2021. március 4.
//
Kázmér névnap

Szemünk előtt születnek meg a jövő megoldásai

Három éven keresztül (2017-2019) tartott az Európai Unió SynchroniCity kutatás és innovációs programja, ez idő alatt pedig számos olyan mindennapi okos-megoldás terve megszületett, ami nem kizárt, hogy 5-10 év múlva már mindennapunk része lesz, akár itt Veszprémben is.

A projekt elsősorban arra irányult, hogy hogyan lehet ösztönözni a vállalatokat és a polgárokat az aktív részvételre a közösségi szolgáltatások fejlesztésében, hogyan lehet megtalálni a városokban az IoT megoldásokat. Az IoT egyébként az Internet of Things kifejezés rövidítése, amit magyarra elég szerencsétlenül, dolgok internetének lehetne fordítani. A valóság azonban olyan okos-eszközöket takar, amelyek képesek a világháló segítségével egymással kommunikálni. Egy egyszerű otthoni példa: egy olyan kávéfőző, amit wifin keresztül az okostelefonunkkal lehet utasítani arra, hogy főzze le kedvenc eszpresszónkat. Képzeljük el ezt a technológiát a városok mindennapjaiban is nagyban!

Éppen ezért a SynchroniCity elsősorban a polgárok elkötelezettségére, a környezetre és a jólétre, valamint a fenntartható mobilitásra összpontosított, amelynek összesen 50 termék és szolgáltatás bevezetését vonta maga után 21 európai városban.

Az egyik ilyen rendszer volt a Leapcraft névre keresztelt megoldás, amely a levegőszennyezés egészségügyi hatásaira koncentrált. A városok nehezen tudnak megfelelő válaszokat kidolgozni, mivel ezt a kihívást helyi szinten bonyolult számszerűsíteni. E célból a Leapcraft testreszabott kísérleti programot valósított meg három város (Antwerpen, Helsinki, Carouge) egyes iskolai körzeteiben, a károsanyagkibocsátási adatok összegyűjtése érdekében.

Clean Air School Districts) CASD rendszer elhelyezkedése a termekbenClean Air School Districts) CASD rendszer elhelyezkedése a termekben

Az adatgyűjtés célja, hogy azokat felhasználják a tudatosság növelésére, a viselkedésmódosításra és a károsanyagkibocsátások ellenőrzésére szolgáló új stratégiák tesztelésére. Tehát elsősorban abban van jelentősége, hogy a hosszú távú környezettudatos gondolkodásmódnak statisztikai adatokkal is megágyazzon. A megoldás a polgári elköteleződésben van.

A Leapcraft hatása többrétegű, mivel informálja és bevonja a szülőket és a helyi közösségeket is a változás kezdeményezésébe. Így a diákok saját osztálytermükben a kültéri és a beltéri levegő minőségével kapcsolatos megfelelő ismeretekkel és az AI (mesterséges intelligencia) platform támogatásával, lehet szabályozni a károsanyagkibocsátás mennyiségét és fenntartani a beltéri levegő optimális minőségét. A megfelelő tiszta levegő egyébként az osztályban javítja a tanulók teljesítményét is, ezt pedig a PISA-felmérés adatai is alátámasztják.

Az információs hálózat ereje

Az belterek helyett az utcákra és a terekre, pontosabban az itt található közvilágításra fókuszál a Volumlight megoldás, amely a forgalom alapján optimalizálja a közvilágítást.

Ez a projekt felhasználja a forgalomban szerzett valós idejű adatok, hogy hozzáadott értékként optimalizálja a forgalmat, az adaptív világítást és ezzel javítja a közbiztonságot. A fejlesztők javaslata, hogy a már meglévő utcai világítás infrastruktúráját a Volumlight platformként használják a városok, és ugyanakkor a SynchroniCity keretrendszerében lévő adatokat is integrálja.

A javasolt megoldás a következő előnyökkel jár:

  • Adaptív világítás: A forgalmi adatokat a közvilágítási szint valós idejű dinamikus adaptálására használja. A fő megoldás, hogy a szokásos utcai lámpák tompítórendszereihez képest, akár 30%-os energiamegtakarítás is elérhető.
  • Mobilitás: A rendszer olyan anomáliákat is észlel, mint pl.: forgalmi torlódás és azonnal értesíti a releváns forgalomirányítási szolgáltatót.
  • Forgalom-elemzés: A forgalmi adatok felhasználhatók az elemzéshez, a jövőbeni közlekedéstervezési döntések vonatkozásában.

Optimalizált energiafelhasználás

Számos beavatkozásra váró terület közül az egyik legfontosabb, hogy optimalizáljuk az energiafelhasználást, azaz csökkentsük a pazarlást, ehhez pedig a Linc projekt nyújthat segítséget.

