Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ne párkapcsolatban, hanem szövetségben éljünk!

2019. február 13. 4:00
Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója a Házasság Hete programsorozat keretein belül tartott előadást a veszprémi közönségnek, Párkapcsolatból szövetség címmel.

Az előadásra nagy volt az érdeklődés. Hogy miért? Egyrészt a visszaigazolás reményében érkeztek – főként társukkal együtt – az érdeklődők, másrészt pedig kapaszkodókat keresve ahhoz, hogyan tudnának közelebb kerülni párjukhoz.

Bedő Imre szerint komoly akadály, hogy a házaspárok a konfliktuskezelésük során általában csak saját magukat illesztik bele a történetbe. A nőt és a férfit. Pedig nyilvánvaló, hogy sem a nőnek, sem a férfinak

nem mindegy, hogy a gyerekek házifeladatával, vagy egymással kell foglalkozniuk.

E tekintetben tehát nemcsak két tényezőből áll a probléma és annak megoldási folyamata, hiszen ha már a családalapítás is fennáll, akkor több "szereplő" is belekerül a történetbe. A napi rutin, a munka, a gyerekek tanulmányai, különórái miatt, életünk nagyjából három órába szorul be. Este hét órától - amikor már mindenki otthon van -, tíz óráig, amikor már aludniuk kell a gyerekeknek. Ez alatt a három óra alatt kell a gyermekekkel együtt lenni úgy, hogy az minőségi együttlét legyen. Ezalatt a három óra alatt kell megtenni mindent a gyermekek neveléséért. Nem mindegy tehát – és itt tért át az előadó a példamutatásra –, hogy mi kerül ebbe a három órába.

Szinte törvényszerű, hogy akik kiegyensúlyozott családi környezetben nőnek fel, ők lesznek – főként – képesek egy ideális család megalapítására, megtartására. Hiszen a példamutatás jelentősége nagyobb, mint azt gondolnánk. Ha nincsen jelen apuka – mint férfi minta – az a lányoknál például a magazin- és filmbeli mintakép kialakításához vezet, vagyis:

George Clooney szintjére helyezik a lécet.

Hangsúlyos pont, hogy társadalmi szinten sikerüljön az értékrendet megtartani: nagy probléma ugyanis, hogy az emberek elszigetelve élnek, és ezért nem találják párjukat, nem találnak olyat, akivel közös nevezőkre ismernének. Fontos, hogy a gyerekek a szüleiket közös szövetségként lássák működni, akik az erkölcsi megerősítésen kívül az érzelmi alapok megszilárdítására is hangsúlyt fektetnek.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. 2024. április 24. 8:12 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Házasság hete a Hit Gyülekezetében Házasság hete a Hit Gyülekezetében 2024. február 19. 11:52 A házasság nem egy pont, hanem folyamatos lépkedés Házasság hete A házasság nem egy pont, hanem folyamatos lépkedés „És boldogan éltek, míg meg nem haltak...” – hangzik el a mese végén, pedig a valóságban ritkán így zajlanak a házasságok. Néha vannak nehéz pillanatok benne, de ha jól csináljuk, ezek nem töréspontok lesznek, hanem lehetőségek a fejlődésre. Erre világít rá az idei Házasság hete rendezvénysorozat is február 11–18. között. 2024. február 8. 17:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.