2021. szeptember 28.
//
Vencel névnap

A látásmód a legfontosabb a világon

A gyermekek úgy ábrázolják a valóságot, ahogyan azt szeretnék látni. Legtöbbször szeretetteljesen. Elképzeléseiket a családról egy rajzpályázat keretében vethették papírra. Az ebből készült kiállítás a Szaléziánumban látható.

A Házasság Hetéhez kapcsolódóan „Ha én felnőtt volnék… ilyen családot szeretnék” témakörrel idén is rajzpályázatot hirdetett a Kukkantó Baráti Kör Egyesület.

A négy korcsoport számára kiírt pályázatra kétszáz, 4 és 10 év közötti veszprémi gyermek adta be rajzait, és különféle technikákkal készült alkotásait.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékelte, melynek tiszteletbeli elnöke M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, EKF2023-nagykövet volt. A szervezők, a szülők és a polgármester mellett ő is ott volt szombat délelőtt a Szaléziánumban tartott eredményhirdetésen.

Néhányan nagyon izgultak az eredményhirdetésenNéhányan nagyon izgultak az eredményhirdetésen

-A beérkezett pályamunkák rendkívül érdekesek. Évről-évre látszik, hogy a gyerekek egyre több technikát alkalmaznak. Volt, aki festett, más rajzolt, vagy vasalható gyöngyöt használt fel művészkedés közben. Megfigyelhető, hogy érdekes volt a témák feldolgozása is: van, aki jegyespárt rajzolt, valaki az egész családot.

A szülőknek meglepetést okozhatott, hogy gyermekük miként látja a családot, de a legtöbb alkotásról elmondható, hogy vidámság, sok szín, és öröm jellemzi- mondta a díjátadón Somogyi Eszter zsűrielnök, a Szent Margit Óvoda vezetője.

Janka Ferenc görögkeleti parókus az eredményhirdetésen azt mondta:

-A látásmód a legfontosabb a világon.

Janka FerencJanka Ferenc

Az embernek egy bizonyos ideig tart, míg megtanulja úgy ábrázolni a világot, ahogy látja is. A gyerekek rajzaiban az a szép és csodálatos, hogy úgy ábrázolják a valóságot, amilyennek azt szeretnék látni. Tanuljuk meg a gyerekektől, hogy a valóság nem pusztán olyan, mint amilyennek látjuk. Van benne fantázia és kreativitás is.

A gyermekekhez hasonlóan jó lenne szeretettel szemlélni a világot, olyannak látni, amilyennek szeretnénk

- fogalmazott.

A díjakat és az elismerő okleveleket Porga Gyula polgármester adta át a legfontosabb megjelenteknek, az alkotóknak. Harmadik alkalommal hívták meg az eseményre, elmondása szerint örömmel látja, hogy minden évben új arcok neveznek a rajzpályázatra.

- A verseny a város legfontosabb alkotóeleméről, a családról szólt. Fontos üzenet mindenkinek, hogy gyerekeink, -akiket igyekszünk felkészíteni az életre-, hogyan látnak bennünket. A rajzokat végig tekintve szeretetteljesen. Ezért köszönet jár az őket nevelő szülőknek is- mondta.

Porga Gyula szerint öröm látni az új arcokatPorga Gyula szerint öröm látni az új arcokat

És hogy miként látják szüleiket a gyerekek? Milyen családot szeretnének, ha felnőnek? A Szaléziánum folyosóján időszakosan megnézhetjük, de mutatunk egy kis ízelítőt:

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

“Az Ég nem nézhette, hogy kezem tovább már a prédát tehesse”
“Az Ég nem nézhette, hogy kezem tovább már a prédát tehesse”
A Milfajt Ferkó bakonyi betyár kihallgatási jegyzőkönyvében és az ellene hozott ítéletben foglaltakról tartott előadást Nagy Balázs Vince, a Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa pénteken, a Veszprémi Szemle legújabb számának bemutatóján.
Sok gyerek emelkedett a magasba Veszprémben is
Sok gyerek emelkedett a magasba Veszprémben is
Sikeres volt a "Gyereket a magasba" kezdeményezés, amelynek keretében az országban több, mint 10 ezren emelték magasba a gyermeküket szombaton, pontban délelőtt 11 órakor. Veszprém három helyszínnel is csatlakozott a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom felhívásához.
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Közel egyharmadával, összesen 50 db négycsillagos szobával fog emelkedni Veszprém szálláshelyeinek száma a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program szállodaépítés és kapacitásfejlesztési programjának köszönhetően. A tervek elkészültek, a munkagépek pedig már dolgoznak az Oliva Étterem és Hotel, a Betekints Hotel és a Hotel Historia Malomkertnél.
Nyugdíjasként is példaképek
Nyugdíjasként is példaképek
Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja csütörtökön délután az Agórában.
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
Metamorfózis címmel nyílt kiállítás Kádár Tibor képeiből
75. születésnapját ünnepli Kádár Tibor képzőművész, akinek műveiből a háromnegyed évszázados jubileum alkalmából kiállítás nyílt szerdán a Dubniczay-palota Várgalériájában.