Ez a rendszer optimalizálja az energiafelhasználást bármely lakó- kereskedelmi vagy ipari épületben, legyen az új, vagy régi. A készülék rácsatlakozik az épület kapcsolótáblájára, valós idejű és részletes adatok gyűjt az épületben lévő energiafogyasztásról készülékszinten. Csatlakozik a felhőalapú AI (mesterséges intelligencia) elemzésekhez, hogy azokhoz gyakorlati betekintést nyújtson, valamint a beépített vezérlőkkel automatizálja a rugalmas töltéseket a maximális hatékonyság érdekében.

Tudatos közlekedés

Az Active Travel Insights az első olyan projekt, amely összesíti a városok adatait, hogy elősegítse a nem motorizált közlekedésre való ösztönzést, azaz hétköznapi nyelven megfogalmazva, az autók és robogók helyett az olyan közlekedési eszközök használatát, amelyek nem igényelnek üzemanyagot.

Valós idejű adatok feldolgozásával és azok összevonásával mutatja a városokon keresztülhaladó kerékpáros mozgást. A rendszer információnyújtással segíti a városokat, hogy mélyebben megismerjék a kerékpár hálózatukat, mint pl.: hány ember használja a kerékpárutakat, betekintést ad az úthasználók közötti interakcióba, az úthálózat környezetre gyakorolt hatásáról és hogy a lakosság honnan hova utazik. A városok stratégiai útvonalain aktív utazáshoz kapcsolódó biztonsági kérdésekkel foglalkozik. Nyilvánvalóvá teszi a kerékpáros infrastruktúrába történő beruházásokat, azzal a céllal, hogy ösztönözze a lakosságot a kibővített kerékpárutak használatára.

A kísérletek bebizonyították, hogy ennek a keretrendszernek a felhasználásával a társadalmi és környezeti hatások transzportálhatók a helyi gazdasági tevékenységekbe és új piaci lehetőségeket nyithat mind a helyi hatóságok, mind a technológiai szolgáltatók számára.

 

Az efféle okos-városok irányába már Veszprém is nyitott, nemrég egy konferencián számoltak be az eredményekről és a további tervekről.

Kapcsolódó cikk
Közösségi iroda, kamerarendszer és hatékony problémamegoldás: így áll a veszprémi smart city program
Néhány éve a smart city a városfejlesztés egyik kedvenc kifejezése volt, aztán az utóbbi időben kicsit kevesebbet lehetett hallani róla. Az INPUT Program szervezésében kedd este ismét előkerült a kifejezés, ahol már a startup világ felől közelítve mutatták meg, hol tart Veszprém az okos város programban.

Ahogy látjuk, a megoldások tárháza kifogyhatatlan és a jövőben még több efféle fejlesztés láthat napvilágot, a kulcskérdés pedig az, hogy a saját városunk szempontjából a legjobbakat alkalmazzuk mi is a mindennapokban.

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

Takács Szabolcs kormánymegbízott a járványügyi védekezésről és a gazdaság védelméről
Takács Szabolcs kormánymegbízott a járványügyi védekezésről és a gazdaság védelméről
Egy új kifejezést tanult meg az ország, amikor a tavalyi év végén elindult az „oltakozás” a koronavírus ellen. Ez a folyamat viszont korán sem ad hoc jelleggel történik, precíz logisztika áll mögötte, amit megyei szinten a kormányhivatalok irányítanak. Takács Szabolcs kormánymegbízottal beszélgettünk arról, hogy áll a megyében az oltakozás, hogy működik ez a folyamat és hogyan tudják biztosítani a közigazgatás zavartalan működését.
Bútorokat adományozott a hivatal a hátrányos helyzetű fiataloknak
Bútorokat adományozott a hivatal a hátrányos helyzetű fiataloknak
Hátrányos helyzetű fiataloknak adományozott bútorokat, valamint a koronavírus elleni védekezéshez orvosi és FFP2-es maszkokat, illetőleg kézfertőtlenítőket a Veszprém Megyei Kormányhivatal.
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását - jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben.
Egy évszázad emlékét őrzi a veszprémi villanyszerelő múzeum
Egy évszázad emlékét őrzi a veszprémi villanyszerelő múzeum
Gombor József villanyszerelő mester immár 86. életévét tapossa, életenergiája mégis a mai napig töretlen: közel húsz éve üzemeltet egy aprócska múzeumot a Kupa utcában, ahol minden egyes kincsnek külön története van.
Ovádi: több mint kétszázezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló kérdőívét
Ovádi: több mint kétszázezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló kérdőívét
Már több mint 230 ezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló online kérdőívét - jelentette be a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerdán közösségi oldalán.