2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap

Egy zene, mint az élet szerves része

2019. augusztus 16. 10:05
Folytatódnak a népzene és a világzene legjobbjait felsorakoztató Világjava Estek az Óváros téren. Este nyolckor Szalóki Ági a régmúlt természet közeli dallamainak megidézésével a falusi világ feledésbe merülő kincseit hozza el közönségének.

Szalóki Ági bátor zenei kísérleteivel, a népdalok és a dzsessz „házasításával” , illetve a Karády dalok zenei újraértelmezésével robbant be a magyar zene élvonalába. A folklór zenei stílust jellemző díszítéstechnikák birtokában a törékeny énekesnő igazi énekvirtuózként lopja be magát egy pillanat alatt a népzene kedvelő közönség szívébe. A gondosan válogatott népdalok és versek szövegei lélekig hatoló előadásmódjával, könnyed és elegáns zenei kísérettel válnak teljessé szólólemezein.

A Fújnak a fellegek című albummal Szalóki Ági visszatért a művészi ihlet forrásához: a falusi népdalhoz és népzenéhez. Esztétikus kivitelű lemez született, művészi fotókkal és a dalok szövegeivel, melyhez az énekesnő a népzenészek színe-javából hívott alkotó partneteket.

Az énekesnő kilencedik szólólemezén az erdélyi Mezőségről magyarszováti, széki és buzai, Nagyenyed vidékéről magyarbecei, Kalotaszegről mérai, Magyarországról sárközi és somogyi magyar énekek és tánczenék szólalnak meg, valamint egy zalai és egy csíki cigány hallgató Bari Károly gyűjtéséből.

"Az a zene, amit itt hallasz, a paraszti, falusi, a természethez közel élő emberek életének szerves része volt hosszú évszázadokon át. Ha útnak indulsz, meglátod, egyes vidékeken, így Magyarszováton, Buzában vagy Széken még ma is az. Ez az első népzenei lemezem, egy kis csokorra való ének és zene abból a sokszínű és gazdag tradícióból, amiért gyerekkorom óta rajongok, és amiből újra meg újra merítek." /Szalóki Ági /

2019. augusztus 16., péntek, 20:00 Óváros tér

Szalóki Ági népzenei koncert - Fújnak a fellegek címmel

Esőhelyszín: Agóra Veszprém Kulturális Központ (Táborállás park 1.)

vehir.hu

További cikkek

Megújul az ország egyetlen Trianon múzeuma megyénkben
Megújul az ország egyetlen Trianon múzeuma megyénkben
Trianon 100. évfordulója előtt alig egy héttel tartották meg Várpalotán a Trianon Múzeumnak is otthont adó Zichy-kastély fejlesztésének alapkőletételét péntek délelőtt. Az ország egyetlen Trianon-múzeumának szellemi tartalma és infrastruktúrája 465,5 millió forint uniós támogatásból újul meg még ebben az évben.
Játszó medvéket és Nagy bánatot is találtunk Veszprémben
Játszó medvéket és Nagy bánatot is találtunk Veszprémben
Nemcsak a nagyobb veszprémi tereken helyezkednek ikonikus szobrok, műalkotások, hanem az eldugottabb utcákban, vagy éppen a társasházak árnyékban is belefuthatunk egy-egy különlegesebb emlékműbe. Mi most ezeket a kevésbé ismert alkotásokat kerestük fel és készítettünk egy listát belőlük. Tesztelje tudását, hogy hányról tudja megmondani, hol található pontosan?
Így tűnt el, majd éledt újjá Veszprém eldugott kegyhelye
Így tűnt el, majd éledt újjá Veszprém eldugott kegyhelye
Létezik egy eldugott kegyhely Veszprémben, ahol a legenda szerint Szűz Máriával beszélgethetnek a hívők. A Rab Mária forrás története egy ártatlanul elítélt fiatal nőtől indult és a több évtizednyi feledés után az utóbbi években ismét kezdi visszanyerni régi fényét.
Aki elbeszélgetne egy tündével is
Aki elbeszélgetne egy tündével is
A XX. század egyik, ha nem a legnagyobb kitalált eposzában nem csak mitikus lények és népek történetét ismerheti meg a regényolvasó, hanem önálló nyelveket is megtanulhat, amit mind-mind egy személy fantáziája szült meg. Egy veszprémi angoltanár most elkalauzol a tündék földjére és megszólalunk a tündék nyelvén is.
Elmarad a VeszprémFest
Elmarad a VeszprémFest
Jövőre viszont hét napos lesz, és három fellépőt már be is jelentettek.
2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap