Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

A négy fal között tartani azt, ami odatartozik

2020. október 5. 5:00
Valóban szükség van-e Veszprémben az érzékenyítésre, vagy csak néhány mikrocsoport próbál felülni a nemzetközi toleranciavonatra?

Engem nem zavar, ha valaki (behelyettesítendő bármely szexuális kisebbségre utaló jelzővel), amíg otthon a négy fal között csinálja.

Ismerős és már-már elcsépelt mondat, amivel a toleranciaháború zavarosában próbálnak elevickélni azok, akik nem akarnak felülni az LMBTQ (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű, Queer) mozgalom hajójára, de a szélsőséges homofób csoportokkal sem azonosulnak. És, ha jobban belegondolunk, talán nekik van leginkább igazuk. Ez az egy mondat bármennyire is közhelyszerű lett, magába foglalja, hogy egy embert nem lehet pusztán a szexuális irányultsága miatt megbélyegezni, ugyanakkor nyilatkozik arról is, hogy ennek a kérdéskörnek aztán végképp nem kellene a nyilvánosság előtt szerepelnie. Egyszerűen az, hogy valaki homo- vagy heteroszexuális nem büszkeség kérdése, ahogy azt a Pride és sok másik LMBTQ-val fémjelzett rendezvény hirdeti.

Ezekből pedig akad bőven, pár napja Veszprémben is megrendezték az első hivatalos LMBTQ party-t az egyik szórakozóhelyen. Kellett, mint egy falat kenyér...

Persze, ha a szervezők részéről csupán marketingfogás volt ezen tematika köré felfűzni az estét, akkor valószínűleg elérte a célját, hiszen országos visszhangot is kapott a rendezvény, igaz nem éppen pozitív kontextusban.

Ha viszont a Facebook-esemény alatti szöveg valóban őszinte volt, és hiánypótló eseménynek szánták a homo- és biszexuális közösség tagjainak, valamint a velük szimpatizáló embereknek, akkor ideje lenne nyitottabb szemmel járni nekik is Veszprémben, mert hibás teóriát állítottak fel a városról.

Hiszen, ha valamivel nem lehet vádolni Veszprémet, az a kirekesztés és a sokszínűség megtagadása. Hogy is merülhetne fel ez Európa leendő kulturális fővárosában, ahová eddig is – az idei COVID-dal sújtott évet leszámítva – turisták tízezrei látogattak el. Ahol a belvárosi szórakozóhelyek környékéről, ha hosszasan bújjuk az internetes fórumokat, akkor sem találunk olyan bejegyzést, ami a homoszexuálisok kirekesztéséről, attrocitásról szólt volna. Veszprémben nem masíroztak szélsőséges homofób csoportok sohasem, egyszerűen ebben a városban megértették a négy fal jelentését.

És mi ennek az eredménye? Egy nyugodt, békés együttélés. Jó értelemben vett állóvíz, amibe felesleges követ dobni még egy mezei szombat esti LMBTQ bulival sem.

Ezt hagyjuk meg a „haladó” nyugati társadalmaknak, ahol éppen ugyanezek a toleranciaharcosok égetik fel az Egyesült Államokat, igaz ott egy másik kisebbséget kifelhasználva.

I have a dream – hogy a nagy klasszikust idézzem. Van egy álmom egy olyan fővárosi Pride-ról, ahol a homoszexuális nők nőként felöltözve, a férfiak férfiként viselkedve vonulnak fel a szivárványos zászló alatt, semmi jelét nem mutatva szexuális orientációjuknak, annak, ami a négy fal közé tartozik. Egy ilyen esemény lenne a csodafegyver, ezzel lehetne kihúzni a méregfogát az ellentéteknek. De csak egyszer lenne rá szükség. Egyetlen egyszer, hogy a meleg közösségek lerombolhassák a sok előítéletet, amelyeket jelenleg pont, hogy az ilyen zászló alatt szerveződő események erősítenek leginkább. Hiszen jelenleg minden van, csak tolerancia nem az ő részükről másokkal, más világnézetű és értékrendű emberekkel szemben.

Viszont valószínűleg, akik ezen részt vennének, vagy megszerveznék ezt a nevezzük alternatív Pride-ot, azok ugyanúgy a négy fal között maradnak és eszükbe sem jut az utcára, Facebook-ra és szórakozóhelyekre vinni azt, ami nem oda tartozik, egyszerűen csak hasznos és egyenjogú tagjai szeretnének lenni a társadalomnak, ami viszont a legkevésbé sem szexualitás kérdése, sokkal inkább az intelligenciáé.

Hajas Bálint
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.