2021. június 18.
//
Levente névnap

Víztisztításon dolgoztak

2019. július 24. 15:39
A Pannon Egyetem (Veszprém) és az újdelhi TERI (The Energy and Resources Institute, India) 2016. július 1. és 2019. június 30. között, Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat keretében sikeresen valósította meg a „Felszíni vizekben és ipari szennyvizekben található alacsony koncentrációjú antibiotikum és fenol származék szennyeződések enzimatikus bontása módosított membrán bioreaktorral” című, TÉT_15_IN-1-2016-0094 azonosítószámú projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában, 28 745 933 Ft támogatási összegből.

A projekt célkitűzése olyan membrán bioreaktoros művelet kidolgozása volt, amely képes eltávolítani az ipar által kibocsátott szennyvizekben és felszíni vizekben kis mennyiségben (10-4 – 10 µg/l) jelen lévő, bioaktív hatással rendelkező antibiotikumokat, hormonokat, gyógyszermaradványokat és fenolszármazékokat, mely vegyületek hosszú bomlási idővel jellemezhetőek és bizonyítottan egészségügyi, illetve ökológiai kockázatot jelentenek.

A kutatások a fenolos csoportot tartalmazó hatóanyagok, amoxicilin, ösztradiol, diklofenák, ibuprofen, ciprofloxacin és karbamazepin enzimkatalitikus lebontásának vizsgálatára irányultak. Az említett mikroszennyezők ártalmatlanítása érdekében különböző enzimek rögzítése történt nanorészecskékhez, valamint különféle módon membránokhoz. A rögzítési kísérletek célja az enzimek stabilitásának, továbbá elválaszthatóságának és újrahasznosíthatóságának növelése volt az ipari alkalmazhatóság érdekében. A létrehozott nanorészecskék az enzim élettartamát jelentősen meghosszabbították, a membránon való rögzítés pedig a folyamatos használatot tették lehetővé. A kiválasztott membránok tulajdonságainak köszönhetően nem szükséges nagy nyomáskülönbséget tartani, szemben a nanoszűrés során használatossal. A projekt eredményeként létrehoztunk egy ígéretes környezetbarát technológiát, mely enzimek alkalmazásával képes a mikroszennyezők eltávolításának problémáját megoldani, és ezáltal hozzájárulhat a természetes vizeink jó állapotának megőrzéséhez.

A projekt megvalósításában a Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet, valamint a Környezetmérnöki Intézet munkatársai vettek részt. Az eredmények több nemzetközi és hazai konferencián, valamint tudományos publikáció formájában kerültek bemutatásra.

vehir.hu

További cikkek

MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT
MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT
Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, a Brain Prize díjazottja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hosszan tartana felsorolni dr. Freund Tamás érdemeit, de anélkül is kijelenthetjük: az egyik legmeghatározóbb hazai tudós. Talán azért is, mert a mai napig nem csillapodott a tudomány iránti szeretete, és ezt másoknak is igyekszik átadni, de ugyanennyire fontosnak tartja felhívni a figyelmet a művészet, a léleknemesítő tevékenységek fontosságára is. Zenéről, a felfedezés öröméről, a tudomány becsületéről és hitről beszélgettünk vele.
„Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések”
„Nanométeres skálájú megfigyelésekből globális következtetések”
A Pannon Egyetem a GINOP-2.3.3-15-2016-00009 azonosító számú pályázat keretében egy elektronmikroszkópos laboratórium létrehozására nyert támogatást. Pósfai Mihályt, a Széchenyi-díjas professzort, a Pannon Egyetem oktatóját kérdeztük az új laboratóriumról, az új műszerekről, hasznukról…
Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott
Győri István Eötvös József-koszorú kitüntetést kapott
2018. november 5-én a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén az MTA Székházában Győri István professor emeritus Eötvös József-koszorú elismerésben részesült.
Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat kapott Dr. Hancsók Jenő
Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat kapott Dr. Hancsók Jenő
A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében adták át Budapesten az Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjakat. A Magyar Tudományos Akadémia tudományos osztályainak képviselőiből és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala díjbizottságának tagjaiból álló kuratórium adományozta az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott és a nemzetközi megméretés próbáját is kiálló kutatási eredményeket létrehozó alkotók megbecsülésére, tevékenységük társadalmi elismerésére létrehozott Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat.
Veszprémben is ünneplik a magyar tudományt
Veszprémben is ünneplik a magyar tudományt
A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága és a Pannon Egyetem nevében köszöntötték a tudomány kedvelőit, a díjazottakat, valamint a PhD fokozat friss megszerzőit a csütörtök délelőtti ünnepségen.