Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gasztro, zene, történelem, művészet egy tányéron: üdvözlünk a Bár Galériában

2020. február 4. 15:23
Talán új, fúziós étterem nyílt volna a környéken? – kérdezheti az olvasó. Nem teljesen. A Bár Galéria ugyanis már meglévő dolgokra épít, de újszerűen: a rendezvény sorozaton minden alkalommal zene, művészet, történelem és gasztronómia találkozik össze, más-más helyszínen.

A Bár Galéria tulajdonképpen a fenti tételek összeházasítása, arra az elvre alapozva, hogy pótoljuk ki egymással azokat a réseket, amelyek egy hagyományos borkóstolón, egy kiállításon vagy egy múzeumlátogatáson hiányoznak. Adjunk egy kis betekintést a kulisszák mögé, ismerjük meg az adott művészeti alkotás mögött megbújó személyiségeket, és lazítsuk le egy kicsit a hangulatot.

Valami ilyesmi mozgatta Bonyhádi Szilviát és Marosvölgyi Zsuzsannát, amikor úgy gondolták, útjára indítanak egy új rendezvénysorozatot a térségben.

Bonyhádi Szilvia, Marosvölgyi ZsuzsannaBonyhádi Szilvia, Marosvölgyi Zsuzsanna

„Ha elmegyünk egy kiállításra, a sajtósok, fotósok, hivatalos személyek hadától a művészek megközelíthetetlennek tűnnek. Ha befizetünk egy borkóstolóra, az eszem-iszom mellett nemigen van más. Mi most megalkottunk egy speciális fűszerkeveréket, amibe tettünk történelmet, művészetet, gasztronómiát, borkultúrát és zenét. Mindenből egy csipetnyit, hogy könnyen befogadható legyen” – mondja Szilvi. „Az volt a célunk, hogy minden érzékszervre hassunk és a szórakozásnak, kikapcsolódásnak egy tartalmas, de mégis könnyed formáját találjuk meg. Nem titok, hogy az érettebb korosztályt szeretnénk megszólítani, akik érdeklődve hallgatnak történelmi érdekességeket, egy könnyed beszélgetést például egy festőművész látásmódjáról, és már tapasztalattal kóstolgatják a bor- vagy gasztronómiai különlegességeket” – teszi hozzá Zsuzsanna.

Az első alkalom a Balatonfüredi Yacht Clubban zajlottAz első alkalom a Balatonfüredi Yacht Clubban zajlott

Ahhoz, hogy mindig érdekességgel szolgáljanak az estek, a helyszín folyamatosan változik, csak a tartalmi felépítés állandó. Kezdésként az adott helyszín házigazdája tart egy rövid bemutatkozást, amelyben történelmi vonatkozásokat, családi érdekességeket mesél el a résztvevőknek, miközben a helyszínen is körbevezet. Már ettől egy kicsit különlegesebb lesz a hangulat, hogy tudjuk, milyen titkokat rejtenek a falak.

A történelmi sétát a művészekkel történő beszélgetés követi. A helyszínek ugyanis minden alkalommal kiállítóhellyé lényegülnek át. Kötetlen, feltáró, alkotói beszélgetések zajlanak így, amire máskor ritkán van lehetőségünk.

Az elmélyültebb, komolyabb társalgást aztán gasztronómiai barangolás váltja fel: ez lehet bor-, pálinka- vagy éppen kávékóstoló, a helyszíntől függően. „Innentől kezdve már szépen lassan azt vesszük észre, hogy a baráti társaságok elkezdenek nyitni egymás felé, új ismeretségek szövődnek. Ez azért fontos, mert ide lehet érkezni egyedül, párban, baráti körrel – unatkozni tehát lehetetlen” - mesélik a lányok.

Utóbbiban a kiállító művészeknek is nagy szerepük van. Ők sem megközelíthetetlenek, szívesen beszélgetnek bárkivel az alkotásaikról, az alkotás folyamatáról – ez nem mindennapi élmény annak, aki érdeklődő, nyitott és befogadó személyiség. A beszélgetést és a gasztronómia kóstolót végül tombola zárja: minden belépőnek van egy sorszáma, amit kihúznak és a jegyek nyereményekre válthatók. Szilvi és Zsuzsa szerint nem áll távol tőlük a játékosság, és mivel amit kínálnak, az mégis csak egy szórakoztató program, fontos, hogy mindenki fel tudjon oldódni és könnyebben fogadja be az ismereteket és kössön új kapcsolatokat.

Az első ilyen est már le is zajlott idén, a Balatonfüredi Yacht Clubban. A helyszínválasztás nagyon is tudatos volt. „Télen nincs nagy „hajós élet” Füreden és a kikötőben, de éppen emiatt lesz különleges a program, mert más szemmel nézhetünk a környékre. Mi lehetőséget kínáltunk, hogy a baráti társaságok, ismerősök, érdeklődők ilyenkor is találkozhassanak itt. Nélkülözhetetlen volt ehhez a club ügyvezető igazgatója, Böröcz István segítsége, aki az ötlet hallatán azonnal igent mondott. A kezdetektől felkarolta a rendezvényt, majd a házigazdája lett és támogatta a megvalósítást” – magyarázzák a szervezők.

Az ő javaslatára a borkóstoló hat tételes borsorát a Figula Pincészet biztosította, „Ha szólít a Balaton…” tematika mentén pedig B. Hegedűs Piros festőművész és P. Kovács Péter szobrász alkotásaiból nyílt kiállítás. A művészek külön készültek erre az alkalomra, de régebbi műveiket is magukkal hozták.

Öt művésszel egyébként személyes jó kapcsolatot alakítottak ki a szervezők: B. Hegedűs Piros, Baumann Béla, Debreczeny Zoltán, P. Kovács Péter, Zámbó Attila minden alkalommal jelen lesz majd. Egyikőjük kiállít és egyben társművészt is hív.

A lányok pedig már nagyban készítik elő a következő találkozókat. Mint mondják, folyamatos és rengeteg az érdeklődő a vendégek és a vendéglátók környezetéből is. „Szerencsések vagyunk, hogy válogathatunk, hiszen ragaszkodunk ahhoz, hogy amit megálmodtunk a lehető legtökéletesebben valósuljon meg. Hiszünk az álmainkban, egy már valóra vált…”

Keresztes János, B. Hegedűs Piros, P. Kovács PéterKeresztes János, B. Hegedűs Piros, P. Kovács Péter

A következő eseményekről a Bár Galéria Facebook oldalán lehet tájékozódni. 

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.