- Nagy változások történtek az életedben. Elhagytad az Olivát. Mi mozgatott ebben a döntésben?
- 17 évet dolgoztam az Olivában, mondhatni, hogy szakmailag az "életem műve". Ott lettem ismert, rengeteg hírességnek főzhettem, 100 százalékban az életem része volt, de sok volt. Mindig próbáltam megújulni, tanulni, de az utóbbi években ez sem volt "elég". Három és fél éve megszületett a kislányom, és nem szerettem volna olyan apuka lenni, aki csak alvás közben látja a kislányát, a konyhafőnöki pozíció viszont teljes embert kíván. Én nagyon családcentrikus vagyok és a család az első "bármi áron". Az utolsó években már éreztem, sem én, sem a volt főnököm (Mészáros Zoltán), hogy nem tudjuk egymásnak azt adni szakmailag, amire a másiknak szüksége van, illetve amit a pozíció megkíván. Nehéz volt érzelmileg az elválás, de pont olyan korrekt volt, mint a munkában együtt eltöltött 17 év.
- Milyen új feladatokat vállaltál?
- Nagyon szeretem az új életemet. Rengeteget vagyok a családdal, nincs fix hely, ahol dolgozom. Három étteremnek vagyok a tanácsadó séfje. Izgalmas és mondhatni mindig változatos; három teljesen különböző étterem, ezért ha az egyikben kicsit kimerülök, akkor a másik kettőben új erőre kapok, inspirál, feltölt.
Ezek mellett tanítok is az egyik szakács suliban szakmai gyakorlatot, van két osztályom. Régebben is tanítottam a séf suliban, és mindig közel állt hozzám a gyerekek oktatása. Nagyon szeretem.
Főző kurzusokat, Grill és BBQ oktatásokat is tartok éttermeknek, magánszemélyeknek egyaránt.
És a kedvenc hobbimnak mindenféle megkötések/elvárások/kellemetlenségek nélkül hódolhatok, ami nem más, mint az autentikus BBQ. Sokszor megyek vendégséfként a közeli éttermekbe BBQ-t készíteni.
- A Megfőzzük Almádit Egyesületet miért hoztátok létre? Kik? Milyen rendezvényeitek vannak?
- Mindig is imádtam a Balatont, Balatonalmádit, a gasztronómiát. Így a gasztronómiára vagy a minőségre adó vendéglátó egységeket egyesületté verbuváltuk. Elsődleges célként azért, hogy a szezont kitoljuk vagy meghosszabbítsuk, mindezt igényes vendégszerető vendéglátással, valamint egymás munkáját is segítjük. Több rendezvényt is szerveztünk (és fogunk is egyre többet), akciókat hirdetünk, bevonjuk a helyi lakosokat, igazán Almádiért dolgozunk.
Az eddigi rendezvényeink között szerepelt részben az Almádi 30 éves város rendezvény szervezése, ahol a gasztronómiai kínálatot mi képviseltük. A 2019-es Bakony Expó gasztro sátorban volt egy standunk, két kóstoltató sátrunk és a gasztro színpadon három bemutatónk is (Streit Kriszti: macarone készítés, én BBQ bemutatóztam, Kocsis Bálint: főzőbemutató)
A Balatonalmádi 2 napos adventi hétvégére szerveztünk egy kis kóstoltatást egy dupla faházba. Emellett volt egy téltemető rendezvény a Budatava strandon, amit idén már teljesen mi szerveztük a város támogatásával.
Szezonnyitó rendezvényünk is volt: a minket kedvelő emberekkel szavaztattunk meg pár alapanyagot, hogy miből főzzünk, és egy adott hétvégén minden tag az adott alapanyagbol kreált 1-2 rá jellemző ételt. Idén 2. alkalommal rendezzük ezt majd meg.
Névjegy
Tornyos Balázs Győrött született 1977. október 21-én.
Iskolák:
1991-1994 Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola, Veszprém
2002 Szakács artisztikai oklevél (zöldségszobrászat), oktatói: Tanács Attila, Urbán Tibor mester- és olimpiai bajnok szakácsok
2007 Sikeres mestervizsga
2012-2013 Gasztro kurzusok Cside Tamás, Kalla Kálmán és Takács Lajos séfek közreműködésével
Munkahelyek:
1994-1995 Hotel Annabella, Balatonfüred, szakács (Por Lajos séf mellett)
1995-1996 Hotel Veszprém, Veszprém, másodszakács
1996-1999 Hamuház Fogadó és Panzió, Felsőörs, konyhafőnök
1999-2002 Café Piazza,Veszprém, konyhafőnök
2002-2019 Olíva Étterem, Veszprém, konyhafőnök
2010-től a Séf szakiskola szakmai oktatója.
2011-től az aMikolbászunk kistermelője (házi kolbászokat és különleges szalámikat készít, fűszernövényeket termeszt)
2012-2013 A balatonfüredi Horvát Ház étterem tanácsadó séfje
2012-től Gasztropedellus című Facebook szakmai blog
Az Olíva Étterem konyhafőnökeként elért eredmények:
2006 Kereskedelmi és Iparkamara védnöki táblája
A 2006-2007. évben bekerültek a 100 Legjobb Magyar étterem közé (a Népszabadság Top 100 Legjobb étterme kiadásában).
A 2006. év végére pedig a 10 legjobb vidéki étterem közé.
2007 A Magyar Turizmus Zrt. által kiadott legjobb vidéki étterem cím
A 2008. évben bekerültek a 100 Legjobb Magyar étterem közé (a Népszabadság Top 100 Legjobb étterme kiadásában).
2009 Országos Rozmaring Díj
2013 A Magyar konyha útikalauza alapján az Oliva bekerült a 10 legjobb balatoni étterem közé
Szakmai tanulmányok:
2007-tól 2008-ig Gerald Jeitler Michelin csillagos mesterszakács mellett tanult (havonta egy hétvégét) Ausztriában.
2008-ban egy hónapot dolgozott az olaszországi Rieti városában a La Palazzina nevű trattóriában, ahol megtanulhatta az autentikus Olasz konyhát.
2010-ben egy hetet tanult a washingtoni Al Sospito Trattoria Romana nevű olasz étterem konyháján.
2011-ben tíz napos tanulmányúton volt Provance-ban, a La Jarrerie nevű étteremben.
2014 Gasztro körút (Milánó, Lion, Pau, Párizs)
2014 Rougié (kacsamáj és homár) kurzus a Franciaországi Pau-ban 12 magyar séffel
2014 Két hét az olaszországi Rieti városában. Olasz gasztronómiai tanulmányok.
Fontosabb szakmai elismerések:
2003 Országos Szakácsverseny, Tata, bronzérem
2003 Nemzetközi Gasztronómiai Verseny, Budapest, bronzérem
2005 V. Grill Világbajnokság és a VI. Magyar Grill Bajnokságon (csapat) ezüstérmes
2006 Veszprém megyei szakácsverseny, abszolút első helyezés.
2006 VII. Magyar Grill Bajnokság (csapato) Gasztronómiai különdíj
2007 „Gasztro Show” Budapest, országos szakácsversen, hidegkonyha kategóriában ezüstérem
2007 VIII. Magyar Grill Bajokság (csapat), desszert kategóriában aranyérmes és Gasztronómiai különdíjat nyert.
2007 A 25 legjobb magyar séf és étterem című könyvben való szereplés.
2009 Az RTL KLUB Reggeli című műsorban Mézeskalács falu készítése – Guinness rekord kísérlet
A cikk a Veszprém Portré 2020/3. számában jelent meg.
Szerző: Pethő Imre
Fotó: Tornyos Balázs