Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Éleséknél nincs elveszett tehetség

2015. július 13. 19:31
Az Éles Kézilabda Iskola szeptemberben már a második korosztályát integrálja az MKB-MVM Veszprém utánpótlásbázisába. Az NB I/B feljutó VESC-cel kötött megállapodásnak köszönhetően pedig minden „kiöregedő” ifjonc játéklehetőséghez jut.

2009-ban tizenkét gyerekkel kezdte meg működését az Éles Kézilabda Iskola (ÉKI), ahol a rendkívül magas színvonalú szakmai munkának, s az azzal párosuló eredményességnek köszönhetően az évek múltával rohamosan gyarapodott a sportolók létszáma. 2011-ben már közel százan, a nemrég befejeződött idényben pedig már csaknem kétszázan kézilabdáztak az ország egyik legsikeresebb utánpótlás együttesénél.

Mindenki játszhat, mindenki fejlődhet

A hat évvel ezelőtti indulásra egyébként azért is érdemes visszatekinteni, mert az első teljes generáció – az 1999-es születésűek – éppen a mostani évad elején került az MKB-MVM Veszprém kötelékébe, a Veszprémi Kézilabda Akadémiához. A csapat – melynek kilencven százalékát Éles növendékei teszik ki – megnyerte az NB II Északnyugati csoport (harmadosztály) junior bajnokságát, a régióválogatottak tornáján pedig ezüstérmet szerzett az idősebbek mezőnyében. Az NB II-es felnőtt gárda pedig – amelyben az ÉKI több 1998-as születésű tehetsége is szerepet kapott – Éles József és Tombor Csaba irányításával a bravúros harmadik helyezést érték el, a bajnoki címet a Veszprémi Egyetem SC (VESC) szerezte meg.

Éles József: Kiválóan működik a rendszer - Fotó: Cseh PéterÉles József: Kiválóan működik a rendszer - Fotó: Cseh Péter

– Az elmúlt éveket összegezve a legnagyobb pozitívum, hogy nem történt lemorzsolódás – hangsúlyozta az együttes névadó alapítója, Éles József. – A legelső csapatunkból csak egyvalaki hagyta abba a kézilabdát három-négy évvel ezelőtt, a többiek mindannyian megmaradtak a sportágnak. Sőt, be tudtuk őket integrálni az MKB-MVM Veszprém utánpótlásába. Szeptembertől újabb korosztályt adunk át, egy év múlva pedig a 2001-es korosztályunkkal tesszük ugyanezt. A fiatalok és szüleik látják, hogy ez egy kiválóan működő rendszer, s meg sem fordul a fejükben, hogy itt hagyjanak bennünket – tette hozzá.

Éles tanítványai körében - Fotó: Borsos ÁgnesÉles tanítványai körében - Fotó: Borsos Ágnes

– Óriási felelősséggel tartozunk a nálunk sportolóknak. A VESC bajnoki címének köszönhetően a következő idénytől két NB I/B-s csapat lesz Veszprémben, így mindenkinek játéklehetőséget tudunk adni, aki „kiöregszik” tőlünk, senkit sem kell elküldenünk. Sokkal nagyobb perspektívát tudunk kínálni a nebulóinknak, mint bármelyik más egyesület az országban. Vannak ugyanis olyan akadémiák, ahol egy év után elküldik azokat, akik nem fejlődtek az általuk várt ütemben. Nálunk nincs ilyen. A kevésbé jóknak is lehetőséget tudunk adni az egyetemi csapatban, így mindenki rendszeresen játszhat és fejlődhet. Fejlődni ugyanis a meccseken lehet, a cserepadon és a lelátón nem. Így nálunk nincs elveszett gyerek, nincs elveszett tehetség. Tehát aki hozzánk kerül, annak 19-20 éves koráig végigkísérjük a pályafutását. Sőt, a jó tanuló, jó sportoló elvet képviselve, akár az egyetemi évek alatt is – fogalmazott a korábbi világválogatott, a Veszprémmel tízszeres magyar bajnok, tízszeres Magyar Kupa-győztes, KEK-győztes fenomén.

Hozzátette: az életkori sajátosságok miatt könnyedén előfordulhat, hogy valaki jelenleg nem tartozik korosztályában a legjobbak közé, a rendszeres játéknak köszönhetőem azonban bármikor visszaelőzheti kortársait.

Tovább a sikerek útján

Az ÉKI a 2014/2015-ös idényben több fronton is remekül teljesített. Az Erima Országos Gyermekbajnokságban idén héttől tizennégy éves korig (U7-U14) rendeztek küzdelmeket. Ellentétben azonban a néhány évvel ezelőtti gyakorlattól, nem írtak ki versenyeket minden korosztályban, hanem összevonták azokat. Az ÉKI a legnagyobbak mezőnyében, tehát az U14-eseknél ezüstérmet szerzett az országos döntőben, az U12-esek pedig harmadikok lettek. A kisebbek a régióbajnokságokban szerepeltek. Méghozzá kiválóan, az U10-esek például régióbajnokok lettek. – Noha szép eredmény az ezüstérem, ha a szívemre teszem a kezem, azt kell mondanom, hogy egy pici csalódottságot érzek, mert ez az egyik legjobb korosztályunk. A fináléban attól a Békéstől kaptunk ki, amely ellen mindig nagy meccseket játszunk, most éppen nekik jött ki a lépés. A bronzérmes 2002-esek esetében viszont azt gondolom, hogy kihozták magukból a maximumot. A Fradi és PLER előzött meg minket, amelyek játéktudásban ugyan nem járnak előttünk, ám fizikailag erősebbek – jegyezte meg.

