2022. január 19.
//
Sára névnap

Új lehetőségek a magyar sport és utánpótlás előt

Új, minden eddiginél jobb és nagyobb lehetőségek nyíltak meg a magyar sport és utánpótlás előtt Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint.

A sportvezető az utanpotlassport.hu harmadik, a TF aulájában a Decathlon és a MOB támogatásával megtartott keddi konferenciáján kijelentette, hogy a Héraklész- és Sport XXI-programok, melyekben mintegy 1600 sportoló vett részt, sikeresek voltak. Ugyanakkor szerinte azok átalakítása szükségszerű, mivel az öt látványsportágba - labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong - a társaságiadó-kedvezményből (TAO) befolyó milliárdok, illetve a 16 kiemelt sportág 2020-ig tartó több milliárd forintos állami támogatása révén "soha ennyi pénz nem volt a magyar sportban".

Borkai úgy vélte, a Héraklész-program forrásait elsősorban olyan sportágak tehetségeihez kell átcsoportosítani, amelyek nem kaptak helyet a 16 kiemelt és az öt TAO által támogatott sportág között, hogy elkerüljék a "dupla finanszírozást".

A 16 kiemelt sportág 2020-ig tartó támogatásával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy kilenc sportági szövetséggel már aláírták az egyezséget, a maradék héttel pedig vélhetően az elkövetkezendő egy-két hétben sor kerül erre.

"Nagy felelősség ekkora pénz helyes és szakszerű felhasználása" - jelentette ki Borkai azzal kapcsolatban, hogy a kiemelt sportágak 2020-ig összesen 135 milliárd forintot kapnak, az első ütemben, 2014 június végéig pedig összesen 12,5 milliárdhoz jutnak a kormánytól sportágfejlesztési koncepciójuk megvalósításához. Hozzátette, ettől elsősorban az infrastruktúrafejlesztést, a minél szélesebb bázis megteremtését, majd ezek által később az eredményességet várják, de hangsúlyozta, utóbbira csak évek múltán lesz hatása.

A konferencián Róth Kálmán kézilabda mesteredző többek között annak fontosságáról beszélt, hogy a gyerekek össze tudják hangolni a tanulást és a sportot, ezért szerinte sorsdöntő jelentősége van a klub és az iskola, illetve az edzők és a testnevelők kapcsolatának.

Gyulai Márton, az atlétikai szövetség főtitkára a sportág iskolai jelenlétének fontosságát hangsúlyozta, kiemelve a 6-12 éveseket érintő kölyökatlétika-program szerepét. A téma kapcsán elsősorban mint alapsportágról beszélt az atlétikáról, amely révén a fiatalok magas szintű általános előképzettségre tesznek szert, annak előnyeit pedig bármely más sportág is élvezheti.

vehirsport.hu

További cikkek

A magyarokra csak egy párharc vár a vb-selejtezőben
A magyarokra csak egy párharc vár a vb-selejtezőben
A magyar férfi kézilabda-válogatottra csak egy párharc vár a jövő évi világbajnokság selejtezőjében, mert az első fordulóban nem kell pályára lépnie.
Vladan Matics szerint egyszerűen nem bírta a nyomást a magyar válogatott
Vladan Matics szerint egyszerűen nem bírta a nyomást a magyar válogatott
Vladan Matics, a férfi kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint egyszerűen nem bírta a nyomást a magyar csapat az Európa-bajnokságon.
Új versenyek a palettán
Új versenyek a palettán
Mindhárom szakág további erősödését várja 2022-ben Németh Attila, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) nemrégen újraválasztott ügyvezetője.
Lékai: nem a támadásokon múlt, inkább a védekezésen
Lékai: nem a támadásokon múlt, inkább a védekezésen
Lékai Máté szerint nem a támadásokon, inkább a védekezésen múlt, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott nem tudta legyőzni Izland csapatát kedden, és így nem jutott tovább a csoportkörből a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon.
Kikapott Izlandtól és kiesett a magyar válogatott
Kikapott Izlandtól és kiesett a magyar válogatott
A magyar férfi kézilabda-válogatott nem jutott tovább a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportköréből, miután 31-30-ra kikapott Izlandtól a harmadik, utolsó fordulóban, kedden a budapesti MVM Dome-ban.