2019. október 23. // Gyöngyi névnap

Retró Veszprém: ilyenek voltak az elmúlt évtizedek

2019. április 10. 4:00
Visszautaztunk az időben, amikor még Moszkvicsok pöfögtek az Óváros téren, édességbolt üzemelt a Kossuth utcán és filmet forgatott nálunk Makk Károly. Retró Veszprém életérzés a javából, a Fortepan archívumából válogatva.

A Találkozzunk az óránál! szállóige akkor még egészen más helyszínt jelölt volna. (Fotó: 1958, adományozó: Krasznai Gyula)

Az 1960-as években még merőben máshogy festett az Óváros tér. A pékség helyén például cipőket vásárolhattunk, ekkora sétáló tömeg pedig ritkán foglalhatta be a teret, ahol akkoriban főleg az autósoké volt a terep. A macskakövek pedig amúgy sem kopoghattak a cipőtalpunk alatt, hiszen ahogy az a későbbi, 1976-os fotón is jól látszik, bitumenes út volt itt. (Fotók: 1962, adományozó: Karabélyos Péter; 1973, adományozó: Inkey Tibor)

A régi üzletekből mára nem sok maradt meg, de van, ami azóta is fennáll. A Rákóczi Ferenc utcában található Fekete Sas patika például már az 1950-es években is működött. (Fotó: 1950, adományázó: Karabélyos Péter)

Két-három évtizeddel később még mindig számos szakbolt volt ugyanitt. (Fotó: 1983, adományozó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ)

1960-ban még Makk Károly is forgatott nálunk, a Fűre lépni szabad című filmet. Makláry Zoltán és Páger Antal kettőse mögött jól látszik a Tűztorony. (Fotók: 1960, adományozó: Kotnyek Antal)

Makk többször is járt itt egyébként, például a Veszprémi Tévé Találkozók alkalmával. A talákozónak helyszíne volt a Veszprémi Vegyipari Egyetem és az egykori Dimitrov is. (Fotó: 1969, adományozó: Rádió és Televízió Újság)

A kedvenc veszprémi helyeink úgy látszik, nem változnak. (Fotó: 1960, adományozó: Inkey Tibor)

Bérletet vegyenek! (Fotó: 1961, adományozó: Hunyadi József)

Bár a buszpályaudvar azóta sem sokat változott, a flotta ma már egészen máshogy fest. Azért ha egy-egy napra ismét csatasorrendbe állnának ezek a régi Ikarusok, valószínűleg erősen megugrana a buszozók száma. (Fotó: 1966, adományozó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ)

Talán itt sem kell sokáig gondolkodni, hogy ez a vasútállomás (anno Nagyállomás) épülete. (Fotó: 1962, adományozó: Nagy Gyula)

A Budapest út és a 8-as számú főút találkozása. Ilyen nyugalom sincs ma már. (Fotó: 1961, adományozó: Magyar Rendőr)

Gimnazisták a Lovassyban (Piarista Gimnázium) egykor... (Fotó: 1951, adományozó: Karabélyos Péter)

Hirdetőtáblák, fák és Trabantok. Három dolog, amit már biztosan nem látunk az Óvári Ferenc utcában. (Fotó: 1983, adományozó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ)

A Nehézvegyipari Kutató Intézet (NEVIKI) büféje. Akár egy klasszikus film díszlete is lehetne. (Fotó: 1961, adományozó: Bauer Sándor)

Amikor még játszótér is volt a Színházkertben. (Fotó: 1965, adományozó: Kovács László Péter)

Zsuzsi szobra is vándorolt az idők során az Óváros téren belül, ahogy a talapzata is egészen más volt. (Fotó: 1968, adományozó: Péterffy István)

Egy régi kedvenc: az Erdei vendéglő. (Fotó: 1964, adományozó: Németh Tamás)

A legnagyobb változáson egyértelműen a Kossuth utca esett át. (Fotók: 1966, adományozó: Herth Viktória, Bodó Emma felvétele)

A fényképészek ma is népszerűek, de igen más körülmények között. Filmtekercset se hozzájuk megyünk előhívatni - nem mintha lennének még filmtekercsek a háztartásokban. (Fotó: 1966, adományozó: Herth Viktória, Bodó Emma felvétele)

Amikor a tejet még nem a szupermarketben, hanem a tejboltban vettük meg. (Fotó: 1968, adományozó: Herth Viktória, Bodó Emma felvétele)

Ma már a Hoffer Ármin sétányra sem ismernénk rá. Az Édességboltnak azért biztos sok lurkó örülne ma is. (Fotó: 1968, adományozó: Herth Viktória, Bodó Emma felvétele)

A Benedek-hegy örök kedvenc lesz mindig, de legelésző kecskékkel aligha fogunk már ott összefutni. (Fotó: 1962, adományozó: Inkey Tibor)

A Hotel szebb napokat is megélt már. (Fotók: 1967, adományozó: Bauer Sándor)

Éljen május elseje! A figyelmesek kiszúrhatják az új buszokat... (Fotó: 1980, adományozó: Joó Sándor)

Vajon hová tűntek a régi rajzolt plakátok? (Fotó: 1963, adományozó: Nagy Gyula)

Ünnepi falatozásaink helyszínei (Fotó: 1970, Dózsa étterem, adományozó: Bauer Sándor)

Finom falatok boltja (Fotó: 1974, adományozó: Bauer Sándor)

Lepereg a filmkocka, egy utolsó koccintás a Traubi bárban (Fotó: 1974, adományozó: Bauer Sándor)

Bertalan Melinda

További cikkek

Volt egyszer egy Veszprém-Balatonalmádi vasútvonal
Volt egyszer egy Veszprém-Balatonalmádi vasútvonal
Emléktábla-avatással és kiállítással emlékeztek meg a 110 éve elindult és 50 éve bezárt Veszprém-Balatonalmádi-Alsóörs vasútvonalra a megyeszékhely vasútállomásán.
„Uram, Királyom! Végy magadhoz!”
„Uram, Királyom! Végy magadhoz!”
Megáldották a Bódi Mária Magdolnáról, a huszonnégy évesen vértanúságot szenvedő munkáslányról készült szobrot.
Könyv a székely hadosztályról
Könyv a székely hadosztályról
Június 4-én mutatták be Veszprémben Gottfried Barna és Nagy Szabolcs könyvét, mely tárgyilagosan mutatja be a katonai helytállás egy kevéssé ismert fejezetét.
75 éve alakult meg a veszprémi Puma Vadászrepülő Ezred
75 éve alakult meg a veszprémi Puma Vadászrepülő Ezred
372 nap szolgálat alatt 408 légigyőzelmet arattak az angolszász és a szovjet légierő támadó gépei felett. Kedd reggel emléktáblájuk előtt emlékeztek meg róluk, és helyeztek el koszorút.
Retro dallamok új köntösbe bújtatva
Retro dallamok új köntösbe bújtatva
Ismerős dallamok? Mintha már hallottad volna? „Talán a szüleim vagy a nagyszüleim ismerhetik, talán ők hallgatták anno”… Hogy lehetséges ez? Számos huszonegyedik századi dal létezik, amelyet huszonegyedik századi előadójukhoz kötünk. De menjünk egy kicsit vissza az időben! Összeszedtünk néhány dalt, amelyről tudjuk, sok-sok évvel ezelőtt már megírták mások, máshogy…Íme három példa:
2019. október 23. // Gyöngyi névnap