2020. augusztus 11. // Zsuzsanna névnap

Új lehetőségek a magyar sport és utánpótlás előt

Új, minden eddiginél jobb és nagyobb lehetőségek nyíltak meg a magyar sport és utánpótlás előtt Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint.

A sportvezető az utanpotlassport.hu harmadik, a TF aulájában a Decathlon és a MOB támogatásával megtartott keddi konferenciáján kijelentette, hogy a Héraklész- és Sport XXI-programok, melyekben mintegy 1600 sportoló vett részt, sikeresek voltak. Ugyanakkor szerinte azok átalakítása szükségszerű, mivel az öt látványsportágba - labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong - a társaságiadó-kedvezményből (TAO) befolyó milliárdok, illetve a 16 kiemelt sportág 2020-ig tartó több milliárd forintos állami támogatása révén "soha ennyi pénz nem volt a magyar sportban".

Borkai úgy vélte, a Héraklész-program forrásait elsősorban olyan sportágak tehetségeihez kell átcsoportosítani, amelyek nem kaptak helyet a 16 kiemelt és az öt TAO által támogatott sportág között, hogy elkerüljék a "dupla finanszírozást".

A 16 kiemelt sportág 2020-ig tartó támogatásával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy kilenc sportági szövetséggel már aláírták az egyezséget, a maradék héttel pedig vélhetően az elkövetkezendő egy-két hétben sor kerül erre.

"Nagy felelősség ekkora pénz helyes és szakszerű felhasználása" - jelentette ki Borkai azzal kapcsolatban, hogy a kiemelt sportágak 2020-ig összesen 135 milliárd forintot kapnak, az első ütemben, 2014 június végéig pedig összesen 12,5 milliárdhoz jutnak a kormánytól sportágfejlesztési koncepciójuk megvalósításához. Hozzátette, ettől elsősorban az infrastruktúrafejlesztést, a minél szélesebb bázis megteremtését, majd ezek által később az eredményességet várják, de hangsúlyozta, utóbbira csak évek múltán lesz hatása.

A konferencián Róth Kálmán kézilabda mesteredző többek között annak fontosságáról beszélt, hogy a gyerekek össze tudják hangolni a tanulást és a sportot, ezért szerinte sorsdöntő jelentősége van a klub és az iskola, illetve az edzők és a testnevelők kapcsolatának.

Gyulai Márton, az atlétikai szövetség főtitkára a sportág iskolai jelenlétének fontosságát hangsúlyozta, kiemelve a 6-12 éveseket érintő kölyökatlétika-program szerepét. A téma kapcsán elsősorban mint alapsportágról beszélt az atlétikáról, amely révén a fiatalok magas szintű általános előképzettségre tesznek szert, annak előnyeit pedig bármely más sportág is élvezheti.

vehirsport.hu

További cikkek

SEHA-liga: szeptember elején pótolják az elmaradt négyes döntőt
SEHA-liga: szeptember elején pótolják az elmaradt négyes döntőt
Szeptember 4. és 6. között a horvátországi Zadarban (Zára) rendezik meg a férfi kézilabda SEHA-liga négyes döntőjét.
A megyei labdarúgás új főtámogatója a vehir.hu
A megyei labdarúgás új főtámogatója a vehir.hu
Kedden hivatalossá vált, hogy a soron következő, 2020/2021-es évadban a veszprémi hírportál lesz megyénk labdarúgó-bajnokságának főtámogatója, egyúttal névadója is.
Az SVSE volt a legeredményesebb vidéki klub
Az SVSE volt a legeredményesebb vidéki klub
A tudatos felkészülésüknek köszönhetően a veszprémi Sportolj Velünk Sport Egyesület (SVSE) atlétái tizenegy éremmel térhettek haza a Budapesten hétvégén rendezett 125. Atlétikai Magyar Bajnokságról.
Szinte még gyermek, mégis a VEDAC legjobbja
Szinte még gyermek, mégis a VEDAC legjobbja
Kövér Fanni a fővárosban hétvégén rendezett 125. Atlétikai Magyar Bajnokságon gerelyhajításban ezüstérmet, míg diszkoszvetésben bronzérmet szerzett. Máhl Krisztián és Mozsdényi Dávid tizenhat éves tanítványa a felnőttek mezőnyében is a VEDAC legeredményesebb atlétájának számított.
Egyetlen percen múlott a VLS Veszprém győzelme
Egyetlen percen múlott a VLS Veszprém győzelme
Hiába vezetett a rendes játékidőben, a ráadásban sajnos gólt kapott, így 1-1-es egállal kényszerült búcsúzni a Nagykanizsa otthonából a Veszprém vasárnap este a férfi labdarúgó NB III Nyugati csoportjának második fordulójában.
2020. augusztus 11. // Zsuzsanna névnap