Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bélflóra karbantartása az immunrendszer optimális működéséhez

2020. november 18. 4:00
Az ősz és a tél amúgy is az influenza és megfázásos megbetegedések időszaka, most pedig még rajtunk van a nyomás a koronavírus miatt is. Buda-Csiszár Kata dietetikus tanácsai arról, hogyan lehet a mindennapos étkezésünkkel erősíteni az immunrendszerünket.

Nagyon fontos a szervezetünk vitamin - és ásványi anyag ellátottsága, és hogy ezt biztosítsuk, elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás. De van még egy dolog, amire odafigyelhetünk, ez pedig a mikrobiota, más néven a bélflóra.

Mi is az a mikrobióta?

A mikrobióta a béltraktusban élő baktériumok, gombák, vírusok összessége. A bélflóra egyedi. Minden embernél kicsit más összetételű, hogy milyen arányban milyen baktériumtörzsekből áll a flórája.

Egyes kutatók szerint ezeknek a baktériumoknak száma annyi, mint a szervezet sejtjeinek a száma, mások szerint akár a sejtek számának tízszerese is lehet. Akármelyik is igaz, biztos, hogy nagy számokról beszélünk.

A mikrobióta nagyon fontos feladatokat lát el: vitaminokat állít elő, méreganyagokat választ ki, stimulálja és segíti az immunrendszer működését.

Ez a baktériumflóra persze akkor működhet csak megfelelően, ha egyensúlyban van. A flóra önmagában is egyensúlyra törekszik, de sajnos ez sok minden miatt megváltozhat.

Az egyensúly felborulásának oka lehet egy kívülről jövő fertőzés, egyes gyógyszerek hatásai, a nem megfelelő táplálkozás és a kor. Az évek előre haladásával könnyebben megbomlik a bélflóra egyensúlya.

Ha pedig felbomlik ez az egyensúly, az nemcsak emésztőrendszeri panaszok kialakuláshoz vezethet, hanem az immunrendszer nem megfelelő működéséhez, és bizonyos gyulladásos betegségek kialakulásához is.

Katatások összefüggést találtak a mikrobiota elégtelen állapota és például az elhízás, kettes típusú cukorbetegség, irritábilis bél szindróma között, hogy párat említsünk.

Mit nem szeret a bélflóra?

Az úgynevezett nyugati stílusú táplálkozás egyáltalán nem tesz jót a bélflórának. A sok késztermék és junk food , a túlzott állati eredetű fehérjefogyasztás, tehát a húsban és tejtermékekben (kivétel a savanyított tejtermékek, mint joghurt és kefir, amik jó hatásúak) túl gazdag étrend, illetve finomított szénhidrátok, cukros ételek fogyasztása felborítja ezt az egyensúlyt.

Ugyanígy káros a telített zsírsavak túlzott fogyasztása, amik szintén állati eredetű élelmiszerekben (húsok, tejtermékek) találhatóak.

Ezenkívül, ugye-ugye csak mindig ide lyukadunk ki: az egészségtelen életmódbeli szokások is számítanak. A dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás és a mozgásszegény életmód a mikrobiotára is hatással van.

Hogyan segítheted a bélflórát?

A helyes életmód kialakítása nagyon fontos. Ide tartozik a fizikai aktivitás, étkezés és a pihenés/stresszkezelés.

A bélflóra baktériumai szeretik a rostdús ételeket, ugyanis a baktériumoknak is ezek a rostok fognak táplálékul szolgálni.

Ezért fontos minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása, teljes kiőrlésű gabonák választása a finomított helyett (vagy legalább fele-fele arányban) kevesebb hús és több száraz hüvelyes fogyasztása. A zsiradékok közül az olívaolaj előnyben részesítése és állati eredetű fehérjeforrások közül a halfélék fogyasztása. Ajánlottak még a savanyított tejtermékek illetve fermentált zöldségek.

Ezek az ajánlások egyeznek a mediterrán diéta ajánlásaival.

Szükség esetén támogathatjuk még a bélflórát probiotikum készítményekkel, amelyek jó baktérium törzseket juttatnak a bélbe, illetve prebiotikummokal, amik a baktériumok táplálékai.

További hasznos étkezési tanácsok olvashatók a cikk szerzőjének, Buda-Csiszár Katának a saját oldalán is.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.