Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
6°C
2024. március 19. József
Veszprém
6°C

Louise Glück amerikai költő kapja az irodalmi Nobel-díjat

2020. október 13. 4:00 // Forrás: mti
Louise Glück amerikai költőnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

A testület indoklása szerint Louise Glück a díjat összetéveszthetetlen költői hangjáért kapja, amely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést.  

A 77 éves költőnő 10 millió svéd koronával (342,2 millió forintos összeggel) gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik, a koronavírus-világjárvány miatt ezúttal azonban a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.

Saját traumáiról beszél költészetében

Louise Glück az 1950-es, 1960-as évek amerikai lírájában meghatározó szerepet játszó vallomásos költészet folytatója - mondta el az MTI-nek Branczeiz Anna irodalomtörténész, az amerikai költőnő több versének magyar fordítója.

Louise Glück nagyon személyes élményekről, traumákról ír, de mindenki számára átélhetően. Néha romantikus, néha nagyon szentimentális, de semmiképp sem elavult. Nagyon egyszerű, szép és tömör versnyelvet használ - hangsúlyozta a fordító.     Több verse elérhető magyar fordításban, de önálló kötete nem jelent meg, ezért elég nehezen elérhetőek ezek a szövegek - mondta el Branczeiz Anna, aki szerint magyar viszonylatban leginkább Oravecz Imre kései költészetéhez hasonlítható Louise Glück lírája.

Kitért arra is: Louise Glück nagyon fontos, rangos díjakat kapott szülőhazájában. Több tudományos igényű mű született az életművéről, ami még az Egyesült Államokban is jelzésértékű egy élő, kortárs költő esetében. Sőt, egy Louise Glück-összes is megjelent a költőnő 1962 és 2012 között írt verseiből. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.