2020. január 20. // Sebestyén névnap

Mindig a szabadság érdekelt

2019. október 18. 11:58
Ecoport
Sosem akart a sokmilliomodik valaki lenni, huszonévesen meg is nyitotta álmai üzletét, Magyarország egyik legelső gördeszkás boltját Veszprémben. A Stég lassan 25 éve képviseli az underground életstílust a régióban. Jassek Balázzsal beszélgettünk meg nem nyitott állatkereskedésről, életfilozófiáról és a közös dolgokról.

Alig 20 évesen, 1995-ben nyitottad a Stég elődjét Blackboard néven a Dózsavárosban. Miért pont a gördeszka?

A gördeszkázás a tévén keresztül személyes szinten fertőzött meg valamikor a ’80-as években. Hamar megtanultam gördeszkázni. A kilencvenes évek elején már a teljes méretű, drágább, „profi” gördeszkák jöttek, saját keresetem nem volt, és a budapesti iskolát és a gördeszkázást is finanszírozni kellett. Eleinte a fővárosi nagykereskedésbe jártunk fel áruért, amit itthon a barátainknak adtunk el. Mivel vállalkozó szülők gyereke vagyok – állatkereskedésünk volt a Haszkovón –, egyértelmű volt, hogy előbb-utóbb én is elkezdek „csencselni” dolgokkal. Ezt később nagyban akartuk csinálni, így először 1995-ben a Dózsavárosban nyitottunk boltot a barátaimmal. Ha bármi mást csinálok, jobban jöttem volna ki üzletileg és anyagilag is. Ez egyértelműen szerelemprojekt.

Az állatkereskedés jobb lett volna?

A mai napig sajnálom, hogy nem folytattuk a családdal. A lányom most lett hüllőrajongó, örömmel venné át a családi stafétabotot.

A Stég közben 25 éves lett, amit kevés hazai hasonló profilú vállalkozás mondhat el magáról. Gondoltad volna, hogy megélitek a negyed évszázadot?

Nem gondoltam volna, hogy összejön a 25 év, de itt kiemelném, hogy sosem ragaszkodtunk foggal-körömmel ahhoz, hogy elsősorban gördeszkás bolt legyünk. Ahhoz mi nagyon kicsik vagyunk vidéken. Változunk, ha kell, de bázisnak mindig ott a deszka. Mindig megéreztem az aktuális trendeket, amerre el kellett mozdulni. Volt, mikor az outdoor ment, volt mikor a fashion vagy a streetwear, ezekre akkor mindig ráerősítettünk. A mi túlélésünk záloga ez volt, ami valahol megalkuvás, de el kellett dönteni, hogy jól akarjuk-e csinálni, vagy inkább zárjuk be a boltot, és legyen helyette egy kínai vagy egy turkáló.

Volt egy Stég Budapesten is néhány évig, ott megengedhettük, hogy a gördeszka legyen a fő profil. A trendek jönnek-mennek, de mindig sikerült alkalmazkodni, hogy jól menjenek a dolgaink. Most is vannak nagyszabású tervek a fejemben.

Ezek titkosak?

Eléggé.

Ha ma valaki azt mondja a környéken, hogy Stég, tudja miről van szó, hisz nem csak egy bolt: szubkultúrát közvetít úgy, hogy közben felvállalta és vállalja „profilba vágó” események megrendezését, többek közt a közös gurulásokat, és (néha) koncerteket, versenyeket.

Ez 2006-ig nem volt tudatos. Addig csak marketingként tekintettem rá. Mivel mindent saját zsebből kellett fizetni, egy idő után nem érte meg. Később jöttem rá, hogy a mai fiatal generáció még nem vállalja fel az underground kultúra terjesztését, így ha életben szeretnénk ezt tartani Veszprémben, nekünk kell beletenni. Valamilyen szinten össze kell játszanunk, hisz ha például nincs egy Murak és Expresszós klubélet anno, akkor ma nincs underground. Ha nincs underground, nincs vevőkör és szubkultúra. A világban utazva azt látom, hogy ahol nincs egy olyan skateshop, aki zászlót tart, akkor ott elvész a lényeg. Székesfehérváron, ami egyébként kétszer nagyobb város, nincs senki, aki felvállalná ezt a kultúrát. Nem kell utat törni, elég, ha megmutatjuk, hogy van ilyen is, és az emberek maguktól csatlakoznak. Fazekas Gábor (volt Szigony), az Expresszó és Molnár Laci ezt fontosnak érzi, ami mind hozzátesz a nagy közöshöz. Egy nagy közös pakkba pakolunk, amitől egy sokkal közelibb város lehet Veszprém.