Az ÉKI bronzérmes U12-es csapata - Fotó: Kovács Anikó (MKSZ)Az ÉKI bronzérmes U12-es csapata - Fotó: Kovács Anikó (MKSZ)

– Amióta megalakultunk, minden évben beverekedtük magunkat az országos döntő legjobb nyolc alakulata közé, ahol sosem végeztünk a negyedik helynél hátrébb. Magyarországon egyetlen klub sem büszkélkedhet ezzel. A statisztikák szerint az ÉKI szerepelt a második legtöbb alkalommal az Erima bajnokságban. A lejátszott mérkőzések számában csak a Fradi előz meg minket, mégpedig azért, mert ők előbb kezdték el versenyeztetni a lányokat – büszkélkedett.

Az ezüstérmes U14-es alakulatAz ezüstérmes U14-es alakulat

Apropó, lányok. Éles elmondta, hogy a már említett átszervezés miatt lányaik két éve nem tudnak a saját korosztályukban versenyezni. Ennek ellenére számos tornán arattak győzelmet, megnyerték a prágai nemzetközi versenyt is, amely az egyik legrangosabb nemzetközi tornának számít Európában.

AZ ÉKI Prágában győztes lánykoszorújaAZ ÉKI Prágában győztes lánykoszorúja

Az idény talán legnagyobb sikere pedig, hogy a régióválogatottak U14-es fiú versenyében a Tóth László régió alakulata – Török Lajos irányításával – győzni tudott. A gárda keretét – két játékostól eltekintve – az ÉKI adta.

Otthonra lelhet a klub

Élesnek egyébként meggyőződése, hogy a kézilabdát kézilabdásoknak kell oktatni. – Török Lajos, Tombor Csaba, Zsigmond György, Kovács György, valamint Szathmári János és Fazekas Nándor kapusedzők egészen kiváló szakemberek, akiktől csak jót tanulhatnak a diákjaink. A legkisebbekkel Kósa Mónika és Gyévai Iván foglalkozik, akik egyszerűen vonzzák a gyerekeket, akárcsak Lipovics Mónika. Márpedig ebben az életkorban a pedagógia a legfontosabb. A szivacskézilabda alapjai mellett a leglényegesebb, hogy megszerettessük a picikkel a játékot. Az egyik legnagyobb támaszom, a jobb kezem pedig Szedlák Nikolett, aki mindezek mellett nagyon felkészült edző – dicsérte stábját az egyesület első embere.

A stáb - Fotó: Cseh PéterA stáb - Fotó: Cseh Péter

A klub régóta dédelgetett álma egy saját csarnok, amelyre az eredményeik alapján abszolút rá is szolgáltak. – Ez nehéz falat, de már látjuk az alagút végét, a szövetség ugyanis támogatja az elképzelésünket. Gőzerővel dolgozunk, hogy e tekintetben is előrébb tudjunk lépni. Hamarosan többet tudunk majd a lehetséges megvalósításról – vetítette előre.

Több százan az ÉKI nyári táborában

Az ÉKI immár hatodik alkalommal rendezi meg nyári táborát, ahova idén is több száz növendék érkezik az ország minden pontjáról. – Tizenhat-tizennyolc fővel kezdtünk, idén hétről-hétre több mint százan vagyunk, tehát nagyon keresett a tábor. Óriási felelősség ez az edzőinknek, de úgy érzem, meg tudunk felelni a szülők és a gyerkőcök elvárásainak – nyugtázta.

Óriási az érdeklődés a táborok iránt - Fotó: Cseh PéterÓriási az érdeklődés a táborok iránt - Fotó: Cseh Péter

– Ezek a foglalkozások teljesen más impulzust adnak a résztvevőknek, mint amit egész évben kapnak. Ki tudjuk javítani a technikai hibáikat, s elmondjuk nekik, hogy mit gyakoroljanak a saját klubjaikban. Számomra egyébként döbbenetes, hogy némely nagyon ügyes, tehetséges fiatalnak milyen óriási lemaradása van. Láttam nem egy jó felépítésű, közel két méter magas srácot, aki egy indulócselt sem tudott megcsinálni. A kézilabda oktatás nagyon felhígult. Sokszor elmondtam a szövetségnek, hogy kőkemény szűrőket kellene alkalmazni, hogy ki foglalkozhasson gyerekekkel. Hatalmas értékeink vannak, amelyek nincsenek kimerítve.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.