Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mindig a szabadság érdekelt

2019. október 18. 11:58 // Forrás: Ecoport
Sosem akart a sokmilliomodik valaki lenni, huszonévesen meg is nyitotta álmai üzletét, Magyarország egyik legelső gördeszkás boltját Veszprémben. A Stég lassan 25 éve képviseli az underground életstílust a régióban. Jassek Balázzsal beszélgettünk meg nem nyitott állatkereskedésről, életfilozófiáról és a közös dolgokról.

Alig 20 évesen, 1995-ben nyitottad a Stég elődjét Blackboard néven a Dózsavárosban. Miért pont a gördeszka?

A gördeszkázás a tévén keresztül személyes szinten fertőzött meg valamikor a ’80-as években. Hamar megtanultam gördeszkázni. A kilencvenes évek elején már a teljes méretű, drágább, „profi” gördeszkák jöttek, saját keresetem nem volt, és a budapesti iskolát és a gördeszkázást is finanszírozni kellett. Eleinte a fővárosi nagykereskedésbe jártunk fel áruért, amit itthon a barátainknak adtunk el. Mivel vállalkozó szülők gyereke vagyok – állatkereskedésünk volt a Haszkovón –, egyértelmű volt, hogy előbb-utóbb én is elkezdek „csencselni” dolgokkal. Ezt később nagyban akartuk csinálni, így először 1995-ben a Dózsavárosban nyitottunk boltot a barátaimmal. Ha bármi mást csinálok, jobban jöttem volna ki üzletileg és anyagilag is. Ez egyértelműen szerelemprojekt.

Az állatkereskedés jobb lett volna?

A mai napig sajnálom, hogy nem folytattuk a családdal. A lányom most lett hüllőrajongó, örömmel venné át a családi stafétabotot.

A Stég közben 25 éves lett, amit kevés hazai hasonló profilú vállalkozás mondhat el magáról. Gondoltad volna, hogy megélitek a negyed évszázadot?

Nem gondoltam volna, hogy összejön a 25 év, de itt kiemelném, hogy sosem ragaszkodtunk foggal-körömmel ahhoz, hogy elsősorban gördeszkás bolt legyünk. Ahhoz mi nagyon kicsik vagyunk vidéken. Változunk, ha kell, de bázisnak mindig ott a deszka. Mindig megéreztem az aktuális trendeket, amerre el kellett mozdulni. Volt, mikor az outdoor ment, volt mikor a fashion vagy a streetwear, ezekre akkor mindig ráerősítettünk. A mi túlélésünk záloga ez volt, ami valahol megalkuvás, de el kellett dönteni, hogy jól akarjuk-e csinálni, vagy inkább zárjuk be a boltot, és legyen helyette egy kínai vagy egy turkáló.

Volt egy Stég Budapesten is néhány évig, ott megengedhettük, hogy a gördeszka legyen a fő profil. A trendek jönnek-mennek, de mindig sikerült alkalmazkodni, hogy jól menjenek a dolgaink. Most is vannak nagyszabású tervek a fejemben.

Ezek titkosak?

Eléggé.

Ha ma valaki azt mondja a környéken, hogy Stég, tudja miről van szó, hisz nem csak egy bolt: szubkultúrát közvetít úgy, hogy közben felvállalta és vállalja „profilba vágó” események megrendezését, többek közt a közös gurulásokat, és (néha) koncerteket, versenyeket.

Ez 2006-ig nem volt tudatos. Addig csak marketingként tekintettem rá. Mivel mindent saját zsebből kellett fizetni, egy idő után nem érte meg. Később jöttem rá, hogy a mai fiatal generáció még nem vállalja fel az underground kultúra terjesztését, így ha életben szeretnénk ezt tartani Veszprémben, nekünk kell beletenni. Valamilyen szinten össze kell játszanunk, hisz ha például nincs egy Murak és Expresszós klubélet anno, akkor ma nincs underground. Ha nincs underground, nincs vevőkör és szubkultúra. A világban utazva azt látom, hogy ahol nincs egy olyan skateshop, aki zászlót tart, akkor ott elvész a lényeg. Székesfehérváron, ami egyébként kétszer nagyobb város, nincs senki, aki felvállalná ezt a kultúrát. Nem kell utat törni, elég, ha megmutatjuk, hogy van ilyen is, és az emberek maguktól csatlakoznak. Fazekas Gábor (volt Szigony), az Expresszó és Molnár Laci ezt fontosnak érzi, ami mind hozzátesz a nagy közöshöz. Egy nagy közös pakkba pakolunk, amitől egy sokkal közelibb város lehet Veszprém.

A legtöbb korodbelit nem érdeklik már a hasonló dolgok és az underground. Mi a motivációd és az életfilozófiád?

Úgy nőttem fel, hogy mindig a szabadság érdekelt. Napi szinten téma volt, hogy a szocializmus és a kommunizmus miért nem jó. Emellett volt egy olyan velem született önmegvalósítási bomba, ami arról szólt, hogy nem akarok a tízmilliomodik senki lenni. Hajtóerő, kivagyiság és egy nagy adag lokálpatriotizmus ad mindig egy plusz löketet.

Nem csak üzletet igazgatsz, hanem mostanában fotózol is. Nem is akárhogy.

A fotózás a Tánc Fesztiválján való önkénteskedéshez és a bolthoz hasonló szerelemprojekt. A kultúra és a művészet mindig hiányzott az életemből. Az a fajta, ahol az ember kaphat absztrakt dolgokat. A Tánc Fesztiválja nekem ilyen. Elkezdtem fotózni a fesztivált, és egyre jobban elkezdett érdekelni. Nemrég hoztam meg azt a döntést, hogy ez érdekel és elmegyek fotós iskolába, hogy jobb legyek.

Ha van ideje, mivel kapcsolódik ki Jassek Balázs?

Ami engem mentálisan lehoz mindenről, az a fotózás. A motorozást és az extrém sportokat most kicsit pihentetem, de szeretném újra kezdeni. Napi szokásom a több, mint húsz éve végzett buddhista meditáció. A kedvesemmel emellett sokat járunk termálba és kirándulunk. Utóbbival kapcsolatban is vannak terveim, jó lenne például 2023-ig a Veszprém környéki túraútvonalakat ismertebbé és felhasználó baráttá tenni.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” sport Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” Kammerer Zoltán olimpiai- és világbajnok és Kucsera Gábor világbajnok kajakozók sportkarrieri pályafutásából rendkívül nehéz lenne egy pillanatot kiemelni. A budapesti Allee Bevásárlóközpont mégis megtette egy fotókiállítás keretében, ami a sport fontosságát, valamint az élsportolók megjelenésének hatásait hangsúlyozza. Kucsera és Kammerer a 2006-os szegedi síkvízi kajak-kenu világbajnokság egyik megfeszítő pillanatában láthatóak a kiállítás anyagában, amint a bronzéremért küzdenek. De mi van most a két világklasszis sportolóval? Hogyan élnek ma, miként emlékeznek a történelmi pillanatokra, és milyen útravalót adott számukra a sport? Mit ajánlanának azoknak a fiataloknak, akik most ragadnának lapátot és vágnának bele a kajak-kenu világába? Többek között ezeket a kérdéseket tettük fel Kucsera Gábornak és Kammerer Zoltánnak, akik a fotókiállítás apropóján páros interjút adtak a Vehírnek. 2024. április 15. 21:54 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.