Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amikor még pörgős szoknyában roptuk

2019. augusztus 17. 4:30
Herczku Ágnes és Nikola Parov visszavisznek minket egyenesen a gyökereinkhez a Világjava Estek utolsó napján.

Rendben, nem mondom, hogy mindenki életében volt egy korszak, amikor a magyar folklór jelen volt a mindennapjaiban, de azért annak, aki a 80-as, 90-es években, (illetve még korábban) falun kezdett el felcseperedni, még ott élnek az emlékeiben a képek az óvodai téltemető énekekről, táncokról az égő szalmabábu körül, a májusfa állítások, a néptáncos műsorok, a prögő szoknyák és a csattogó csizmák. Akkoriban keresztbe rakni két botot és leutánozni a néptáncosokat, belehallgatni Bartók gyűjtéseibe, farsangolni, betlehemezni ugyanolyan izgalmas volt, ha nem izgalmasabb, mint az Instát pörgetni.

Azóta nagyot változott a világ, a magyar népszokások, babonás vigasságok egyre kevesebb réteget érintenek meg, de Herczku Ágnest és bandáját hallgatva egy kicsit újra vissza tudunk utazni képzeletben ezekbe a nyugodt, gyerekkori, színes emlékekbe. Herczku Ágnes és Nikola Parov, a banda vezetői megkerülhetetlen személyiségei a folklór műfajnak, műsorukban pedig a magyar és kelet-európai hagyományos népzene a zeneileg tágabb érdeklődésű közönség számára is hozzáférhetővé válik, korszerű zenei gondolkodásuknak és a multiinstrumentalista Nikola gazdag hangszereléseinek köszönhetően.

Nem véletlen, hogy legutóbbi, Bandázom című albumuk hetekig a Songlines zenei magazin toplistása volt: abszolút minőségi zenét nyújtanak, amit nemcsak az idősebb korosztály értékel, de a fiatalabbaknak is érdekes zenei élményt kínálnak.

Ebből adnak ízelítőt szombat este is az Óváros téren, ahol ingyenes koncertet adnak. Esőhelyszín az Agóra.

vehir.hu
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.