2021. szeptember 28.
//
Vencel névnap

Gulyás István bizonytalannak, fásultnak látta a csapatot

2020. január 22. 7:59
MTI
Gulyás István szövetségi kapitány kissé bizonytalannak és némileg fásultnak látta a magyar férfi kézilabda-válogatottat az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, a Svédországgal szemben hat góllal elveszített mérkőzésen.

Az első félidőben ment minden a maga útján, de úgy érzem, mint ha fásultabbak lettünk volna

- nyilatkozta az edző a 24-18-ra elveszített találkozót követően. Hozzátette, játékosai futhattak volna többet a szünet előtt, lehettek volna indítási lehetőségeik, de többször is beragadtak, megálltak.

Kapcsolódó cikk
Hatgólos vereség Svédország ellen
A magyar férfi kézilabda-válogatott 24-18-ra kikapott Svédország csapatától az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, kedden Malmőben, ennek ellenére továbbra is versenyben van az elődöntőbe kerülésért és az olimpiai selejtezőtornára jutásért.

A kapitány úgy értékelt, védekezésben rendben voltak, Mikler Roland pedig kiválóan védett, tartást adott a csapatnak, a lövéseknél viszont nem igazán találták a megfelelő távolságot és ritmust, ez pedig némi bizonytalanságot okozott.   

Egyszer kicsit közelebb voltunk, egyszer kicsit távolabb. Ilyenkor csak centikről van szó, mégsem tudtuk eredményesen befejezni a lövéseket. Ilyen előfordul

- magyarázta Gulyás.

Fotó: MKSZ/Kovács AnikóFotó: MKSZ/Kovács Anikó

Az edző elárulta, próbálták levenni a játékosok válláról a terhet, ennek ellenére biztosan volt rajtuk egy kis nyomás is, hiszen a csapat jó sanszot kapott eddigi sikereinek köszönhetően.

Továbbra is bátorítjuk őket. Ezeket a mérkőzéseket élményként kell megélni. A szünetben is azt mondtuk nekik, hogy nem történt semmi, menjenek tovább, és mosolyogjanak, mint az előző meccseken, akkor semmi gond nem lesz.   

Hozzáfűzte, bár a svéd válogatott jelenleg nem a világ legjobb formában lévő együttese, ettől függetlenül élcsapatról van szó, éljátékosokkal.  

Tudtuk, hogy mindent meg fognak tenni, küzdeni fognak, de ezzel nálunk sem volt baj, a srácok mindent megtettek.   

A magyar válogatott a svédek elleni meccs vége után 18 órával, vagyis szerdán 16 órától Portugáliával találkozik a középdöntő utolsó fordulójában. Gulyás István közölte, szénhidrát, fehérje, vitaminok és folyadék bevitelével fel kell tölteni a játékosok energiaraktárait, amilyen gyorsan csak lehet.   

Amennyiben a csapat pontot szerez a portugálokkal szemben, biztosan továbbjut a stockholmi döntő hétvégére, ahol az elődöntőket és a helyosztókat rendezik, továbbá az április olimpiai selejtezőtornák egyikére. A svéd fővárosba egyébként egy- vagy kétgólos szerdai vereséggel is eljuthat, ha este Izland legyőzi Svédországot. Ha viszont a svédek nyernek az északi szigetország együttese ellen, az a portugáloknak kedvez az egymás elleni eredmények miatt.

A magyar válogatott Oroszország és Izland legyőzése, illetve az olimpiai és világbajnok Dánia elleni döntetlen után csoportgyőztesként, a maximális két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol kikapott a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt ezüstérmes Norvégiától, majd a svédekkel szembeni vereség előtt legyőzte Szlovéniát.   

Fotó: MKSZ/Kovács AnikóFotó: MKSZ/Kovács Anikó

A védekező-specialista Sipos Adrián leszögezte, Mikler Roland extra teljesítményt nyújtott, a védekezés is jól működött, de mindenkinek jobban kell összpontosítania a feladatára a pályán, és jobban kell figyelniük a kipattanó labdákra.   

Lehet, hogy elfáradtunk, és ez most jött ki. Nagyon remélem, hogy a következő meccsen ugyanúgy lépünk pályára, ahogyan eddig. Most is lehetett látni momentumokat, például védekezésben, és nagyon reménykedem, hogy a szerdai mérkőzést meg tudjuk nyerni.   

A Tatabánya beállója elismerte, nagyon kevés idejük van, de muszáj mindenkinek kipihennie a vesztes meccset, és jól felkészülni szerda délelőtt.   

Bóka Bendegúz azt mondta, nem része a taktikának, hogy a szélsőkhöz még a passzok során is alig jut el a labda, mind a hat játékosra építenek a támadások során.   

Mostanában úgy sült el, hogy kevesebb labda jött a szélekre. Mindenkinek ugyanolyan feladata van, remélem, a további meccseken több labdát kapnak a szélsők.

Bóka úgy vélekedett, ha a 43. percben, 15-15-ös állásnál lőnek egy-két gólt, lehetséges, hogy ezúttal is megfordul az állás, átveszik a vezetést, és fordítva alakul a végjáték.   

Hangsúlyozta, a portugálok nagyon jól játsszák a hét a hat elleni játékot támadásban, arra alaposan fel kell készülniük a szerda délelőtti videóelemzés során.

vehir.hu
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Férfi kézilabda Eurokupa 6. 2021. május 1. 14:10 Veszprém Aréna Magyarország Horvátország 26-22
kézilabda Eurokupa 1. 2020. november 4. 18:15 Veszprém Aréna Magyarország Spanyolország 32-29