2022. június 26.
//
János névnap

Vissza a jövőbe: ismét felélednek az autós mozik?

2020. május 14. 17:00
Néhány éve még a nosztalgialáz élesztette fel újra az autós mozi műfajt, most talán a praktikum fogja.

Miközben a hagyományos filmszínházak még mindig zárva tartanak a koronavírus-járvány miatt és maximum az internetre költöznek (mint ahogy itthon a budapesti művész mozik tették), az autós mozik világszerte reneszánszukat élik. Dél-Korea 21 meglévő autós mozija közül volt olyan, amelyik egyenesen megduplázta látogatottságát az elmúlt időszakban, de a fellendülés nem csak a járvány kezelésében sokáig pozitív mintaként hangoztatott országban figyelhető meg.

A kölni és az esseni autós mozi szintén telt házzal működik Németországban, és Amerikában is ismét virágzik a műfaj azokban az államokban, ahol nem vezettek be szigorú kijárási korlátozásokat. Mi több: kocsiból filmet nézni most olyan helyeken is van lehetőség, ahol korábban az illegálisnak számított. Iránban például 31 év után épp a napokban oldották fel az autós mozik tilalmát, amelyet 1979-ben azért vezettek be, mert ott túl közel kerülhettek egymáshoz azok a fiatal párok, akik még nem voltak házasok.

Autósmozi Szöulban /Fotó: Ed Jones, Getty ImagesAutósmozi Szöulban /Fotó: Ed Jones, Getty Images

Kulturális területen mozgók szerint mindez akár egy hosszabb távú trendet is előrejelezhet és az autós mozik a közeljövőben ismét visszatérhetnek az életünkbe, hiszen jelenleg ez tűnik az egyik legbiztonságosabb közösségi szórakozási lehetőségnek. Mivel autós moziba általában azokkal megyünk, akikkel egy háztartásban élünk, és a járművünket a moziba érve sem kell elhagyni, gyakorlatilag minimális az esélye annak, hogy közelebbi kontaktusba kerüljünk potenciális vírushordozókkal. A jegyet meg lehet venni online, az enni- és innivalót pedig a McDrive mintájára egy ablakon keresztül, csekély érintkezéssel szintén be lehet szerezni. A közönség részéről ez a verzió gyakorlatilag alig jár kényelmetlenséggel.

Ezzel szemben a hagyományos mozik, ha hamarosan ki is nyithatnak, valószínűleg csak szigorú óvintézkedések mellett tehetik meg azt, amelyek között a szabadon hagyott ülések és a kötelező szájmaszk viselés is nagy eséllyel szerepelni fog. Ez pedig lehet, hogy többeket elriaszt a hagyományos moziktól és inkább másfajta alternatívákat keresnek, amelyek mégis csak lehetővé teszik a kimozdulást otthonról. Ráadásul az autós mozi műfaj a nosztalgialáznak köszönhetően egy ideje már éledezett, békeidőben azonban még sokan voltak úgy, hogy lustaságból inkább mégis a Netflixnél maradtak. A koronavírus azonban rámutatott, ez a fajta választási lehetőség mekkora luxus is volt, így a korábban elhalasztott terveket most sokan igyekeznek majd bepótolni.

Autósmozi az Árkád tetejénAutósmozi az Árkád tetején

Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezentúl majd minden este autós moziba gurulunk. Egyrészt ennek a műfajnak is megvannak a határai: egy hirtelen zápor például eléggé taccsra tudja vágni az élményt azzal, hogy félpercenként törölni kell a szélvédőt, másrészt itthon egyelőre elég szerény az ilyen helyek száma. Ugyan 2017-ig még országszerte mintegy tíz ilyen filmszínház is működött, a pöttyös szoknyás lányok meg a Cadilleccel – vagy idehaza inkább kispolszkival – menőző jampik és a titkos összesimulások idővel csak szép emlékké váltak, így jelen állás szerint az országban csak két hivatalos autós moziról tudunk: a tavaly a budapesti Árkád Pláza tetején létrehozott Árkád moziról, illetve a csopaki Forrás Kertmoziról, ahol összesen tíz autós fér el egyszerre.

Ha ennél valóban nagyobb igény mutatkozik majd az autós mozikra, ahhoz először új helyeket kell létrehozni. Ehhez pedig ugyan nem kell akkora tőke, mint egy hagyományos mozi létrehozásához, az állandó vetítővászon beszerzését, a hangtechnika megoldását és adott esetben a mozizásra alkalmas tér használatáért felszámolt díjat meg kell fizetni, amihez a recesszió idején nem biztos, hogy az üzemeltetőknek van tartalékuk – bár összefogással még ez is működhet.

Emellett persze okos megoldásokkal is lehet, és érdemes is élni. A tavalyi veszprémi ősz egyik legjobb dobása volt a „Filmek a falon” című rendezvénysorozat, ahol a Haszkovó lakótelep tűzfalaira vetítették ki a filmeket, amelyeket akár az erkélyről is élvezhettünk. Ilyen megmozdulásokra valószínűleg a jövőben is nagy lenne az igény. De jó alternatívát jelenthetnek a balatoni kertmozik is – amelyekből, ahogy arról korábban beszámoltunk, szép számmal akad a környéken – hiszen, ha kisebb kihasználtsággal is, cserébe viszont igazán különleges körülmények között hódolhatnánk a kultúrának.

Kapcsolódó cikk
Mozizz a csillagos ég alatt!
A múlt század egyik legjobb találmányai voltak a filmélményt a szabadba vivő kertmozik, a teljes buborékhatást kínáló multiplexek térnyerésével viszont erősen megkopott előbbiek vonzereje. A valós utáni áhítozásunk azonban mostanra egyre több régi dologról törli le a port, újra pörögnek a bakelitlemezek, imádjuk a kopott ringliseket és a kertmozik is szépen ismét felélednek.
Bertalan Melinda

További cikkek

Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.
Nincsenek titkok a vár felújításával kapcsolatban
Nincsenek titkok a vár felújításával kapcsolatban
Országos sajtóérdeklődés mellett tartotta meg csütörtök délelőtt a Veszprémi Főegyházmegye azt az újságírói háttérbeszélgetést, amelyen részletesen bemutatták a veszprémi várnegyed felújításának minden részletét. Az egyházi és városvezető mellett a gigaprojekten dolgozó szakemberek is megszólaltak, akik választ adtak több vitatott kérdésre is, többek közt arra, mi indokolja, hogy fehérre meszeljék a székesegyház falait.
Hiszek az előadó és a néző közötti kölcsönhatásban
Hiszek az előadó és a néző közötti kölcsönhatásban
Kormos Anett új önálló estjét múlt pénteken láthatta a veszprémi közönség az Agórában. A műsor, melynek címe TOP LESZ, sokakat érdekelt: teltház és vastaps várta a standupost, akit fellépése után kérdeztünk az estről.
Alternatív zenei sztárokkal jönnek a 2022-es irodalmi romkoncertek
Alternatív zenei sztárokkal jönnek a 2022-es irodalmi romkoncertek
Ivan & The Parazol duó, Szűcsinger azaz Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián, Prieger Zsolt, valamint Vecsei H. Miklós és Balla Gergő a Platon Karatevből is fellép a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program irodalmi Romkoncert sorozatában idén nyáron.
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A Balatoni Borok Versenyén egy háromtagú, olasz borászok alkotta nemzetközi zsűri is értékelte a benyújtott mintákat. Egyikükkel, Giampaolo Chiettinivel a verseny során szerzett tapasztalatairól, valamint a magyar és olasz borkultúráról beszélgettünk.