2019. szeptember 20., péntek
Friderika névnap

Egészségtelen a levegő Várpalotán

Veszprémben sem kifogástalan a helyzet a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint.

Két Veszprém megyei település is szerepel azon városok listáján, ahol a legfrissebb mérés szerint problémát okozhat a magas szállópor-tartalom.

Veszprémben a levegő minősége "kifogásolható" besorolást kapott - a bakonyi megyeszékhely mellett Budapesten, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Putnokon, Salgótarjánban, Sopronban, Székesfehérváron, Tökölön és Vácon hasonló a helyzet.

Rosszabb, egészségelen minősítést kapott Várpalota: jelenleg Magyarországon csak Dunaújváros, Pécs és Szombathely levegője olyan rossz, mint a palotai.

Az NNK azt javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebb korúak és a gyermekek kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítésű településeken az egészséges emberek se sportoljanak a szabadban hosszabb ideig vagy végezzenek fizikai munkát, a gyermekeket pedig óvjuk a megerőltető szabadtéri tevékenységtől. Külön kiemelték, a helyes fűtési módok alkalmazásával mindenki sokat tehet azért, hogy megóvja a saját és a környezetében lévők egészségét.