Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Bélflóra karbantartása az immunrendszer optimális működéséhez

2020. november 18. 4:00
Az ősz és a tél amúgy is az influenza és megfázásos megbetegedések időszaka, most pedig még rajtunk van a nyomás a koronavírus miatt is. Buda-Csiszár Kata dietetikus tanácsai arról, hogyan lehet a mindennapos étkezésünkkel erősíteni az immunrendszerünket.

Nagyon fontos a szervezetünk vitamin - és ásványi anyag ellátottsága, és hogy ezt biztosítsuk, elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás. De van még egy dolog, amire odafigyelhetünk, ez pedig a mikrobiota, más néven a bélflóra.

Mi is az a mikrobióta?

A mikrobióta a béltraktusban élő baktériumok, gombák, vírusok összessége. A bélflóra egyedi. Minden embernél kicsit más összetételű, hogy milyen arányban milyen baktériumtörzsekből áll a flórája.

Egyes kutatók szerint ezeknek a baktériumoknak száma annyi, mint a szervezet sejtjeinek a száma, mások szerint akár a sejtek számának tízszerese is lehet. Akármelyik is igaz, biztos, hogy nagy számokról beszélünk.

A mikrobióta nagyon fontos feladatokat lát el: vitaminokat állít elő, méreganyagokat választ ki, stimulálja és segíti az immunrendszer működését.

Ez a baktériumflóra persze akkor működhet csak megfelelően, ha egyensúlyban van. A flóra önmagában is egyensúlyra törekszik, de sajnos ez sok minden miatt megváltozhat.

Az egyensúly felborulásának oka lehet egy kívülről jövő fertőzés, egyes gyógyszerek hatásai, a nem megfelelő táplálkozás és a kor. Az évek előre haladásával könnyebben megbomlik a bélflóra egyensúlya.

Ha pedig felbomlik ez az egyensúly, az nemcsak emésztőrendszeri panaszok kialakuláshoz vezethet, hanem az immunrendszer nem megfelelő működéséhez, és bizonyos gyulladásos betegségek kialakulásához is.

Katatások összefüggést találtak a mikrobiota elégtelen állapota és például az elhízás, kettes típusú cukorbetegség, irritábilis bél szindróma között, hogy párat említsünk.

Mit nem szeret a bélflóra?

Az úgynevezett nyugati stílusú táplálkozás egyáltalán nem tesz jót a bélflórának. A sok késztermék és junk food , a túlzott állati eredetű fehérjefogyasztás, tehát a húsban és tejtermékekben (kivétel a savanyított tejtermékek, mint joghurt és kefir, amik jó hatásúak) túl gazdag étrend, illetve finomított szénhidrátok, cukros ételek fogyasztása felborítja ezt az egyensúlyt.

Ugyanígy káros a telített zsírsavak túlzott fogyasztása, amik szintén állati eredetű élelmiszerekben (húsok, tejtermékek) találhatóak.

Ezenkívül, ugye-ugye csak mindig ide lyukadunk ki: az egészségtelen életmódbeli szokások is számítanak. A dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás és a mozgásszegény életmód a mikrobiotára is hatással van.

Hogyan segítheted a bélflórát?

A helyes életmód kialakítása nagyon fontos. Ide tartozik a fizikai aktivitás, étkezés és a pihenés/stresszkezelés.

A bélflóra baktériumai szeretik a rostdús ételeket, ugyanis a baktériumoknak is ezek a rostok fognak táplálékul szolgálni.

Ezért fontos minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása, teljes kiőrlésű gabonák választása a finomított helyett (vagy legalább fele-fele arányban) kevesebb hús és több száraz hüvelyes fogyasztása. A zsiradékok közül az olívaolaj előnyben részesítése és állati eredetű fehérjeforrások közül a halfélék fogyasztása. Ajánlottak még a savanyított tejtermékek illetve fermentált zöldségek.

Ezek az ajánlások egyeznek a mediterrán diéta ajánlásaival.

Szükség esetén támogathatjuk még a bélflórát probiotikum készítményekkel, amelyek jó baktérium törzseket juttatnak a bélbe, illetve prebiotikummokal, amik a baktériumok táplálékai.

További hasznos étkezési tanácsok olvashatók a cikk szerzőjének, Buda-Csiszár Katának a saját oldalán is.

vehir.hu
további cikkek
Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  2024. július 16. 16:20 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Magyar fiatalok: egyre elhízottabb és betegebb társadalom Magyar fiatalok: egyre elhízottabb és betegebb társadalom Az ételintolerancia, különösen a tej- és gluténérzékenység, egyre nagyobb arányban érinti a mai fiatalokat, ami számos egészségügyi és életmódbeli kihívást eredményez. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint az ételallergiák és -intoleranciák incidenciája világszerte növekszik, különösen a fejlett országokban. A jelenség mögött több tényező is meghúzódik, amelyek komplex kölcsönhatásban állnak egymással. 2024. július 5. 15:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.