph Vajda beszélt. A Foxconn és a Pannon Egyetem folyamatfejlesztési projektjének eredményeibe Dr. Abonyi János vezette be az érdeklődőket. Pápai Tamás, a Continental Automotive Hungary Kft., mint globális vállalat jövőképébe és Horváth Balázs pedig, a CoreComm SI Kft. folyamatban lévő fejlesztési projektjeibe, gazdasági stratégiájába nyújtott betekintést.

A rendezvényen átfogóbb képet kaphattak a résztvevők a Veszprémben működő cégek helyzetéről és lehetőségeiről és megtudhatták, hogyan maradhat versenyképes egy vállalkozás az Ipar 4.0 korában.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
A város is köszöntötte az állami kitüntetésben részesülteket A város is köszöntötte az állami kitüntetésben részesülteket Péntek délután a Városházán köszöntötték azokat a személyeket, akik idén augusztus 20-án állami kitüntetést vehettek át. A koccintással egybekötött ünneplés jó lehetőséget teremtett, hogy a díjazottak jobban megismerjék egymást. 2024. szeptember 21. 10:40 Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. 2024. szeptember 20. 11:06 A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Harmincöt év ugyanazon a munkahelyen figyelemreméltó teljesítmény akkor, amikor sokan néhány évente váltogatják, hogy hol keresik meg a kenyerüket. Harmincöt év egy német multinacionális vállalatnál pedig még különlegesebb statisztika, amikor ezek a cégek a leginkább a fluktuációval küzdenek. A Balluff-Elektronika Kft. viszont ilyen szempontból kakukktojás a veszprémi vállalkozások között. Még tartott a rendszerváltás átmenete, amikor megvetették a lábukat a Királynék városában, valaki pedig már akkor a csapat tagja volt. Répásy Zoltánnal beszélgettünk ezekről az évekről és az azóta eltelt három évtizedről, Takács Ákossal, a Balluff ügyvezetőjével pedig a globális gazdasági trendekről és a Balluff jövőképéről. 2024. szeptember 17. 10:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.