Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Festménykiállítással és Zserbótangóval indult az érzékenyítő fesztivál

2020. július 20. 5:02
Fehér Dániel festménykiállításával és Kulcsár Lajos Zserbótangó című darabjával indult el a Petőfi Színház „Lélektől Lélekig” nevű érzékenyítő fesztiválja csütörtökön.

A teátrum harmadik alkalommal rendezi meg az összművészeti programot, melyet eredetileg áprilisra terveztek. A vírus miatt július 16-19 között megrendezendő érzékenyítő fesztiválon a színház saját és vendégelőadásokat mutat be, melyeket utána Kardos Klára pszichológus vezetésével beszélhetik ki, dolgozhatják fel a nézők.

Az első nap egy különleges produkcióval, egy súlyos kihívással élő színész, Fehér Dániel, a Baltazár Színház tagjának festménykiállításával nyílt meg az előcsarnokban.

A fesztivált az esti előadás előtt az intézmény igazgatója, Oberfrank Pál, az igazgatóhelyettes, Kellerné Egresi Zsuzsanna, a térség országgyűlési képviselője, Ovádi Péter és az Operatív Törzsből már jól ismert egykori színész, Gál Kristóf rendőr alezredes nyitotta meg.

Kellerné Egresi Zsuzsanna úgy fogalmazott: az érzékenyítő fesztivál megrendezését azért tartják fontosnak, mert hisznek abban, hogy a színház a társadalom mentálhigiénés terepének egyik legfontosabb eszköze.

„A színháznak gyógyító ereje van, amit tapasztalhattunk azon 74 alkalmon, amikor a városban és térségben tartottunk utcai előadásokat a pandémia ideje alatt”

-mondta.

Ovádi Péter szerint a Petőfi Színház Veszprém és térségének kulturális bölcsője, amely nem csak kultúrát és értékeket közvetít, hanem a társadalmi szerepvállalásból is kiveszi a részét. A veszélyhelyzet ideje alatt lehetett támaszkodni a színházra és kollektívájára, mindannyian büszkék lehetünk rájuk – utalt a teátrum civil megmozdulásaira.

Oberfrank Pál színházigazgató, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, Ovádi Péter parlamenti képviselő és Gál Kristóf rendőr alezredes a csütörtök esti megnyitónOberfrank Pál színházigazgató, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, Ovádi Péter parlamenti képviselő és Gál Kristóf rendőr alezredes a csütörtök esti megnyitón

A nyitónapon a színházigazgatóval baráti és ex-kollegiális kapcsolatot ápoló Gál Kristóf színészi karrierjéről, a váltásról és az Operatív Törzsben szerzett tapasztalatairól beszélt a közönségnek. Mint mondta, azért fogadta el a meghívást, hisz szerinte szükség van arra az érzékenyítésre, amit ő maga is próbált a különböző humoros pamfletjeivel elérni a veszélyhelyzet alatt tartott sajtótájékoztatóin.

Gál Kristóf az életútjáról osztott meg tapasztalatokatGál Kristóf az életútjáról osztott meg tapasztalatokat

Oberfrank Pál színházigazgató a megnyitó zárásaként azt mondta: „Fel kell fedeznünk egymásban a jót. Meglátni, hogy az életben különböző kereszteket hordozunk. Fontos, hogy megtaláljuk a párbeszédet és szeretetet tudjunk adni.” Erről szól az érzékenyítő fesztivál.

A megnyitó után Timkó Eszter, Esztergályos Cecília és Tordai Teri művészettel, az élettel, az idős kor nehézségeivel, a megélt élmények gazdagságával foglalkozó előadását, a budapesti Új Színház Zserbótangóját mutatták be.

A fesztivál nyitó előadása a Bordán Irén, Esztergályos Cecília és Timkó Eszter szereplésével előadott Zserbótangó voltA fesztivál nyitó előadása a Bordán Irén, Esztergályos Cecília és Timkó Eszter szereplésével előadott Zserbótangó volt

A fesztivál többi napján az Orlai Produkció két darabját, a Megyek utánad című kortárs előadást és a 23 perc című monodrámát is bemutatják. Ezeken kívül látható lesz még a Tortúra című pszichothriller, az Égigérő fű, Az én házam, valamint a Láthatatlan koncert is, melyet a születése óta látássérült Agárdi Szilvia ad elő. A fesztivál négy napja alatt érzékenyítő kísérőprogramok és előadások is zajlanak. A beharangozó sajtótájékoztató után itt írtunk ezekről részletesebben.

Az előadásokra egységesen 1500 forintos áron lehet jegyet váltani – a szervezők ezzel  szeretnék lehetővé tenni, hogy a nehezebb anyagi körülmények között élők is eljussanak a színházba.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.