2020. december 5.
//
Vilma névnap

Szinte még gyermek, mégis a VEDAC legjobbja

Kövér Fanni a fővárosban hétvégén rendezett 125. Atlétikai Magyar Bajnokságon gerelyhajításban ezüstérmet, míg diszkoszvetésben bronzérmet szerzett. Máhl Krisztián és Mozsdényi Dávid tizenhat éves tanítványa a felnőttek mezőnyében is a VEDAC legeredményesebb atlétájának számított.

Augusztus 8. és 9. között a budapesti Lantos Mihály Sportközpont biztosított otthont a 125. Magyar Atlétikai Bajnokságnak, amely megmérettetésen a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) ifjúsági korú növendéke, Kövér Fanni és érdekelt volt. Máhl Krisztián tanítványa szombaton gerelyhajításban készült bizonyítani. A tizenhat éves atléta mindezt hatalmas sikerrel tette, ugyanis a tizenkét fős, felnőttekkel telített mezőnyben 52,63 méterre hajította a szert: felléphetett a dobogó második fokára.

Számomra is hihetetlen, hogy tíz-tizenkét évvel idősebb, rutinosabb versenyzők előtt végeztem. Külön örömöt jelentett, hogy az ezüstérmet érő dobást az utolsó sorozatban sikerült elérnem. Sajnáltam, hogy egyesületi társam, Máté Fanni lecsúszott a dobogóról: gyönyörű pillanat lehetett volna, ha a pulpituson két VEDAC-os versenyző is fent áll

– nyilatkozta lapunknak városunk nagy reménysége.

Ahogy Fanni emlegette is, a veszprémi atlétikai egyesület szakmai igazgatójának, Török Krisztiánnak két neveltje szintén versenybe szállt hétvégén a gerelyesek mezőnyében. A huszonegy esztendős Máté Fanni Szabina 47,50 méteres eredményével az előkelő negyedik helyen végzett, míg a tizennyolc éves Till Adél 34,57-tel tizenkettedikként zárt.

Kövér Fanni előtt szép jövő áll (archív fénykép)Kövér Fanni előtt szép jövő áll (archív fénykép)

Vasárnap pedig következhetett a várva várt diszkoszvetés: a staféta Mozsdényi Dávid kezében volt, de a jegyzőkönyvben ugyanúgy Kövér Fanni neve szerepelt. A junior világbajnokságra már mindkét dobószámban kvalifikációt szerző lány a tízfős felnőtt mezőnyben ezúttal „csak” a második legfiatalabb volt. Ezzel azonban egy percig sem törődött, aminek ismét meg lett az eredménye: 46,87 méteres dobása bronzérmet jelentett számára.

Nagyon büszke vagyok Fanni teljesítményére. Alázatosságával kiérdemelte, hogy ennyire fiatalon több számban is felállhasson az országos bajnokság dobogójára. Meg kell, hogy jegyezzem, a fomaidőzítést tekintve majdnem egy százszázalékos hetet végeztünk vele a verseny előtt. Pihenni szinte nem is pihent, hiszen elsődlegesen a jövő heti, debreceni ifjúsági ob-ra készülünk. Ő mégis ilyen lenyűgözően teljesített: biztos vagyok benne, hogy Veszprémnek a jövőben is szállít majd érmeket a felnőtt bajnokságokról

– hangsúlyozta Máhl Krisztián. Majd hozzátette: „Fanni felkészülését mások mellett a veszprémi Fitt Büfé is támogatta, amelyet ezúton is köszönünk!”

Simon Dani
Kovács Bálint