2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Bélflóra karbantartása az immunrendszer optimális működéséhez

Az ősz és a tél amúgy is az influenza és megfázásos megbetegedések időszaka, most pedig még rajtunk van a nyomás a koronavírus miatt is. Buda-Csiszár Kata dietetikus tanácsai arról, hogyan lehet a mindennapos étkezésünkkel erősíteni az immunrendszerünket.

Nagyon fontos a szervezetünk vitamin - és ásványi anyag ellátottsága, és hogy ezt biztosítsuk, elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás. De van még egy dolog, amire odafigyelhetünk, ez pedig a mikrobiota, más néven a bélflóra.

Mi is az a mikrobióta?

A mikrobióta a béltraktusban élő baktériumok, gombák, vírusok összessége. A bélflóra egyedi. Minden embernél kicsit más összetételű, hogy milyen arányban milyen baktériumtörzsekből áll a flórája.

Egyes kutatók szerint ezeknek a baktériumoknak száma annyi, mint a szervezet sejtjeinek a száma, mások szerint akár a sejtek számának tízszerese is lehet. Akármelyik is igaz, biztos, hogy nagy számokról beszélünk.

A mikrobióta nagyon fontos feladatokat lát el: vitaminokat állít elő, méreganyagokat választ ki, stimulálja és segíti az immunrendszer működését.

Ez a baktériumflóra persze akkor működhet csak megfelelően, ha egyensúlyban van. A flóra önmagában is egyensúlyra törekszik, de sajnos ez sok minden miatt megváltozhat.

Az egyensúly felborulásának oka lehet egy kívülről jövő fertőzés, egyes gyógyszerek hatásai, a nem megfelelő táplálkozás és a kor. Az évek előre haladásával könnyebben megbomlik a bélflóra egyensúlya.

Ha pedig felbomlik ez az egyensúly, az nemcsak emésztőrendszeri panaszok kialakuláshoz vezethet, hanem az immunrendszer nem megfelelő működéséhez, és bizonyos gyulladásos betegségek kialakulásához is.

Katatások összefüggést találtak a mikrobiota elégtelen állapota és például az elhízás, kettes típusú cukorbetegség, irritábilis bél szindróma között, hogy párat említsünk.

Mit nem szeret a bélflóra?

Az úgynevezett nyugati stílusú táplálkozás egyáltalán nem tesz jót a bélflórának. A sok késztermék és junk food , a túlzott állati eredetű fehérjefogyasztás, tehát a húsban és tejtermékekben (kivétel a savanyított tejtermékek, mint joghurt és kefir, amik jó hatásúak) túl gazdag étrend, illetve finomított szénhidrátok, cukros ételek fogyasztása felborítja ezt az egyensúlyt.

Ugyanígy káros a telített zsírsavak túlzott fogyasztása, amik szintén állati eredetű élelmiszerekben (húsok, tejtermékek) találhatóak.

Ezenkívül, ugye-ugye csak mindig ide lyukadunk ki: az egészségtelen életmódbeli szokások is számítanak. A dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás és a mozgásszegény életmód a mikrobiotára is hatással van.

Hogyan segítheted a bélflórát?

A helyes életmód kialakítása nagyon fontos. Ide tartozik a fizikai aktivitás, étkezés és a pihenés/stresszkezelés.

A bélflóra baktériumai szeretik a rostdús ételeket, ugyanis a baktériumoknak is ezek a rostok fognak táplálékul szolgálni.

Ezért fontos minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása, teljes kiőrlésű gabonák választása a finomított helyett (vagy legalább fele-fele arányban) kevesebb hús és több száraz hüvelyes fogyasztása. A zsiradékok közül az olívaolaj előnyben részesítése és állati eredetű fehérjeforrások közül a halfélék fogyasztása. Ajánlottak még a savanyított tejtermékek illetve fermentált zöldségek.

Ezek az ajánlások egyeznek a mediterrán diéta ajánlásaival.

Szükség esetén támogathatjuk még a bélflórát probiotikum készítményekkel, amelyek jó baktérium törzseket juttatnak a bélbe, illetve prebiotikummokal, amik a baktériumok táplálékai.

További hasznos étkezési tanácsok olvashatók a cikk szerzőjének, Buda-Csiszár Katának a saját oldalán is.

vehir.hu

További cikkek

7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
50 év felett a test zsír-izom aránya megváltozik, a tápanyagok nehezebben hasznosulnak, változik a szervezet hormonszintje, az energiaszükséglet csökken. Az életkor előrehaladtával az egészség megőrzése érdekében a rendszeres, életkornak megfelelő fizikai aktivitás mellett egyre fontosabbá válik, hogy milyen minőségű ételeket, milyen gyakorisággal és mekkora adagban fogyasztunk. Nyikos Ráhel, dietetikus adott tanácsokat ehhez.
Korai fejlesztő központot hoznának létre Veszprémben
Korai fejlesztő központot hoznának létre Veszprémben
A tervek szerint a központnak az egykori gyermekpszichiátriai épület adna helyet, ahol a koraszülöttek komplex segítséget kapnának a megfelelő fejlődés érdekében.
Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét
Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét
Tudósok úgy vélik, hogy megtalálták a világ legmérgezőbb gombájának számító gyilkos galóca toxinjának ellenszerét - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.
Szerdán bringás reggelivel várják a kétkeréken érkezőket
Szerdán bringás reggelivel várják a kétkeréken érkezőket
Méghozzá a pár napja megnyílt ActiCity belső udvarán, ahol a Magyar Kerékpárosklub veszprémi szervezete partnereivel közösen várja azokat, akik úgy döntenek, a hét közepén biciklivel mennek munkába, de előtte még jól esne nekik egy frissítő reggeli.
Ne dobd ki a héját!
Ne dobd ki a héját!
Ugyan a legtöbb zöldség és gyümölcs héja komposztálható, nem mindenki tart otthon erre a célra szolgáló tárolót. Ráadásul az, akinek nincs kertje, nehezen is tudná hasznosítani a komposztot. No, de mi a teendő, ha nem tudunk vagy nem akarunk komposztálni, viszont a kukába kerülésnél jobb sorsot szánnánk a megmaradt héjaknak?