2019. június 19., szerda
Gyárfás névnap

KDNP: sorsdöntő lesz a jövő évi EP választás

Évzáró taggyűlést tartott a Kereszténydemokrata Néppárt Veszprémi Szervezete hétfőn délután, a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskolában.

Az évzáró gyűlésen az előző évek adatai alapján összegezték Veszprém megye gazdasági eredményeit, teljesítményét, demográfiai változásait, felvázolták a megoldandó problémákat és sikereket is, majd a párt idei és jövő évi feladatairól esett szó.

Tábori Ferenc, a Veszprém Megyei Önkormányzat Ügyrendi Bizottsági elnöke elmondta, hogy a 2017-es év sikereihez hasonló eredményekre számíthatunk a gazdaság területén az idei évben is. Veszprém megyében folyamatosan nő az alkalmazottak és az új álláshelyek száma, a foglalkoztatási ráta az elmúlt években csak javult: jelenleg is Veszprém megyében a legalacsonyabb a munkanélküliség aránya. A különböző ipari vállalkozások termelési értéke évről évre egyre magasabb, ám bizonyos ágazatok nehézségekkel küzdenek a munkaerőhiány miatt.

- Veszprém megye gazdasági adatai nagyon jók, biztatóak, ez hosszútávon a jövőnket biztosítja, ám a demográfia kapcsán van még mit tenni. A megye népesség számát tekintve a megyei rangsorok közép mezőnyében található, ám a kétezres évektől a természetes fogyásból adódóan negyedévente 1000-1500 főt veszít. A házasságkötési trend is mérséklődött: Veszprém megyében - annak ellenére, hogy gazdaságilag kiemelkedik a térségből - csökkent a házasság kötési kedv - fűzte hozzá Tábori Ferenc.

- A kormány a csokkal, a fiatal házasok adókedvezményével és egyéb kedvezményekkel megadta azt a lehetőséget a fiataloknak, hogy könnyebben vállaljanak gyereket, könnyebben el tudják tartani a családjaikat, viszont helyben a mi feladatunk amellett, hogy a gazdaságot működtetjük, hogy valahogy motiváljuk a fiatalokat, akik még nem vállaltak gyereket, nem házasodtak, nem kötelezték el magukat, hogy tegyék meg ezt - emelte ki.

Latorczai János, a KDNP megyei elnöke beszámolt az elmúlt év országos és megyei politikai helyzetéről, majd az összefoglalót követően kiemelte, hogy a jövőkép ugyan még nyitott, de egyértelműen látszik, hogy meghatározó lesz a rendkívül erős visegrádi négyek szerepe a jövőben, illetve, hogy döntő lehet a tavaszi EP választás a sorsunkat illetően.

Weingartner József, a KDNP megbízott elnöke a gyűlés végén összegezte a párt 2018-as évi eredményeit, majd felvázolta a 2019-es év feladatait és a gyűlések, programok időpontjait: kiemelte, hogy az idei sikerből kiindulva reméli a következő piknik is hasonlóan alakul.