2020. augusztus 13. // Ipoly névnap

Koncertszínházi zenekar debütál márciusban Veszprémben

Zene, koncert és színház fúziója, különleges fényfestéssel megfűszerezve. Ilyen Veszprémben még nem volt, de az országban sem igen. A Bolyongók koncertszínházi zenekar viszont most arra vállalkozik, hogy március 14-ei debütálásukkal meghonosítsák ezt a műfajt nálunk. A zenekar frontemberével, Magyar Jánossal beszélgettünk.

Jani neve nem ismeretlen a színházszerető közönségnek: 2014 óta játszik a Pannon Várszínházban, emellett vezetője az eplényi Fortuna Színjátszó Egyesületnek is, akikkel 2017-ben Engedjük el! címen egy musicalt is bemutattak a Honeybeast zenekar dalaira építve, melyet ő maga rendezett.

De a zenei életben sem mozog idegenül: többször vett részt kisebb-nagyobb tehetségkutatókon, néhány éve pedig egy saját zenekart is alapított, igaz, utóbbiból inkább csak azt tanulta meg elmondása szerint, hogyan ne csináljunk bandát. „Rengeteg hibája volt, én sem tudtam igazán, hogyan kell egy zenekart menedzselni, két koncert után fel is bomlottunk, mert egyszerűen nem működött a dolog. De tanulópénznek nagyon jó volt” – meséli.

Fotók: marton AdriennFotók: marton Adrienn

Arról az ambíciójáról viszont nem tett le, hogy egyszer legyen egy igazi zenekara, így az előző tapasztalatokkal felvértezve, belevágott egy újba. A Bolyongók zenekart jelenleg öt fő alkotja: a doboknál Farkas-Csányi Attila ül, a billentyűknél Szűcs Tamás, a Pannon Egyetem fiatal, tehetséges hallgatója, a basszusgitáros Nyakas Krisztián, aki az LGT Emlékzenekarból, az ÉSTE formációból és a Swing-Swing Együttesből is ismerős lehet, szintén az ÉSTE formáció tagja Dobosi Gergő, a szólógitáros, míg énekesként Jani áll a színpadon. Egyébként vezetőként ő felel a zenekar körüli szervezési feladatokért is, de mint mondja, maga a produktum, hogy mit hoznak létre és adnak elő, abszolút közös munka, ezért is tartotta fontosnak, hogy ezúttal olyan embereket gyűjtsön maga köré, akik már bizonyítottak a szakmában, vagy „pályakezdőként” eszméletlenül tehetségesek.

Eddig persze ez egy hagyományos együttesnek tűnik, a Bolyongók mégsem az. Tartalmában és formájában ugyanis a koncertszínházat idézi meg, noha lesznek klasszikus bulijaik is: az egyes dalok között monológok, versek is elhangzanak, amelyekből egy történet kerekedik. A zenekar első, március 14-én, a Hangvilla kávézóban debütáló produkciója például Az élet címet kapta, mely Jani életéről mesél, de tulajdonképpen bárkiéről szólhatna. „Nem úgy kell tehát elképzelni, hogy a koncert alatt elnarrálom az egész életemet, hanem különböző szituációkat, élethelyzeteket villantunk fel a monológokon keresztül. Az általános iskolás időktől indulunk, szó lesz az első szerelemről, arról, milyen fiatalon bekerülni a színházi közegbe, 18 évesen elköltözni otthonról és megtapasztalni, hogy mostantól a saját lábadon kell megállnod, és nem fordulhatsz a szüleidhez pénzszűkében, és a jelenről is" – magyarázza.

Hozzáteszi, alapvetően egy interaktív koncertszínházi előadást képzeltek el, a dalokat pedig a kortárs magyar popzenéből válogatták: felcsendülnek Rúzsa Magdi, a Margaret Island, a Honeybeast és a Lóci játszik számai is. Emellett a koncert a fénytechnikát illetően is rendhagyó lesz: a megszokott színházi lámpák helyett lézershowt és fényfestést képzeltek el – a terem részét képezve utóbbival lesz „megfestve" a zenekar is.

