Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mezítláb a vadvirágok közt... a lakótelepen

2020. szeptember 22. 4:00
Többen éltek a lehetőséggel és kihasználták az indiánnyarat ahhoz, hogy részt vegyenek a Vadvirágos Piknikek a Kálvin Parkban pénteken. A mezítlábas szabadtéri rendezvényen a jó hangulat mellett hasznos ismeretekkel és veszprémi sajátosságokkal is találkozhattak a környezettudatosság jegyében a kilátogatók.

Mire való egy park? Mezítlábas sétára, vagy csak elterülni egy pokrócon. Találkozni barátokkal, ismerősökkel, egy jót beszélgetni egy padon. Megtölteni élettel, rendezvényekkel.

A Vadvirágos Pikniken elsősorban ez utóbbit tűzték a zászlajukra az ötletgazdák az immáron második alkalommal megrendezett, környezettudatos tematika köré épített rendezvénnyel a Kálvin parkban pénteken.

A szervező VKSZ Zrt. a programok tekintetében a koronavírus miatt óvatosabb volt az előző évhez képest, főleg családokra, kisebb gyermekcsoportokra építette az interaktív és ismeretterjesztő foglalkozásokat, előadásokat, amelyek Európai Uniós forrásból valósultak meg.

Ezekből viszont nem volt hiány, az egész napos rendezvényen az érdeklődők megismerkedhettek például a méhek jelentőségével a városi biodiverzitásban, a komposztálás megfelelő módszerével – mert bármennyire egyszerűnek tűnik, nem árt tisztában lenni néhány alapvető részlettel – a gyermekek pedig ügyességi feladatokkal, illetve kvíz kitöltésével tesztelhették fizikai és szellemi tudásukat.

A Vadvirágos Piknik nem titkoltan ahhoz az úttörő projekthez kapcsolódik, amit a VKSZ Zrt. már évekkel korábban elkezdett Veszprémben, azóta pedig országosan több követőre is találtak. Akik sűrűn megfordulnak a Jutas-lakótelep, de újabban a Cholnoky-városrész parkjaiban is, azok valószínűleg találkoztak már néhány négyzetméteren a sűrű, fűnyíró által kikerült területekkel. Ez nem véletlen, hiszen ezeken a területeken a parkgondozók hagyják a természetet önmagában kibontakozni, permetszerek és fűnyíró pengéi sem érik a növényzetet, így pedig számos színes vadvirág és érdekes rovarfaj jelent meg ezeken a területeken, amelyeket időről időre vizsgálnak a szakemberek.

Kapcsolódó cikk
Élni és élni hagyni – a természetet is
A koronavírus járvány néhány pozitív hozadékának egyike, hogy a természet végre fellélegezhet, kutatók szerint pedig ez a pusztuló méhállomány helyzetén is javíthat, köszönhetően például a kevésbé intenzív gyepgazdálkodásnak. Mivel ezek az apró állatok az élelmiszer ellátásban is kulcsszerepet játszanak, a jó „gyakorlatot” a járvány után is érdemes lenne fenntartani.

A Vadvirágos Piknik ezekre az apró városi öko-folyamatokra is fel kívánta hívni a figyelmet, amellett, hogy a látogatók hasznos ismeretekkel is gazdagodhattak olyan mindennapos és egyszerű otthoni megoldásokról is, amelyek ugyan kis lépésnek tűnnek, de hosszú távon nagyban elősegítik a környezettudatos szemlélet fejlődését.

A rendezvényt egyébként környékbeli őstermelők vására is színesítette, valamint bográcsozás, délután pedig a Jamboree Akustik Duó koncertje az esti diafilmvetítés előtt.

A Vadvirágos Pikniken bemutatkozott néhány helyi kezdeményezés is, amelyek szintén a környezettudatosság jegyében indultak el Veszprémben először. Ilyen ötlet a Green Map elnevezésű mobilapplikáció is, amelyet helyi fiatalok fejlesztenek jelenleg is, lényege pedig az, hogy egy alkalmazáson belül összesítik a legfontosabb tudnivalókat a hulladékgazdálkodásról, emellett pedig egy térképen a város összes szelektív hulladéklerakóját jelölik, amelyekhez GPS alapon elvezet az alkalmazás, ezzel is segítve a tudatos hulladékkezelést. Az alkalmazás már tesztelés alatt áll, a fejlesztők pedig azt ígérik, hogy alig egy hónap múlva, először Veszprémben már elérhető lesz mindenki számára ingyenesen.

Idén a Vadvirágos Piknikkel közösen tartotta meg ünnepélyes díjátadóját a Virágzó Veszprém Egyesület, amely idén is sikeresen bonyolította le a Virágos Veszprém névre keresztelt környezetszépítő versenyét. A kezdeményezés szervezői közel 80 lakótelepi háztartást díjaztak, olyan lakásokat, ahol a lakók gondos munkával esztétikus kerteket, vagy különféle virágosított megoldásokat készítettek az erkélyen, színesítve és barátságosabbá téve a paneldzsungelt. A díjátadón Jung Edina egyesületi elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett ebben az akcióban, a kivirágosított lakások tulajdonosai mellett az önkormányzatnak, a VKSZ Zrt-nek, valamint Ovádi Péter országgyűlési képviselőnek, aki a díjátadásban is közreműködött. A legszebb megoldásokat plakettekkel, valamint a Herendi Majolika és a Herendi Manufaktúra által felajánlott értékes díjakkal jutalmazták a szervezők.
A legvirágosabb porták díjait kapták:
3. helyezett: Domonkos Tünde (Haszkovó 12.)
2. helyezett: Spengler Veronika (Aulich u.)
1. helyezett: Szemes Sándor (Cseri u.)
Különdíjasok: Csukai Zoltán (Kőbánya u.) és Horváth Éva.

Hajas Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.