Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bementünk a bevásárlóközpontba és műanyag zacskók nélkül jöttünk ki

2019. július 30. 12:08
Végéhez közeledik a műanyagmentes július, viszont a kezdeményezés üzenete nem köthető naptári dátumokhoz. Cikksorozatunk végén megnéztük, hogy átlagemberként milyen egyszerű szabályokat kellene betartanunk, valamint hogy milyen segítségre számíthatunk a multinacionális bevásárlóközpontoktól mindebben.

A „műanyagmentes július” névre keresztelt kezdeményezés Ausztráliából indult még 2011-ben, majd vírusként terjedt el a világban, és tavaly már 170 ország – köztük Magyarország is – csatlakozott ehhez a civil megmozduláshoz. Az ereje pedig pont abban rejlik, hogy személyes berögzült szokásaink minimális megváltoztatásával, a mikrokörnyezetünkben tehetünk a globális környezetvédelem érdekében. Tehát nem kell kihajóznunk az óceánokra és fókákat vagy bálnákat megmentenünk, csupán a műanyagok felhasználásában és elhelyezésében kell tudatosabbnak lennünk. Ez pedig könnyen megvalósítható New York-tól Tokión át Veszprémben is.

Márpedig műanyagot mindenhol és mindennap használunk. De ahogy korábbi cikkünkben dr. Domokos Endre egyetemi docens is mondta:

a műanyag nem ellenségünk, csak meg kell tanulni együtt élni vele.

A legnagyobb környezetterheléssel az egyszer használatos, általában csomagolásoknak, vagy bevásárlószatyornak használt műanyagok járnak.

Az Earth Policy Institute kutatása szerint évente 1 billió műanyagzacskót gyártanak világszinten, aminek 80%-át Európában használják. Ez azt jelenti, hogy percenként 2 millió műanyagzacskót vesznek az emberek a Földön.

unsplash.comunsplash.com

A magyarországi statisztikák is megdöbbentő számokat mutatnak. A greenfo.hu-n közölt kutatási adatok szerint, naponta hazánkban 1 millió műanyag táskát vásárolunk, amelyeknek az átlagos használati ideje mindössze 20 perc és 90%-át csak egyszer használjuk.

A nagyobb multinacionális áruházláncoknak tehát nagy felelőssége van abban, hogy üzletpolitikájukkal hogyan befolyásolják vásárlóik környezettudatosságát. Megkerestük a két legnagyobb Veszprémben is megtalálható áruházláncot, hogy saját üzleteikben milyen intézkedéseket vezettek be a fenntarthatóság érdekében?

A válaszok reményre adnak okot, hiszen mindkét multi esetében a kizárólag marketingszagú környezettudatos akciók helyett komoly stratégiákat és hosszú távú célkitűzéseket fogalmaztak meg.

Tényszerűen, az egyik multinál a sajátmárkás termékek csomagolását kizárólag újrahasznosítható, vagy újra felhasználható műanyagokból tervezik elkészíteni, ennek határidejét pedig 2025-ben határozták meg magukkal szemben, miközben tájékoztatásuk szerint folyamatosan vonják ki azokat a csomagolásokat, amelyeket alkalmatlanok bármiféle újrahasznosításra. Ezen kívül a műanyag bevásárlószatyrokat is gyorsan lebomló műanyagokból készítik, bár ezek valódi lebomlásáról és annak veszélyeiről már korábban írtunk.

Barát, vagy ellenség? Tombol a műanyagmentes július - vehir.hu

Világnapok és prevenciós hónapok jönnek-mennek a fejünk felett, idén júliusban viszont mintha tényleg megmozdult volna valami az emberekben. A „Műanyagmentes július" kapcsán már számos érv elhangzott pro és kontra, de hogy mi a realitás, és hogy itt Veszprémben hogy állunk, azt most induló cikksorozatunkban igyekszünk megválaszolni.

Hajas Bálint
további cikkek
Már működik az új palackvisszaváltó rendszer, de igazán csak nyárra pörög fel Már működik az új palackvisszaváltó rendszer, de igazán csak nyárra pörög fel A gyártóknak június végéig kell lecserélniük a csomagolóanyagokat, fokozatosan jelennek meg az üzletek polcain a betétdíjas, visszaváltható palackok. 2024. január 10. 15:35 Schmitt Pál: a sport és környezetvédelem, nem elválaszthatatlan egymástól Schmitt Pál: a sport és környezetvédelem, nem elválaszthatatlan egymástól A sport a lélekre is hatással van, ráadásul sokkal több szempontból, mint azt elsőre gondolnánk, vallja Schmitt Pál, aki pénteken Veszprémben tartott erről előadást. 2023. szeptember 16. 8:17 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15 Vízen repülni márpedig lehetséges! Solar Boat Challenge Vízen repülni márpedig lehetséges! Ezt már az első nap bebizonyították Balatonalmádiban, ahol cütörtökön rajtolt el a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge verseny. A nevező tíz csapat közt ott van a Pannon Egyetem napelemes hajója is, a felsőoktatási intézmény pedig a házigazdája is versenynek. Annak a technikai sporteseménynek, amit ezelőtt Monaco kikötőjében tartottak.   2023. augusztus 24. 23:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.