Visszatérve egyébként az első előadásra, rizikósnak tűnhet olyan produkcióval kiállni a közönség elé, amely ennyire személyes ihletésű, Jani azonban másként látja. „Elgondolkoztam ezen a minap, hogy vajon jó-e az, ha az én életemről szól ez a történet és mennyire lesznek rá kíváncsiak az emberek. Mert végül is miért lennének? Hétköznapi gyerek vagyok. De úgy gondolom, ha szeretnék megismerni a zenekart, melynek én vagyok a vezetője, akkor ehhez egy kicsit engem is meg kell ismerniük" – mondja.

De készülnek már egy másik előadással is, amely túllép a személyes vonalon, és nem is feltétlenül egy konkrét történetre épül. „Az egy retro műsor lesz, amelyben többek között Révész Sándor dalait adjuk, illetve olyan verseket, monológokat, amelyek egyébként nagyon ritkán hangzanak el. Ismerősek lehetnek valahonnan, de nem tudjuk róluk, pontosan ki a szerzőjük, mert nincsenek annyira a köztudatban."

Az az előadás várhatóan májusra áll össze, a zenekar pedig kb. havi rendszerességgel lépne fel – a következő időpont már meg is van, így ha valaki a márciusi eseményről lemaradna, már most beírhatja a naptárába április 4-ét. Jani elmondása szerint pedig, ha minden jól alakul, szeptembertől turnézásba is kezdhetnek, hiszen már most több külsős helyszín tulajdonosával egyeztet, akik nagyon nyitottak a produkcióra. Úgy tűnik, ha valami újdonság, az mindig nagyon népszerű, a Bolyongók koncertszínházi jellege, a különleges fénytechnika használata pedig abszolút az, hiszen ilyesmi Veszprémben egyáltalán nincs, de az országban se sok akad.

A zenekar lelkesedését pedig nemcsak a lehetséges fellépőhelyek tulajai osztják, de az előadásokban felcsendülő dalok eredeti előadói is. „A Honeybeast régi partnerünk, ők például nagyon szeretik azt a fajta tevékenységet, amit folytatok, és nagyon támogatnak bennünket a zenekarral" – mondja Jani. Hosszú távon viszont szeretnének még nagyobbat lépni, és teljesen saját produktummal előrukkolni. „Arra most egyikünknek sincs elég kapacitása, hogy saját dalokat írjunk, éppen ezért a jövőben szeretnék felvenni erre egy zeneszerző-dalszövegírót. Hiszen az lenne az igazi."

Bertalan Melinda

További cikkek

Mindig szélesíteni akartam a teret magam körül
Mindig szélesíteni akartam a teret magam körül
Miklósa Erika operaénekesnő, a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 nagykövete nem mindennapi módon töltötte a veszélyhelyzet-adta kényszerpihenőjét.
85 éves a Bakonyi Ház
85 éves a Bakonyi Ház
Bár létrehozása óta átesett néhány megpróbáltatáson, a Bakonyi Ház 1935 óta mutatja be parasztpolgári élet egy-egy mozzanatát.
Mintegy 40 magyar film közül válogathatunk a Filmpikniken
Mintegy 40 magyar film közül válogathatunk a Filmpikniken
Akik maradtak, FOMO, Valan, Alvilág. Mindez csak ízelítő abból a gazdag film és sorozatkínálatból, amivel a Veszprém-Balaton Filmpiknik szervezői várják a mozirajongókat szeptember 3–5. között.
Folytatják, amit Szent István elkezdett - így fog megújulni a veszprémi vár
Folytatják, amit Szent István elkezdett - így fog megújulni a veszprémi vár
Pár napja jelentették be, hogy az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt költségeinek fedezésére a magyar kormány 50 milliárd forint költségkeretről döntött, emellett pedig a Főegyházmegye is részesül egy 40 milliárdos támogatásban. Utóbbi esetében végignéztük, hogy milyen beruházásokat terveznek a várban megvalósítani.
Kijött Magdolna előzetese
Kijött Magdolna előzetese
A veszprémi Szeretfilm Stúdió által készített Magdolna című játékfilm szeptember 17-től kerül a hazai mozikba, de a film hivatalos plakátja és az előzetese már most megtekinthető.
2020. augusztus 13. // Ipoly névnap