2021. április 19.
//
Emma névnap

Rangos díjat kapott Kováts Péter

2020. szeptember 15. 4:00
Zeneakadémia
A veszprémi hegedűművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főépületének tanácstermében tartott zárt körű ünnepségen vehette át a Weiner Leó-díjat.

Az elismerést azok a kiváló muzsikusok és zenepedagógusok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat. 

Kováts Péter hegedűművész a magyar zenei élet elismert alakja, és Veszprém kulturális életének is aktív alakítója. A Mendelssohn Kamarazenekar élén rendre kiváló hangversenyekkel kényezteti a veszprémi zeneszerető közönséget, az elmúlt években pedig Auer Lipót zenei és kulturális örökségének ápolásába fektetett komoly munkát, életre hívva az Auer Fesztivált. Ezáltal nemcsak a zeneszerző nevét emelte vissza Auer szülővárosának emlékezetébe, de számos világhírű muzsikust is városunkba invitált már a rendezvénysorozat története során.

Kováts Péter emellett a világ jelentős koncerttermeiben játszott már szólistaként, például a milánói Verdi-teremben, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, a barcelonai L’Auditoriban, koncertfelvételeit pedig közvetítette többek közt a France 3, továbbá számos amerikai rádió és tv-állomás. Szólista-, illetve kamarapartnere volt többek között Vásáry Tamásnak, Perényi Miklósnak, Tokody Ilonának, Ruha Istvánnak, Frankl Péternek, Fülei Balázsnak, Rohmann Imrének, Kertesi Ingridnek, valamint Vagyim Repinnek, Jurij Basmetnek, Mischa Maisky-nak.

Fotó: Zeneakadémia/Mudra LászlóFotó: Zeneakadémia/Mudra László

A Weiner Leó-emlékdíjat 2004-ben alapította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, miután Weiner Leó örököse, Schwartz Imréné végrendelete alapján az intézmény örökölte a zeneszerző hagyatékát és vagyonát. A pénz méltó felhasználására az egyetem kuratóriumot hozott létre, amelynek elnöke a mindenkori rektor.

Weiner Leó a 20. század első felének kimagasló jelentőségű komponistája és pedagógusa, fél évszázadon át képezte hangszeres művészek nemzedékeit a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékén; a világhírű magyar virtuózok csaknem kivétel nélkül az ő tanítványai voltak. Pedagógiai munkásságát az élő hagyományok mellett írásai is megörökítették.

Az elmúlt években olyan elismert művészek kaptak Weiner Leó-emlékdíjat, mint Gulyás Márta zongoraművész, Rolla János hegedűművész, illetve a Bartók Vonósnégyes – emlékeztet a Zeneakadémia weboldala.

vehir.hu