2020. augusztus 5. // Krisztina névnap

Rasovszky Kristóf pályacsúcsra készül a Balaton-átúszáson

Szinte a teljes magyar nyílt vízi úszóválogatott rajthoz áll az augusztus 1-jei Balaton-átúszáson, hiszen a járványhelyzet miatt az élversenyzőknek is ez lesz az év első szabad vízi versenye.

Legjobbjaink hathetes kényszerpihenő után csak április végén folytathatták felkészülésüket, így most igazán motiváltan vágnak neki az 5,2 km-es távnak.

Nekem a Balaton többet jelent, mint a többi úszónak, hiszen nagyszüleim Balatonfűzfőn élnek, én ott tanultam meg úszni, most is ott edzek. Tavaly Balatonfüreden sikerült világkupát nyernem, szóval nekem a Balaton minden

– mondta világ- és Európa-bajnok nyílt vízi úszónk, Rasovszky Kristóf, aki a kitűzött céljairól is nyilatkozott.

A tavalyi verseny első három helyezettje: Székelyi Dániel, Rasovszky Kristóf, Papp MárkA tavalyi verseny első három helyezettje: Székelyi Dániel, Rasovszky Kristóf, Papp Márk

Jelenleg számomra ez az év nyílt vízi versenye, ezért nem titkolt célunk Pap Márk pályacsúcsának megdöntése. Ehhez persze az is kell, hogy a szél is velünk legyen és akkor egy jó úszással összejöhet a pályacsúcs

– tette hozzá a Balaton Úszó Klub Veszprém klasszisa, aki az amatőr sportolóknak is ajánlja a Balaton-átúszást.

Mint fogalmazott, ez a verseny ideális arra, hogy bárki kipróbálja milyen nyílt vízen úszni. Az úszófolyosóban álló vitorlások ugyanis biztonságot adnak, nem lehet eltévedni és aki elfárad ki is kapaszkodhat egy kis pihenőre.

Olasz Anna világbajnoki 2. helyezett, Universiade-győztes úszó szintén motiváltan várja a szombati eseményt.

Nekem a Balaton szívem csücske. Szeretném kiélvezni a szabad vízben való úszást végre versenykörülmények között. Mivel nekem 25 km-en vannak a legjobb eredményeim, ez az 5 km számomra inkább sprint távnak számít. Ennek ellenére, ha férfiválogatott társaim segítenek, van rá esély, hogy megdöntsem a fennálló női pályacsúcsot.

Az augusztus 1-jei esemény nevezői között van Bérczes Edit világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futó, illetve Gurbán Béla 66 éves úszó is, aki eddig minden Balaton-átúszáson célba ért, most 38. alkalommal vág neki az 5,2 km-es távnak.

Az esemény hagyományos elemei nem változnak: a rajt Révfülöpön, a cél Balatonbogláron lesz, a táv 5,2 km. Az úszók biztonságára a mintegy 130 vitorlásból, 7 kishajóból és 4 motorcsónakból álló úszófolyosó mellett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakemberei ügyelnek.

Idei újdonság a féltáv, azaz a 2600 méteres szakasz, amely Balatonboglárról indul. A résztvevők beúsznak 1300 métert, majd visszafordulnak és azonos pályán érnek célba az átúszókkal.

A megmérettetésre eddig több mint 5200 előregisztráció érkezett, közülük mintegy 600 úszó a 2600 m-es „féltávot” választotta.

vehir.hu

További cikkek

Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a Balaton-átúszást
Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a Balaton-átúszást
A Balaton Úszó Klub Veszprém nyílt vízi világ és Európa-bajnoka, Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a 38. Lidl Balaton-átúszást.
Szombaton megrendezik a Balaton-átúszást
Szombaton megrendezik a Balaton-átúszást
Az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján - a Balatoni Vízirendészet Rendőrkapitányának egyetértésével - a szervezőbizottság úgy döntött, hogy megtartja szombaton a 38. Lidl Balaton-átúszást.
Balaton-átúszással vezet le a meglepetésember
Balaton-átúszással vezet le a meglepetésember
Hosszú Katinka bajai edzőjétől, Pass Ferenctől a világbajnok Rasovszky Kristóf mestere, Szokolai vette át Kalmár Ákos felkészítését.
Óriási egyéni csúcsot repesztett a veszprémi úszó
Óriási egyéni csúcsot repesztett a veszprémi úszó
A Balaton Úszó Klub Veszprém tehetsége, Kalmár Ákos 14:52.00 perces óriási egyéni csúccsal nyert 1500 méter gyorson vasárnap a margitszigeti Négy Nemzet Úszóversenyen, melyet összesítésben nagy fölénnyel nyertek a házigazda magyarok.
Négy Nemzet Úszóverseny - Kapás remek idővel győzött
Négy Nemzet Úszóverseny - Kapás remek idővel győzött
Kiváló idővel győzött 200 méter pillangón Kapás Boglárka a margitszigeti Négy Nemzet Úszóversenyen, amelynek második napját követően továbbra is toronymagasan vezetnek a házigazda magyarok.
2020. augusztus 5. // Krisztina névnap