2020. december 5.
//
Vilma névnap

Merre halad a világ?

Erősödő online tér, okos megoldások, átalakuló média: a jövőnket tényleg az algoritmusok fogják alakítani vagy az offline még nyerhet teret? Ezt kutatja a Veszprém Portré legújabb száma.

A 2010-es évek elég markánsan mutatták meg, milyen irányba halad a világ: bár az internet már a 90-es években megjelent és elérhetővé vált, a technológia pedig a 2000-es évek első évtizedére is hatalmas fejlődést mutatott, talán olyan meghatározóan soha nem uralták ezek a vívmányok az életünket, mint az elmúlt tíz évben. És nem véletlenül írtam, hogy uralták: az online közösségi hálózatok, az újmédia például bizonyítottan befolyásolják, hogyan érezzük magunkat, vagy éppen hogyan tájékozódunk a világban. Az online térben való jelenlét ma már szinte mindenkitől elvárt, a gazdasági szereplőktől kezdve egészen a civilekig, hiszen – hogy egy klasszikust idézzünk – aki kimarad, az lemarad, és vica versa.

A koronavírus-járvány erre végképp ráerősített: online megoldások nélkül az elmúlt hónapokat még nehezebb lett volna végigcsinálni – talán lehetetlen is. Mindez azt jelentené tehát, hogy a jövő egyértelműen az online létezés irányába mutat? Ezzel együtt pedig mindent a technológia fog meghatározni az életünkben?

Megdönthetetlen válasz természetesen nem létezik, hiszen már az elmúlt években is láttunk olyan megmozdulásokat, amelyek azt mondják: nem lehet és szabad mindent az online világra feltenni – már csak azért sem, mert mi még mindig nem robotok vagyunk, és ép ésszel, lélekkel nem lehet bírni mindazt, ami az online létezés velejárója: az állandó készenléti állapot, a folyamatos gyorsulás, a valóságtól való eltávolodás.

A jövő kérdéseit kutatni mégis rendkívül érdekes, ezért a Veszprém Portré legújabb lapszámában arra igyekszik választ adni, az eddigi tapasztalatok és tendenciák milyen lehetséges jövőképeket festenek.

A magazinban például átfogó anyag olvasható arról, hogyan alakult és alakul át a mindenkit befolyásoló média, mit hoz magával az, ha mindenki tartalomgyártóvá válik, vagy ha hiteles források helyett csak az ismerősök által megosztott tartalmakra hagyatkozunk a tájékozódásnál. Mindezekről dr. Fehér Katalin Fulbright és Bolyai ösztöndíjas kutatóval beszélgettünk, míg Klausz Melinda közösségi média szakértőt többek között arról kérdeztük, hova futhat ki a Facebook, hogyan alakultak a járvány alatt a fogyasztói szokások, vagy például egy vállalkozás működtetőjeként megtehetjük-e, hogy teljesen ignoráljuk a közösségi médiát

De számos kérdést vet fel az okos megoldások területe is. Kétségtelenül rengeteg haszna van annak, ha az adatok összegyűjtésével, algoritmusok segítségével hatékonyabbá válik például a városi közlekedés, vagy az ügyintézés, Dobos Attila szerint ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a jogi oldalról sem, ahogy arról sem, hogy okos város például nem jöhet létre okos polgárok nélkül: minden fejlesztésnél figyelembe kell venni a felhasználók igényeit és képességeit is.

Mi személy szerint hiszünk abban, hogy a személyes találkozásoknak még mindig hatalmas ereje van, és ezt épp az elmúlt években óriásit lépett startup világ támasztja alá. Bár a szférában rengeteg az online megoldás, az ökoszisztéma építéséhez például elengedhetetlenek a személyes beszélgetések, ötletelések is. Gyenese Balázs üzleti tanácsadóval fejlesztési lehetőségekről, a közösség erejéről, a közösségi irodák és a kollaboráció fontosságáról, a jövő alakulásáról beszélgettünk.

De megkérdeztük néhány intézményvezetőt, vállalkozót is arról, az ő tapasztalataik szerint mennyire lehet csak a digitális megoldásokra támaszkodni, a jövő kutatása mellett pedig egy kis múltidézésre hív a lap: négy, korábban már szerepelt interjúalanyunkat – Szakács Tibort, Csapody Kingát, Csík Richárdot és Tornyos Balázst – kértük meg, hogy meséljenek arról, hogyan változott meg az életük, mennyire váltak be az elképzeléseik, mióta utoljára beszélgettünk velük.

A Tárlat rovatban emellett Dévényi Tamás építész mesél a szakmához fűződő kapcsolatáról, munkáiról, míg a CsendTér rovatban a kikapcsolódáshoz adunk ismét tippeket.

A Veszprém Portré legújabb száma ide kattintva érthető el.

Bertalan Melinda

További cikkek

Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Száz meglepetéscsomagot osztottak ki a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának.
Új darabot próbál a Petőfi Színház
Új darabot próbál a Petőfi Színház
Az előzetes tervek szerint – teljes biztonságban – elindult a Petőfi Színház következő nagyszínházi bemutatójának, Bródy Sándor: A tanítónő c. drámájának olvasópróbája.
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.