2021. december 8.
//
Mária névnap

Nyolc éve tart a Veszprémi Állatkertben egy különös szerelem

Egy nőstény pelikán és egy hím feketególya különös románca nyolc évvel ezelőtt csak furcsa fellángolásnak tűnt a Veszprémi Állatkertben, azonban hiába próbálták szétválasztani a két madarat, ők a mai napig ragaszkodnak egymáshoz.

A történet – mint sok szerelmes love-story – itt is háromszereplős. Pár évvel ezelőtt Angelika a nőstény pelikán  párja még Teodor volt, aki szintén a veszprémi pelikán-család hím tagja. Nem is lett volna probléma kapcsolatukkal, ha nem jelenik meg a közös életterükben egy fekete gólya, akibe „szerelmes lett” Angelika és fajtársát, Teodort hátrahagyva elkezdett ragaszkodni hozzá.

A ragaszkodás valamiért kölcsönös lett és a pelikán, valamint a fekete gólya elkezdtek úgy viselkedni, mintha fajtársakként egy párt alkotnának. Együtt építettek fészket, a gólya fiú pedig féltékenyen védte párját minden más madártól, akikkel egy kifutón éltek.

Akkoriban az állatkert gondozói megpróbálták a természet törvényei szerint visszaterelni a madarakat saját fajtársaikhoz, így rövid időre elválasztották Angelikát fekete gólya szerelmétől, hátha ismét felfedezi Teodorban a valódi párját.

A nőstény pelikán viszont ezek után magába fordult, szomorú lett.

Végül az állatkert gondozói úgy döntöttek, nem hagyják búslakodni a madarakat és engedik, hogy a közös szerelem beteljesüljön.

Angelika és a fekete gólya azóta is egy párként élnek együtt, Teodor pedig másik nőstény pelikánban azóta megtalálta valódi párját.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Kedvezményes állatkerti belépő az állatok világnapján
Kedvezményes állatkerti belépő az állatok világnapján
2021. október 4-én, az állatok világnapján a Veszprémi Állatkertet minden látogató 500 forintos belépő áron tekintheti meg - jelentette be Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő.
A hazai madarak is otthont találhatnak a Veszprémi Állatkertben
A hazai madarak is otthont találhatnak a Veszprémi Állatkertben
Az őshonos madárfajok megvédése érdekében a Veszprémi Állatkert több odút is kihelyezett a területén. Ezekbe kék cinegék, széncinegék, verebek, csúszkák és seregélyek, vagy nagyobb madarak is tudnak fészkelni.
Tavaszt ígérnek a veszprémi medvék
Tavaszt ígérnek a veszprémi medvék
A népi hagyomány szerint február másodikán a medvék megjósolják, hogy közeleg-e már a tavasz, vagy még sokáig kell nagykabátot hordanunk.
Sűrűn járt a gólya a Veszprémi Állatkertben idén
Sűrűn járt a gólya a Veszprémi Állatkertben idén
Nem tétlenkedtek idén a Veszprémi Állatkert lakói, már ami az utódnemzést illeti. A vadasparkban több új kölyök is született, akiket remélhetőleg mihamarabb, korlátozó intézkedések nélkül is meg lehet nézni. Cikkünkben bemutatjuk 2020 jövevényeit.
Egyre népszerűbb az örökbefogadás az állatkertben
Egyre népszerűbb az örökbefogadás az állatkertben
Legutóbb az oroszlánok kaptak örökbefogadót Ovádi Péter országgyűlési képviselő személyében, de rajta kívül is már több mint 100-an örökbefogadói valamelyik állatkerti lakónak.