2019. december 6. // Miklós névnap

Fordulat a lakáspiacon

2019. október 30. 15:27
Csökken a kereslet, elfogytak a vevők, ez pedig lejjebb nyomhatja az ingatlanárakat. Az Otthon Centrum szakembereit kérdeztük, mi zajlik a lakáspiacon?

Az ingatlanpiac folyamatosan változik: míg korábban a kereslet egyre nagyobbá vált a kínálathoz képest, most fordulni látszik a tendencia. Ez azt jelenti, hogy kevesebben szeretnének lakást vásárolni, mint ahányan eladnának, és ez a változás különösen az elmúlt időszakban népszerű panellakások esetében látványos. A trendforduló a nyáron következett be, szeptembertől pedig nagyobb mértékben esett vissza a kereslet.

Azáltal, hogy a kereslet visszafogottabbá vált, az ingatlanokat már nem lehet a korábban elért árszínvonalon értékesíteni.

Mitró Ferenc szerint ez valószínűsíthetően árcsökkenéshez vezet, hiszen az idő növeli a kompromisszumkészséget. Aki kényszerhelyzetben van és belátható időn belül el kell adnia az ingatlanját, az nem tudja az elképzelt áron megtenni. Ő három dolgot tehet: az Otthon Centrum Ingatlanközvetítő Iroda szakembereire bízza az értékesítést, értéknövelő beruházásokat hajt végre, ezáltal értékesebb portékát tud magasabb áron kínálni – vagy pedig enged az árból.

A változás egyik legfontosabb oka, hogy nyár elején bevezették az úgynevezett szuperállamkötvényt, ami vonzó befektetési forma lett sokak számára, akik addig ingatlanba fektették volna a pénzüket. Az is befolyásolhatta a keresletet, hogy az ingatlanok elértek egy olyan árszintet, amit a vevők már nem tolerálnak. A harmadik tényező pedig az, hogy az elmúlt három évben azok, akiknek volt megtakarított pénzük, elkölthették. Egyre kevesebben maradtak, akik olyan felhalmozott pénzvagyonnal rendelkeznek, amit ezen a piacon forgatnának.

Ez a folyamat azoknak kedvezhet, akik nem befektetés, hanem lakhatás céljából vásárolnának lakást.

Ebben az állam által kínált támogatási lehetőségek mellett a bankok nyújtotta hitelkonstrukciókra lehet támaszkodni. Nagy Nándor hozzátette: a hozzájuk forduló ügyfeleket ebben az Otthon Centrum Hitel Center ágazata segíti. Ők minden bankkal szerződésben állnak, így a legjobb feltételeket tudják biztosítani az ügyfeleknek, és az ügyintézés feladatait is átvállalják, a lakásvásárlóknak már csak a papírokat kell aláírniuk.

Söge

További cikkek

Ha jégeső, már csak borsónyi esik az égből
Ha jégeső, már csak borsónyi esik az égből
Az országos jégkármérséklő-rendszer 2018-as bevezetés óta kisebb méretű jégszemek esnek az égből, ezáltal tízmilliárd forintot tudtak megspórolni a magyar gazdák.
Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord szerdán
Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord szerdán
Új történelmi rekordot ért el Magyarország téli villamosenergia-fogyasztása szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint.
Játékos formában a pénzügyekről
Játékos formában a pénzügyekről
Pénzügyi tudatosságra felkészítő vetélkedőre hívta a megye diákjait a Magyar Államkincstár: a fiatalok először az intézmény Játék-Kincstár nevű telefonos applikációján mérhette össze tudását, majd kedd délelőtt a legjobb csapatok egy élő vetélkedőben bizonyíthatták tudásukat a Megyeházán.
Amikor flamenco szól a tortilla mellé
Amikor flamenco szól a tortilla mellé
Tudják mi a valódi paella titka? Na, ez pont nem fog kiderülni cikkünkből. De, hogy hol és kitől juthatnak hozzá a hamisítatlan spanyol ízekhez a következő hónapokban Veszprémben, azt biztosan eláruljuk. Ismerjék meg Silviát, aki egyenesen Cadízból érkezett Veszprémbe, és már be is állt egy helyi étterem konyhapultja mögé!
Startup és business, avagy az ötletektől a megvalósításig
Startup és business, avagy az ötletektől a megvalósításig
Kedd este a veszprémi Input Program szervezésében kezdő és profi vállalkozók ültek össze, hogy közösen ötletelve segítség egymás leendő, és már meglévő munkáikat.
2019. december 6. // Miklós névnap