Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
30°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
30°C

Idén is a Continental vezeti a toplistát

2019. november 13. 18:07
A járműipar uralja Veszprém megye termelését, nagyot fejlődött a turizmus és az építőipar az elmúlt években – derült ki az Iparkamara szerdai rendezvényén.

Bemutatta a megye 2018-as gazdasági eredményeit és a legsikeresebb 300 vállalkozás toplistáját tartalmazó kiadványt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerda délután. Az évről évre megjelenő kiadvány megjelentetésében ezúttal is a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Központi Statisztikai Hivatal és a Napló volt az Iparkamara partnere. A bemutatón ennek tartalmából adtak összefoglalók az előadók: Szántó Balázs (KSH), Dégi Zoltán (NAV) és Markovszky György (VMKIK). 

Veszprém megye gazdaságát mutatja be a toplistás kiadványVeszprém megye gazdaságát mutatja be a toplistás kiadvány

A foglalkoztatás tekintetében ezen évtizedben látványos változás állt be. A munkanélküliségi ráta megyénkben 2010 óta 12%-ról 1,1%-ra esett vissza 2019. második negyedévére, megyénk az országban hatodik helyen áll ezen a téren. A bruttó átlagkereset 327 ezer forint Veszprém megyében, ami mintegy 10%-kal marad el az országos átlagtól, az iparban ez a különbség azonban már csak mintegy 2% – különösen a vegyiparban lehet jó kereseteket elérni megyénkben. 

Különösen a vegyiparban lehet jó keresetet elérni megyénkben (illusztráció)Különösen a vegyiparban lehet jó keresetet elérni megyénkben (illusztráció)

A rendezvény előadói több ágazatra is felhívták a figyelmet. A járműgyártás 54,3%-át teszi ki a megye ipari termelésének. Árbevétel tekintetében az autóipar termelésének 88%-a export. 

Az építőipar a válság utáni gödörből egy paradigmaváltás után intenzív fejlődésnek indult, és mára már a válság előtti időszakot is meghaladja a termelési volumenindexe. A megye építőipara alig 2%-át adja az országnak, ugyanakkor a megyei szereplők feladatvállalásai az ágazat további fejlődését vetítik előre.

Az építőipar további fejlődés előtt áll (illusztráció)Az építőipar további fejlődés előtt áll (illusztráció)

A kutatás-fejlesztés terén jelentős fejlődés történt a válság óta, Pest megye és a főváros után Veszprém megye a harmadik helyet érte el az országban. A kutatás-fejlesztési ráfordítások 90%-át és a foglalkoztatottak kétharmadát a vállalatok biztosították, a felhasznált források háromnegyede az autóipar innovációit szolgálta. 

A turizmusban is jól állunk: a belföldi vendégéjszakák 43, a külföldi vendégéjszakák 23 százalékkal nőttek 2013 óta, ezzel Veszprém megye az ország harmadik legnépszerűbb turisztikai desztinációja Budapest és Zala megye után – persze ez a turizmus erősen koncentrált, Balaton-hangsúlyos, a vendégéjszakák kétharmada hat Balaton-parti és Balaton-közeli település között oszlik meg. 

A megye turizmusa Balaton-központú (fotó: mti)A megye turizmusa Balaton-központú (fotó: mti)

A megye öt vezető cége a nettó árbevétel alapján
 
1. Continental Automotive Hungary Kft. (239 milliárd Ft)
2. Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. (168 milliárd Ft)
3. Nitrogénművek Vegyipari Zrt. (146 milliárd Ft)
4. Adient Mezőlak Kft. (69 milliárd Ft)
5.  Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (63. milliárd Ft)

Markovszky szerint a megye gazdasági felkészültsége jóMarkovszky szerint a megye gazdasági felkészültsége jó

— A kiadvány olyan képet ad a megye gazdaságáról, teljesítményéről, növekedéséről, ami eligazít minket, a megyét el tudjuk helyezni szomszédaihoz, az ország egészéhez képest, de a gazdaság szerkezetéről is sokat elárul — mutatta be a kiadványt Markovszky György. — A megye gazdasági felkészültsége jó, mert látszik, hogy megfelel a külpiaci elvárásoknak is,  egyre növekszik az export jelentősége, és az előttünk álló időszakra nézve további jelentős bővülésre számíthatunk. 

Megállapodást írt alá az Iparkamara és a KormányhivatalMegállapodást írt alá az Iparkamara és a Kormányhivatal

A rendezvényen együttműködési megállapodást írt alá a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője, Takács Szabolcs kormánymegbízott és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Markovszky György. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Simon Attila a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara új elnöke Simon Attila a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara új elnöke A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara június 25-én, a kamara székházában tartotta a 2024-2028-as kamarai ciklus Tisztújító Küldöttgyűlését, amelyen a küldöttek egyhangúlag Dr. Simon Attilát, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatóját választották meg a kamara elnökének – adta hírül közleményében a kamara. 2024. június 26. 12:35 A szakmatanulás biztos jövő A szakmatanulás biztos jövő Megtartotta hagyományos tanévzáró ünnepségét a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara csütörtökön. 2024. június 6. 20:46 Bővült a V-Bike hálózata Bővült a V-Bike hálózata Hat új dokkoló állomást adtak át kedden, ezzel a városban már 17 helyen lehet hozzáférni a V-Bike hálózatához. 2024. június 4. 15:27 A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental technológiai vállalat veszprémi gyára idén két kategóriában jutott a döntőbe, valamint elnyerte „Az év gyártási/termelési projektje” kategória díját is, míg a cég budapesti telephelye az elmúlt évtizedben nyújtott teljesítményéért jubileumi oklevélben részesült – közölte közleményében a vállalat. 2024. május 31. 13:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.