2021. június 18.
//
Levente névnap

Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat kapott Dr. Hancsók Jenő

2018. november 20. 15:40
uni-pannon.hu
A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében adták át Budapesten az Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjakat. A Magyar Tudományos Akadémia tudományos osztályainak képviselőiből és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala díjbizottságának tagjaiból álló kuratórium adományozta az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott és a nemzetközi megméretés próbáját is kiálló kutatási eredményeket létrehozó alkotók megbecsülésére, tevékenységük társadalmi elismerésére létrehozott Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat.

Hancsók Jenőt, az MTA doktorát, a Pannon Egyetem professor emeritusát a műtrágyák minőségjavítása és a belsőégésű motorok hagyományos és alternatív forrásból származó korszerű üzemanyagainak kutatásában, fejlesztésében elért, nemzetközileg is elismert, a vegyiparban hasznosított és új értékeket teremtő eredményeiért díjazták.

Hancsók Jenő, okleveles vegyészmérnök, professor emeritus, az MTA doktora 1972 óta dolgozik a Pannon Egyetem MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszékén. Kiváló oktató- és kutató munkája mellett tevékenyen részt vesz az Egyetem és különböző hazai, nemzetközi tudományos és szakmai szervezetek munkájában. A szénhidrogénipar területén a Magyar Szabványügyi Testület Műszaki Bizottság és a Magyar Nemzeti Akkreditáló Testület szakértője.

Szerteágazó tevékenységének egyik kiemelkedő eredménye, hogy a MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék első vezetőjeként teljesen új, korszerű elhelyezési, biztonságtechnikai, berendezés- és készülék infrastruktúrát hozott létre, ami nemzetközi szinten is elismert oktatási és kutatási feltételeket biztosít.

Nemzetközi szinten kiemelkedő és iránymutató eredményeket ért el a hagyományos és az alternatív forrásból előállított korszerű motorhajtóanyagok és kenőanyagok, valamint azok adalékai kutatása-fejlesztése területén.

Mérnökgenerációk sokaságát nevelte ki, témavezetésével készült PhD dolgozatok száma 17, az általa irányított TDK, diploma-, szak- és tervezési dolgozatok száma meghaladja a 250-et. Ezen szakemberek napjainkban a nemzetgazdaság meghatározó vegyipari vállalatainak különböző szintű vezetői, elismert, sikeres mérnökei.

vehir.hu

További cikkek

MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT
MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT
Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, a Brain Prize díjazottja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hosszan tartana felsorolni dr. Freund Tamás érdemeit, de anélkül is kijelenthetjük: az egyik legmeghatározóbb hazai tudós. Talán azért is, mert a mai napig nem csillapodott a tudomány iránti szeretete, és ezt másoknak is igyekszik átadni, de ugyanennyire fontosnak tartja felhívni a figyelmet a művészet, a léleknemesítő tevékenységek fontosságára is. Zenéről, a felfedezés öröméről, a tudomány becsületéről és hitről beszélgettünk vele.
Víztisztításon dolgoztak
Víztisztításon dolgoztak
A Pannon Egyetem (Veszprém) és az újdelhi TERI (The Energy and Resources Institute, India) 2016. július 1. és 2019. június 30. között, Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat keretében sikeresen valósította meg a „Felszíni vizekben és ipari szennyvizekben található alacsony koncentrációjú antibiotikum és fenol származék szennyeződések enzimatikus bontása módosított membrán bioreaktorral” című, TÉT_15_IN-1-2016-0094 azonosítószámú projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában, 28 745 933 Ft támogatási összegből.
„Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések”
„Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések”
A Pannon Egyetem a GINOP-2.3.3-15-2016-00009 azonosító számú pályázat keretében egy elektronmikroszkópos laboratórium létrehozására nyert támogatást. Pósfai Mihályt, a Széchenyi-díjas professzort, a Pannon Egyetem oktatóját kérdeztük az új laboratóriumról, az új műszerekről, hasznukról…
Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott
Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott
2018. november 5-én a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén az MTA Székházában Győri István professor emeritus Eötvös József-koszorú elismerésben részesült.
Veszprémben is ünneplik a magyar tudományt
Veszprémben is ünneplik a magyar tudományt
A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága és a Pannon Egyetem nevében köszöntötték a tudomány kedvelőit, a díjazottakat, valamint a PhD fokozat friss megszerzőit a csütörtök délelőtti ünnepségen.