2023. június 9.
//
Félix névnap

Pénzzel is honorálják a berlini Eb magyar érmeseit

2014. szeptember 18. 22:16
MTI
A világkupa pénzdíjaival megegyező mértékű jutalomban részesíti az augusztusi berlini Európa-bajnokság érmeseit a Magyar Úszó Szövetség - tudatta a szerdai elnökségi ülés után a MÚSZ az MTI-vel.

Gyárfás Tamás elnök bejelentése szerint a szövetség anyagi helyzete immár lehetővé teszi, hogy a hivatalos állami jutalmak mellett saját forrásból, külön honorálják az Eb legjobbjait.

"Mivel egyre szembetűnőbb, hogy a pénzdíjas rövidpályás világkupa-sorozat mennyire vonzza az úszókat, ezért úgy döntöttünk, hogy az Eb-érmekért hasonló nagyságrendben jutalmazzuk a dobogósainkat, ezzel is jelezve, hogy bár az Eb nem pénzdíjas, az ottani helytállás is kiemelkedően fontos" - közölte az elnök.    

A döntés értelmében Berlin legjobbjai az aranyakért 1500, az ezüstökért 1000, míg a bronzérmekért 500 dollárnak megfelelő összeget kaphatnak kézhez. Az Eb-n öt aranyat, hat ezüstöt és öt bronzot szereztek az úszók, Hosszú Katinka háromszor, Cseh László és Verrasztó Dávid egyszer-egyszer nyert.    

A MÚSZ elnöksége arról is határozott, hogy az országos bajnokságokon kötelező a részvétel, azaz senki sem versenyezhet azzal párhuzamosan külföldön. A testület elfogadta a január elsejével hatályba lépő új nyilvántartási és átigazolási szabályzatot is, amely a korábbinál jóval inkább védi az egyesületeket a fiatal tehetségek elcsábítóival szemben.    

Szabó Tünde főtitkár a sportágfejlesztési program kapcsán beszámolt arról, hogy a kormányzati támogatásból megvásárolják a világon legkorszerűbbnek számító - az olimpiákon és vb-ken is használt - Omega időmérő-rendszert, amelyet mind a medencés, mind a nyíltvízi viadalokon lehet használni, és mobil eszköz lévén bármelyik eseményen, bármelyik uszodába felszerelhető. A főtitkár jelezte, hogy mivel a kormány feloldotta a nyár végén bejelentett költségvetési zárolást, ezért azok a klubok, amelyek mindennel elszámoltak az első félévet illetően, hasonló nagyságrendű támogatással kalkulálhatnak a folytatásban is.    

Az elnökség elfogadta az arról szóló előterjesztést is, hogy a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába elsősorban olyanok kerülhessenek be, akik pályafutásuk lezárást követően is aktívan segítették a sportágat.

vehirsport.hu

További cikkek

Női kézilabda BL: szabadkártyára pályázik a Debrecen
Női kézilabda BL: szabadkártyára pályázik a Debrecen
A DVSC Schaeffler szabadkártyát kért a női kézilabda Bajnokok Ligája következő idényére.
Július 6-án rajtol az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj
Július 6-án rajtol az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj
Idén július 6-án rajtol Balatonfüredről az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny, amelyre mintegy 600 hajót várnak a szervezők.
Úszó vb: huszonnyolc magyar indul Fukuokában
Úszó vb: huszonnyolc magyar indul Fukuokában
Sós Csaba szövetségi kapitány véglegesítette a fukuokai világbajnokságra utazó magyar úszóválogatott névsorát, mely alapján a medencés számokban 28 versenyző indul majd Japánban. Természetesen a Balaton Úszó Klub Veszprém két klasszisa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid is ott lesz a seregszemlén.
Két számban is országos bajnok lett Birnbauer Botond
Két számban is országos bajnok lett Birnbauer Botond
A Veszprémi Úszó Klub (VÚK) tizennégy éves versenyzője, Birnbauer Botond 200 méter vegyes- és 100 méter hátúszásban is aranyérmet szerzett az elmúlt hétvégén Sopronban rendezett magyar paraúszó bajnokságon. Hencsei László tanítványa karnyújtásnyira van a válogatott kerettagságtól.
BL-ezüstérmes a Ferencváros
BL-ezüstérmes a Ferencváros
A Ferencváros 28-24-re kikapott a címvédő norvég Vipers Kristiansandtól a női kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi döntőjében, a budapesti négyes döntő utolsó mérkőzésén.