Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C

Egy kenyér, 15 millió búzaszem

2020. június 29. 4:05
Ismét várja a búzafelajánlásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban a magyarországi és határon túli gazdáktól.

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke a felhívásról szóló sajtótájékoztatón elmondta, az éppen tíz éve létrejött program évről évre több tízezer gyermek ellátásához járul hozzá, illetve a vetőmagadománnyal számos kárpátaljai gazdatársunkat segítjük.

„Tavaly minden eddiginél sikeresebb volt a gyűjtés: több mint 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, aminek eredményeként közel 800 tonna búzát sikerült összegyűjteni a határon túli gyermekeknek, rászorulóknak” – emlékezett vissza az elnök.

A program Veszprém megyében is sikert aratott: 2019-ben több mint 16 tonna búza gyűlt össze közel 160 gazda részvételével. Ebből 7 tonna adomány búzaliszt a megyében élő rászoruló családokhoz jutott a Vöröskereszten, a Főegyházmegyei Karitászon és a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül, további 3 tonna pedig a határokon túli otthonokba, gyerekekhez került. Mindezen felül 13 gazdálkodó és cég is segítette a program eredményességét pénzadománnyal.

A NAK és a MAGOSZ idén ismét várja a felajánlásokat, a gyűjtés pedig reményeik szerint az előző évekhez hasonlóan szépen alakul. Már csak azért is, mert 2020-ban a program külön aktualitással bír: Trianon 100 éves évfordulóján, a nemzeti összetartozás évében talán még erősebben átérezzük a program szlogenjének igazságát: „Egy kenyéren vagyunk”. „Az adományozáson túl ezért a két szervezet abban is elkötelezett, hogy a határon túli magyarság hitét és kitartását a gazdasági és szakmai együttműködések területén is kamatoztassuk” – fogalmazott Sövényházi.

Az elnök hozzátette, természetesen tisztában vannak azzal, hogy ez az év nehézségekkel is járt a gazdák számára és nincsenek könnyű helyzetben. A járványon túl talán még nagyobb problémát jelentett az elemekkel való harc: először a tavaszi fagy keserítette meg a gazdák életét, aztán rögvest jött az aszály, ami lehetetlenné tette, hogy a gabona „kiheverje a korábbi stresszt”. „Éppen ezért nem várjuk el, hogy minél nagyobb mennyiségű felajánlást tegyenek a gazdák, fontosabb, hogy az összefogás mértéke legyen nagy.”

Fotó: magyarokkenyere.huFotó: magyarokkenyere.hu

Emiatt is a koronavírus okozta helyzetben a búzafelajánlás mellett kiemelten számítanak a Magyarok Kenyere Alapítványhoz érkező pénzadományokra és a mezőgazdaságon kívüli személyek támogatására is.

Étkezési búza adományt július 1-től augusztus 20-ig hétköznapokon lehet leadni a gyűtőpontokon: Mezőlakon a GABÉRT 2003. Szövetkezetnél és Küngösön a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt.-nél, míg a pénzbeli adományokat a Magyarok Kenyere Alapítvány számlaszámára várják.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.