2020. augusztus 15. // Mária névnap

„Utálom az embereket!” – mondta az ember

2019. szeptember 30. 4:00
Saját magunkat köpjük szembe ezzel az elég gyakran hangzó kifejezéssel. De miért?

Közösségi programra történő invitálásra elég gyakori válasz az „Utálom az embereket!” kifejezés, vagy csak az ember esendőségének lereagálásakor hallhatjuk. Előre bocsájtom, semmiféle általánosításba nem szeretnék beleszaladni, de a taglalt szókapcsolat sokadik elhangzása után elkezdett érdekelni, miért mond ilyet az ember. Magáról.

Apró kis elszólásnak tűnhet, de véleményem szerint egy-egy elejtett kifejezésnek – mint a szóban forgó – sokkal nagyobb súlya van, mint hogy dobálózzunk vele. Miért rögzült be ez a mondat az emberek körében? Ki használja? Miből fakadhat?

Azt gondolom, a saját magukkal haragban lévő embereknek lehet gyakori elszólása. Túlzás lenne azt állítani, hogy tulajdonképpen saját magukat nem szeretik, de az biztos, hogy kétségei vannak a világról és a benne töltött „szerepükről”. Talán nem tudja meghatározni a helyét a világban, így védekezésképpen ő maga vonul ki belőle.

Gyakorlatilag az ember nem megy az ember közé, vagyis megvonja magától azt, ami ő maga. A világot, a mindenséget. Pedig, az ember fejlődése során más oldalág is létrejött, mégis a Homo sapiens maradt meg egyedül. Sok mindennel magyarázzák a fennmaradás okát, valamiért így kellett alakulnia: emberek sokasága az emberiség! Ha mindenki megvonná magától, egyedül senki nem boldogulna!

Szabó Eszter

További cikkek

A jól sikerült nyaralás csak tökéletesen megtervezett lehet?
A jól sikerült nyaralás csak tökéletesen megtervezett lehet?
Mindenki tökéletes nyaralásra vágyik. Olyanra, ahol aztán majd jól kipihenheti a gyötrelmes hétköznapokat, ahol nincs főnök, nincsenek feladatok és mindenki nagyon boldog. De létezik-e ilyen egyáltalán?
Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
A 21. századi életformához jobban passzol a freelancer munka, ami elsőre ugyan nagyon vonzó, ám nem való mindenkinek – mondja a Freelancer Blog alapítója, Filep Szilvia, aki szerint azt is át kell gondolni, hogy mit értünk munkavégzés és munkahely alatt.
Színesedett idén a veszprémi vendéglátó paletta
Színesedett idén a veszprémi vendéglátó paletta
Legalább négy olyan vendéglátóhely nyílt idén Veszprémben, amely eddig nem volt. Bízzunk benne, hogy meg is maradnak, hisz szükség van rájuk.
Az, hogy odafigyelsz a testedre, nem csak külsőség
Az, hogy odafigyelsz a testedre, nem csak külsőség
Bár lassan talán itthon is kezd átmenni az üzenet, hogy a testünkkel törődni nem csak esztétikai kérdés, hanem a fizikai és a mentális egészség része, akad még tennivaló, és némi útbaigazítás sem árt, hogy mindenki megtalálja a saját módszerét. Szabados Gabriellával, a Body Shape Alakformáló Stúdió tulajdonosával az egyes lehetőségekről és az alakformáló stúdiók előnyeiről beszélgettünk.
Arról, hogy az írót senki nem védheti meg
Arról, hogy az írót senki nem védheti meg
Az író csak akkor bukhat el, ha bizonyítani tudják, hogy munkájának szándéka nem őszinte. Minden más nem számít sokat: a vád sem, a védelem sem.
2020. augusztus 15. // Mária névnap