Honnan származik a szürkebarát?
A szürkebarát ősi francia felmenőkkel büszkélkedik, elég csak leírni a pinot blanc és a pinot noir fajták elnevezését. Vannak olyan kutatók, akik azt a nézetet vallják, hogy a szürkebarát, ami franciául pinot gris, olaszul pinot grigio, eredetileg a pinot noir egyik mutációja. A szürkebarát nagyon jól érzi magát az északibb fekvésű földrajzi területeken, mert még ilyen viszonyok között is korai érésű, jó cukorgyűjtő fajta.
Magyarországi pályafutása
Magyarországon a 14. század, vagyis a kora középkor óta termesztik. A középkorban a szőlő és borművelésnek nagy hagyományai voltak a kolostorokban, rendházakban. A legenda úgy tartja, hogy pálos szerzetesek hozták be a Badacsony lankáira, mert olyan fajtát kívántak meghonosítani, amely cukor hozzáadása nélkül is kellemes ízű, édes bort ad évről-évre. Történetesen a miseborok egyik követelménye, hogy nem szabad cukrot adni hozzá. A pálos szerzetesek ebben a korban szürke csuhában jártak, és csak 1341-től váltottak fehérre, hogy megakadályozzák, hogy a kóbor barátok pálosnak adják ki magukat.
A Badacsonyi borvidéken kívül megtalálható még a Balaton-felvidéken és Mátraalján is, összességében az országban körülbelül ezer hektáron termesztik napjainkban.
Mi jellemzi a pinot gris fajtát?
Érése szeptember végére, október elejére tehető ennek a közepesen termő fehér szőlőfajtának. A rendszerváltás előtt nem volt jó megítélése a szürkebarátnak, hiszen akkor a mennyiségi szempont volt az első. Fürtje kicsi, tömött, húsa puha, leves, a bogyója semleges ízű. A bor minőségét javítani lehet, ha a késői szüret mellett döntenek, vagy visszafogják a termés mennyiségét. Ezzel a két módszerrel a szürkebarát meghálálja a gondoskodást, ress, gyümölcsös ízvilágú, a száraz boroktól egészen a nemesrothadáson átesett édesebb különlegességekig sok arcát mutatja.
Milyen a szürkebarátból készült bor?
Mivel a szürkebarát jó cukorgyűjtő, sok gazda félszáraz vagy félédes borként hozza forgalomba, palackozás után. Íze élénk, finom savösszetételű. Diszkrét módon felbukkan az ásványi jelleg és olyan gyógynövények ízvilága, mint az édesgyökér, macskagyökér.
Milyen ételeket érdemes fogyasztani a szürkebarát mellé?
A nehéz, paradicsomos tésztaféleségek helyett érdemes a könnyedebb, vajas, sajtos alapokon nyugvó mártásos tészták mellé fogyasztani. Szintén jól fog esni a tavaszi zsenge zöldséges fogások mellé, mint például a vajas-párolt spárgához, az articsókához. Ha desszert mellé választjuk, akkor a citromos sütemények mellé lehet kivételesen jó kísérő.