2020. május 25. // Orbán névnap

Országos fórum az innováció jegyében

2019. február 27. 4:00
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több állomásos Országos Innovációs Fóruma február 26-án Veszprémbe látogatott.

A kutatás-fejlesztés és innováció, a digitalizáció és az Ipar 4.0 technológiák meghatározó szerepet töltenek be napjaink fejlődési versenyében: jelenleg hazánk az Európai Unió összesített innovációs eredménytábláján a mérsékelt innovátor mezőnyben szerepel. Cél, hogy 2030-ra az ország a jelentős innovátorok közé emelkedjen, ennek érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal február 5. és március 6. között összesen 25 helyszínen Országos Innovációs Fórumot szervez.

Az összes megyét érintő, széles körű összefogással létrejövő rendezvénysorozat célja Magyarország újjászerveződő innovációs környezetének megalapozása és a megújuló KFI rendszerrel, pályázatokkal kapcsolatban felmerülő javaslatok, igények országos felmérése.

A veszprémi fórumon a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Markovszky György elmondta, hogy úgy gondolja, ezek a rendezvények kiváló alkalmak arra, hogy az előadóktól kapott új információk ösztönözzék a résztvevőket és elinduljon egy olyan folyamat, amelynek köszönhetően egyik oldalról az egyetemi kutatásfejlesztési szféra keresi a kapcsolatot a vállalkozói szférával, a másik oldalról pedig a vállalkozói kutatásfejlesztésre alkalmas emberek keresnék meg azokat az egyetemi intézeti kapcsolatokat, amik termékeny folyamatokat indíthatnának el.

- Fontos feladat, hogy időnként közös asztalhoz ültessük a szereplőket és egy beszélgetésre invitáljuk, hogy megismerjék egymást, a másik tudását, képességeit, informálódjanak. Ez a kulcs: a meglévő tudást úgy alkalmazni, hogy mindenki ismerje a palettán rendelkezésre álló összes ismeretet. Bíztassunk mindenkit, aki ebben a folyamatban szereplő lehet, hogy lépjen az útra, dolgozzon, cselekedjen - zárta megnyitó beszédét az iparkamara elnöke.

A délelőtti programot Kutni Mátyás, tanácsadó (Innovációért Felelős Helyettes Államtitkárság, Innovációs és Technológiai Minisztérium) a nemzeti KFI stratégiáról, a hazai kutatásfejlesztés teljesítményéről és a későbbi időszakot meghatározó koncepcióról szóló előadása nyitotta, majd dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a KFI pályázati irányokról tájékoztatta a résztvevőket. Ezt követően a duális képzésről és az Ipar 4.0-ról tartotta meg prezentációját Kutni Mátyás, utána Mészáros Gergely EU referens a bilaterális nemzetközi pályázatokról és a Horizont 2020-ról beszélt.

A felsőoktatás, felsőoktatási intézmények kiemelkedő jelentőséggel bírnak a kutatásfejlesztés, innováció területén: dr. Vonderviszt Ferenc a Pannon Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese a felsőoktatási KFI szolgáltatásokról tájékoztatta a fórum vendégeit.

Dr. Baticz Csaba a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának főosztályvezetője előadása a szellemi tulajdon védelméről adott hasznos információkat, Schindler Lászlóné pedig a Szakképzési Centrumok szolgáltatásairól számolt be.

A kérdések megválaszolására Molnár Ádám, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szolgáltatásairól szóló prezentációját követően volt lehetősége a résztvevőknek, majd az elmélet után egy workshoppal zárult a rendezvény programja.

A fórum célja a tájékoztatáson kívül a vélemények, tapasztalatok, érdemi javaslatok, valamint a felmerülő igények országos felmérése: a workshop, az előadásokkal kapcsolatos kérdések és a fórum ideje alatt mobiltelefonos applikáción keresztül leadott szavazatok alapján beérkezett visszajelzések segítik a konstruktív működést, együttműködést.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Újabb veszprémi cég kapott százmilliós fejlesztési támogatást az államtól
Újabb veszprémi cég kapott százmilliós fejlesztési támogatást az államtól
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a versenyképességi program támogató okiratainak csütörtöki átadóján, ahol a veszprémi Balaton Bútor is a támogatottak között volt.
Közel háromszázmilliós támogatást kap a Valeo-Siemens
Közel háromszázmilliós támogatást kap a Valeo-Siemens
A Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft. 597 millió forint értékben fektet be, amihez 287 millió forintot meghaladó állami segítséget kap.
Leállítja a termelést az MTD a nemesvámosi üzemében
Leállítja a termelést az MTD a nemesvámosi üzemében
Az amerikai hátterű cég a mai napon közleményében részletezte a leállás indokait. Az intézkedés várhatóan 465 főt érint, adminisztratív és logisztikai területen viszont 55 munkahelyet fenntart a régióban.
Új műfaj a hajózásban
Új műfaj a hajózásban
Sorozatgyártásra fejlesztett elektromos jetskit a Narke – pontosabban a cég szerint új műfajt teremtettek a hajózásban.
Már nem garázsokból, hanem kávéházakból startolnak a világcégek
Már nem garázsokból, hanem kávéházakból startolnak a világcégek
Mátyás Mónikával, az INPUT Program veszprémi startup koordinátorával a Veszprém Portréban jelent meg interjú vállalkozói trendekről, kihívásokról, sikerekről.
2020. május 25. // Orbán névnap