2023. március 30.
//
Zalán névnap

Rangos díjat kapott Kováts Péter

2020. szeptember 15. 4:00
Zeneakadémia
A veszprémi hegedűművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főépületének tanácstermében tartott zárt körű ünnepségen vehette át a Weiner Leó-díjat.

Az elismerést azok a kiváló muzsikusok és zenepedagógusok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat. 

Kováts Péter hegedűművész a magyar zenei élet elismert alakja, és Veszprém kulturális életének is aktív alakítója. A Mendelssohn Kamarazenekar élén rendre kiváló hangversenyekkel kényezteti a veszprémi zeneszerető közönséget, az elmúlt években pedig Auer Lipót zenei és kulturális örökségének ápolásába fektetett komoly munkát, életre hívva az Auer Fesztivált. Ezáltal nemcsak a zeneszerző nevét emelte vissza Auer szülővárosának emlékezetébe, de számos világhírű muzsikust is városunkba invitált már a rendezvénysorozat története során.

Kováts Péter emellett a világ jelentős koncerttermeiben játszott már szólistaként, például a milánói Verdi-teremben, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, a barcelonai L’Auditoriban, koncertfelvételeit pedig közvetítette többek közt a France 3, továbbá számos amerikai rádió és tv-állomás. Szólista-, illetve kamarapartnere volt többek között Vásáry Tamásnak, Perényi Miklósnak, Tokody Ilonának, Ruha Istvánnak, Frankl Péternek, Fülei Balázsnak, Rohmann Imrének, Kertesi Ingridnek, valamint Vagyim Repinnek, Jurij Basmetnek, Mischa Maisky-nak.

Fotó: Zeneakadémia/Mudra LászlóFotó: Zeneakadémia/Mudra László

A Weiner Leó-emlékdíjat 2004-ben alapította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, miután Weiner Leó örököse, Schwartz Imréné végrendelete alapján az intézmény örökölte a zeneszerző hagyatékát és vagyonát. A pénz méltó felhasználására az egyetem kuratóriumot hozott létre, amelynek elnöke a mindenkori rektor.

Weiner Leó a 20. század első felének kimagasló jelentőségű komponistája és pedagógusa, fél évszázadon át képezte hangszeres művészek nemzedékeit a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékén; a világhírű magyar virtuózok csaknem kivétel nélkül az ő tanítványai voltak. Pedagógiai munkásságát az élő hagyományok mellett írásai is megörökítették.

Az elmúlt években olyan elismert művészek kaptak Weiner Leó-emlékdíjat, mint Gulyás Márta zongoraművész, Rolla János hegedűművész, illetve a Bartók Vonósnégyes – emlékeztet a Zeneakadémia weboldala.

vehir.hu

További cikkek

A művészi pálya alapja, hogy egyfolytában kérdéseid vannak
A művészi pálya alapja, hogy egyfolytában kérdéseid vannak
Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas veszprémi hegedűművész már általános iskolában érezte, egész élete a zenéről fog szólni. Gimnáziumi tanulmányait a Lovassyban végezte, ebben az időszakában már hegedűversenyekre járt, és a szakma – látva sikereit – felfigyelt Péterre, olyannyira, hogy Lányi Margit a Zeneművészeti Főiskoláról megüzente, helye van az intézményben. Azóta Kováts Péternek katedrája van a Zeneakadémián, és miközben segíti a feltörekvő nemzedéket, ő maga is színpadra áll. A Mendelssohn Kamarazenekar vezetőjével beszélgettünk.
Az Auer Fesztivállal kezdődik jövő héten a veszprémi fesztiválszezon
Az Auer Fesztivállal kezdődik jövő héten a veszprémi fesztiválszezon
Hetedik alkalommal rendezik meg az Auer Lipót hegedűművész nevét viselő fesztivált augusztus 3–8. között. A programokról sajtótájékoztatón számoltak be kedden a Hangvillában.
Évadot hirdetett a Pannon Várszínház
Évadot hirdetett a Pannon Várszínház
Viharos, de nem sikertelen időszakot hagy maga mögött a Pannon Várszínház; közeleg az évad vége, miközben csütörtök délelőtt már az új évadot bejelentő sajtótájékoztatóra is sor került.
Auer Lipót háromszázharminc éves hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon
Auer Lipót háromszázharminc éves hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon
A Mendelssohn Kamarazenekar - augusztus 13-16. között - hatodik alkalommal rendezi meg a veszprémi születésű Auer Lipót, világhírű hegedűművészről elnevezett Auer Fesztivált.
Auer Lipót hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon
Auer Lipót hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon
Auer Lipót hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon, amelyet augusztus 13. és 16. között rendeznek Veszprémben - mondta a fesztivál főszervezője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.