Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Születésnappal kezdődött az Endrődi-emlékév

2020. január 17. 15:30
Endrődi Sándor születésének 170. évfordulóján a költőre emlékeztek a róla elnevezett utcában található szobránál.

A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtudományi Társaság Veszprém Megyei Tagozata több kulturális intézménnyel összefogva hirdette meg az Endrődi-emlékévet, mely során a veszprémi költő születésének 170. és halálának századik évfordulójához kapcsolódva elevenítik fel a neves veszprémi személyiség életútját és munkásságát. 

Az emlékév első állomásaként Endrődi születésének 170. évfordulóján, január 16-án a költő szobránál gyűltek össze az irodalom szerelmesei és a róla elnevezett városrész barátai. A megemlékezés szónoka Perlakiné Scharf Claudia, a Polgármesteri Hivatal kulturális csoportvezetője volt, aki felelevenítette Endrődi életének fontosabb momentumait.

Endrődi Sándor már gimnáziumi évei alatt kitűnt költői tehetségével, Petőfihez hasonlóan a színészmesterséggel is megpróbálkozott, ám később úgy ítélte meg, hogy biztosabb megélhetést nyújtó szakmát kell találnia. Így döntött a tanári hivatás mellett, és iskolái elvégzése után Nagyváradon vállalt állást. Ebben a városban nősült meg és alapított családot. 

Magánéletét örömök és tragédiák sorozata kísérte, melyek inspirálóan hatottak költészetére. Már 1882-ben tagjává választotta a Kisfaludy Társaság, 1899-ben levelező tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia. Az 1880-ban köttetett házassága tragikus véget ért: a pár elvesztette két gyermekét, majd 1889-ben a költő feleségét is elvesztette.

A súlyos csapások után nem volt maradása a szeretett városban, és egy kedves ismerőse hívására Budapestre költözött, ahol a képviselőház naplóvezetésével bízták meg. A fővárosban Endrődi az irodalmi-szellemi életnek is részese lett, kortársai nagyra becsülték, tisztelték költészetéért, irodalomtörténeti munkásságáért, kedvelték szerény, mindenkihez barátságos természetéért. 

Szülővárosába 1913-ban, még életében utcát neveztek el róla a Jeruzsálemhegyen, ahol 15 évvel ezelőtt szobrot állított emlékére a veszprémi közösség. 

A megemlékezésen a költő egy versét Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója mondta el,  majd a jelenlévők elhelyezték koszorúikat és virágaikat a szobornál.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.