A legtöbb korodbelit nem érdeklik már a hasonló dolgok és az underground. Mi a motivációd és az életfilozófiád?

Úgy nőttem fel, hogy mindig a szabadság érdekelt. Napi szinten téma volt, hogy a szocializmus és a kommunizmus miért nem jó. Emellett volt egy olyan velem született önmegvalósítási bomba, ami arról szólt, hogy nem akarok a tízmilliomodik senki lenni. Hajtóerő, kivagyiság és egy nagy adag lokálpatriotizmus ad mindig egy plusz löketet.

Nem csak üzletet igazgatsz, hanem mostanában fotózol is. Nem is akárhogy.

A fotózás a Tánc Fesztiválján való önkénteskedéshez és a bolthoz hasonló szerelemprojekt. A kultúra és a művészet mindig hiányzott az életemből. Az a fajta, ahol az ember kaphat absztrakt dolgokat. A Tánc Fesztiválja nekem ilyen. Elkezdtem fotózni a fesztivált, és egyre jobban elkezdett érdekelni. Nemrég hoztam meg azt a döntést, hogy ez érdekel és elmegyek fotós iskolába, hogy jobb legyek.

Ha van ideje, mivel kapcsolódik ki Jassek Balázs?

Ami engem mentálisan lehoz mindenről, az a fotózás. A motorozást és az extrém sportokat most kicsit pihentetem, de szeretném újra kezdeni. Napi szokásom a több, mint húsz éve végzett buddhista meditáció. A kedvesemmel emellett sokat járunk termálba és kirándulunk. Utóbbival kapcsolatban is vannak terveim, jó lenne például 2023-ig a Veszprém környéki túraútvonalakat ismertebbé és felhasználó baráttá tenni.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Az íróasztalon túl: designnal nyitni a világra
Az íróasztalon túl: designnal nyitni a világra
A Paradigma Ariadné neve már ismerősen csenghet, akár szokatlan veszprémi installációkkal vagy színes falakkal kapcsolatban. Smiló Dávidot, Csóka Attila Róbertet és Molnár Szabolcsot kérdeztük az alapításról, karrierről, építészetről és designról.
2020-tól 161 ezer forint lesz a minimálbér
2020-tól 161 ezer forint lesz a minimálbér
Jövő év január elsejétől a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, a növekedés mindkét esetben 8-8 százalékos - jelentette be Varga Mihály hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
Az út, aminek turistaként vágsz neki, de zarándokként érsz a végére
Az út, aminek turistaként vágsz neki, de zarándokként érsz a végére
El Camino. Sokáig csak kevesen tudták, mit jelöl a kifejezés: egy különleges, embert próbáló zarándokút, ahol állítólag csodák történnek. Aztán jött a tömegturizmus és a new age spiritualizmus, és a Szent Jakab-utat hirtelen nem nagyon kellett bemutatni senkinek. De a Camino csodáját még mindig csak az értheti igazán, aki végigjárta.
A DIVAT NEM CSAK KÜLSŐSÉG, KULTÚRA IS
A DIVAT NEM CSAK KÜLSŐSÉG, KULTÚRA IS
Ennek az interjúnak számos apropója lehetne: 25 éves a KATTI ZOÓB márka, nemrégiben zajlott le a Budapest Central European Fashion Week, ahol bemutatták a 2020-as tavasz-nyári kollekciót… De leginkább, épp egy éve nyerte el Veszprém és a Balaton régió az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet, melynek egyik nagykövete Zoób Kati, és ami végül e cikk vezérfonalává vált. Mert bár szóba került a jubileum és a jelen is, a legfontosabb választ valójában arra kaptuk meg: miért ideális nagykövete Zoób Kati az EKF-nek?
Szenvedéllyel fűszerezve
Szenvedéllyel fűszerezve
Szerelemgyermekként jött létre, de az ötletgazda maximalizmusa nem hagyta, hogy megmaradjon egyszerű gasztroblog szinten. Az Emlékek íze megőriz, átad és elmesél recepteket, élményeket és történeteket egy olyan világjáró tollából, aki a nyugalmat egy eldugott bakonyi faluban találta meg. Neubauer Judit, az Emlékek íze megálmodója kalauzolt bennünket országhatárokon és receptúrákon át.
2020. január 20. // Sebestyén névnap