2021. március 2.
//
Lujza névnap

Szűkebb körben emlékeztek meg az '56-os forradalom leveréséről

Szűk körben, de több megemlékezést is tartottak november 4-én a városban az '56-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján.

1956. november 4-én a hajnali órákban a szovjet hadsereg megindította az offenzíváját Budapest és több magyar város ellen, hogy leverjék a forradalmi felkelést. Bár a forradalmárok így is tartották magukat a túlerő ellen, a Vörös hadsereg felőrölte az ellenállást, ami pedig ezután jött, az véres leszámolás az utcákon, majd koncepciós perek és kivégzések a megfélemlítés évtizedeiben.

November 4. nemzeti gyásznap Magyarországon, más esetben ilyenkor megemlékezésekkel és az 56-os hősök előtti tisztelgéssel készülnek szerte az országban.

A koronavírus-járvány miatt azonban idén szűk körben tartottak csak ilyen eseményeket, többek közt Veszprémben is, ahol a Várban található Brusznyai-emléktáblát Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen koszorúzták meg, majd a Fidelitas is elhelyezte saját koszorúját.

Porga Gyula és Ovádi PéterPorga Gyula és Ovádi Péter

Ugyanitt tartott megemlékezést a KDNP helyi szervezete is, akik hagyományosan minden évben megszervezik ezt az ünnepséget, valamint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) is.

Halmay Gábor önkormányzati képviselő és az IKSZ helyi elnöke rövid beszédében elmondta, nem hagyhatjuk, hogy a vírus az ünnepeinket is tönkre tegye, ugyanakkor a biztonság érdekében idén műsorral nem készültek az eseményen, de az emlékezés fontosságát akkor is ki kell hangsúlyozni.

Halmay GáborHalmay Gábor

Az emléktábla megkoszorúzása után Nagy Károly rövid visszaemlékezést tartott az akkori időkről, valamint a rendszerváltás korszakáról, amikor az ország végleg maga mögött hagyta a kommunizmust.

Nagy KárolyNagy Károly

Mindezt korabeli újságcikkekkel, plakátokkal és beszédek felidézésével illusztrálta. Zeitler Gusztáv középiskolai történelemtanár szintén saját emlékeit idézte, amikor a rendszerváltáskor az első szabad megemlékezéseken hatalmas tömegek gyűltek össze a Brusznyai-emléktáblánál. Akkor történt, hogy egy litván turistacsoport éppen arra járt a Várban, amikor pedig megtudták, hogy miért gyűlt össze ennyi ember, egy saját énekkel és főhajtással tisztelegtek a magyar hősök előtt.

Ebből is látszik, hogy a kommunizmustól nem csak Magyarország, hanem egy egész kontinens szenvedett.

Hajas Bálint

További cikkek

Emlékezzünk a múlt szörnyűségeire és gondoskodjunk a biztonságos jövőről!
Emlékezzünk a múlt szörnyűségeire és gondoskodjunk a biztonságos jövőről!
Szűk körben, de fontos üzenetet megfogalmazva tartotta meg a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját Veszprémben. A csütörtöki csendes koszorúzáson részt vett Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, az IKSZ országos elnöke is, aki rövid interjút adott portálunknak.
A Pannon Egyetemen „édes kötelesség” a megemlékezés
A Pannon Egyetemen „édes kötelesség” a megemlékezés
Az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi, és az ország más részein tevékenykedő hőseire emlékeztek a Pannon Egyetemen.
Az Egyetemen is megemlékeztek az aradi vértanúkról
Az Egyetemen is megemlékeztek az aradi vértanúkról
A Pannon Egyetem Kultúraszervező Csoportja tartott megemlékezést az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjairól.
Az aradi vértanúk erőt adhatnak nekünk
Az aradi vértanúk erőt adhatnak nekünk
Az aradi vértanúk nemzedékeken átívelő változást szerettek volna elérni, hogy az elkövetkezendő generációk számára ne csupán reményfoszlány legyen a szebb jövő - mondta megemlékező beszédében Hegedűs Barbara alpolgármester.
Cholnoky Jenő szülőházánál emlékeztek a földrajztudósra
Cholnoky Jenő szülőházánál emlékeztek a földrajztudósra
A magyar geográfia egyik legnagyobb alakja, Cholnoky Jenő 150 éve született és pont 70 évvel ezelőtt hunyt el. Az ő személyére és életművére emlékeztek a szülőházánál.