Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 26. Virág
Veszprém
8°C
2024. november 26. Virág
Veszprém
8°C

Mediterrán diéta, nem csak a déli népeknek

2020. május 15. 4:00
A tudatos húsfogyasztás, a járvány elleni védekezés, a mediterrán kultúra és a veszprémi régió szerencsés helyzete. Látszólag egymástól teljesen független témakörök, mégis összekapcsolódnak, és ha rájövünk az összefüggésekre, akkor nem csak egészségünk érdekében tehetünk sokat, hanem új gasztro-élményekkel is gazdagodunk, ráadásul hamarosan már nem csak az önkéntes karanténban.

A WHO statisztikája szerint az egész Földön a halálozások 71%-áért az olyan nem fertőző krónikus betegségek a felelősek, mint például a rák, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ráadásul ez az arány növekvő tendenciát mutat.

Ha önmagában nem lenne elegendő ez a kedvezőtlen statisztika, van még egy kockázati tényező is, ami a jelenlegi pandémiában még nagyobb figyelmet kapott. Ha csak a magyar számokat nézzük a koronavírus halálozási adatai kapcsán, akkor is szembeötlő, hogy a vírus áldozatainak legnagyobb része valamilyen krónikus betegségben szenvedett. Erre egyébként az operatív törzs rendszeres sajtótájékoztatóin is felhívják a figyelmet.

Az egészségügyi szakértők javarészt egyetértenek abban, hogy az egyik napról a másikra történő életmódváltás és ezen belül az étkezési szokások megváltoztatása sem a legmegfelelőbb megoldás ezekre a problémákra, hiszen a szervezetnek szüksége van egy átállási időszakra, így inkább a fokozatosság elvét érdemes követni. Ennek ellenére, aki tényleg komolyan akarja gondolni, hogy változtat az életvitelén, egy nap muszáj lesz elkezdenie és nem mindig a holnapi dátumot megjelölnie.

Milánóban élő vendégírónk, Buda-Csiszár Kata – aki egyébként már többször adott tudósítást az olasz koronavírus-helyzet aktuális helyzetéről – szakmáját tekintve dietetikus, egy olyan mediterrán diétát javasol, ami nem csak a változatos és izgalmas étrend kialakításában segít, hanem hadat üzen a helytelen étkezés miatt kialakulófélben lévő krónikus betegségeknek is.

A következőkben az ő blogjából idézünk.

 

"A nem fertőző krónikus betegségek okait számos kutatásban vizsgálták, és mint várható volt, az okok szerteágazóak. Vannak olyan faktorok, amiken nem tudunk változtatni, mint a genetikánk vagy a korunk, de az összes többi faktoron, ami az életstílusunkra vonatkozik igen. Ilyen például az, hogy sportolunk-e, mennyit és hogyan alszunk, dohányzunk-e, hogyan kezeljük a stresszt és milyenek a táplálkozási szokásaink. A táplálkozási szokásoknak is számos pontja van, mindről tudnék írni oldalakat. Ma azonban a húsfogyasztásra szeretnék kitérni. Ugyanis a negatív táplálkozási faktorok között fontos szerepet foglal a túlzott mértékű állati eredetű fehérjefogyasztás.

Nem akarok senkit meggyőzni a vegetáriánus étrendről, csak azt mondom, hogy csökkentsük az állati eredetű fehérjebevitelt. A magyar konyha nagy részét a húsos ételek alkotják. De nem volt ez mindig így, régen inkább a gazdag emberek kiváltsága volt a hús nagyobb mértékű bevitele. A többiek hétvégén és ünnepnapokon ettek húst. Az én nagyszüleim is tartottak falun állatot és mikor én gyerek voltam, ami nem is volt olyan régen azért, egy sertést vágtak le télen az egész családra (úgy értem abból jutott a nagyszülőknek, gyerekeknek és unokáknak), a tyúkok a tojásért voltak tartva, illetve vasárnaponként a tyúkhúsleveshez. És ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy a falusi emberek sokkal aktívabb életmódot folytattak, tehát több energiát is használtak el. Persze finom a hús, jó értékű fehérje, de ha sokat eszünk belőle, jót teszünk-e vele a szervezetünknek?

Nem. És akkor még nem is beszéltünk az ipari állattartásról, a körülményekről, amelyekben az állatok élnek és a gyógyszerek, hormonok stb. amivel tömik őket.

A világ számos étrendi szokását és diétáját vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy a legegészségesebb étrend a mediterrán diéta.

A mediterrán diéta ajánlásai szerint a hús heti bevitele maximum 4 adag lehet fejenként, és jobb, ha 3 adag ebből fehér hús. Vörös hús a marha, sertés, birka és vadállatok húsa. Fehér hús pedig a szárnyasok és a nyúlhús. Húsipari termékek, mint kolbász, szalámi, virsli egyáltalán nem ajánlottak. Tudom, hogy a magyar konyha szerves részei, vagyis hozzá vagyunk szokva, ha valaki nagyon nem bírja elhagyni ezeket a termékeket, heti egyszer fogyaszthatja őket.

A mediterrán diéta is tartalmaz húst, de főleg csirkétA mediterrán diéta is tartalmaz húst, de főleg csirkét

Mivel tudunk fehérjét pótolni, ha nem eszünk húst?

Sajnos most már mediterrán országokban is hódít az egyáltalán nem egészséges nyugati típusú étkezési forma, de ha visszanyúlunk a gyökerekig, látjuk, hogy az étrend alapját a gabonák, zöldségek, gyümölcsök adták és hüvelyesek, amik gabonával együtt fogyasztva jó értékű fehérjét jelentenek. Az étrendet ezen kívül bővíthetjük sovány tejtermékkel, tojással és halfélékkel.

Tudom, hogy nem könnyű egyik napról a másikra átállni új táplálkozási szokásokra ezért arra gondoltam, hogy megpróbálhatjátok fokozatosan is, hetente egy-egy húsmentes nap beiktatásával.”

Tehát a kulcs ebben az esetben is a mértékletesség, valamint a minőségi alapanyagok használata. Ehhez pedig nem kell különösebben a pénztárcát sem megterhelni, hiszen Veszprém térségében számos olyan helyi gazdaság működik, ahol a legjobb minőségű zöldségeket és gyümölcsöket termelik, valamint állattartó gazdaságokból sincs hiány, amelyek termékeivel a helyi termelői piacon rendszeresen találkozhatunk.

Hajas Bálint
további cikkek
Köszi szépen, ChatGPT! közélet Köszi szépen, ChatGPT! Van egy furcsa szokásom: teljesen tudatosan igyekszem emberségesen bánni a mesterséges intelligenciával.  2024. november 24. 21:19 A ma szakképzése a holnap gazdasága szakképzés A ma szakképzése a holnap gazdasága Péntek délelőtt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fórumán folytatódott az a több éve kezdődött folyamat, aminek a célja, hogy a kamara segítségével a vállalkozások szakképzésre vonatkozó konkrét igényei eljussanak a döntéshozókhoz. Ezúttal a fórumon résztvevő környékbeli vállalkozások képviselői személyesen a Nemzeti Szakképzési és Foglalkoztatási Hivatal elnökével konzultálhattak ezekről a témákról. 2024. november 23. 15:51 Ovádi Péter tételesen, tényekkel alátámasztva cáfolta meg Magyar Péter állításait állatvédelem Ovádi Péter tételesen, tényekkel alátámasztva cáfolta meg Magyar Péter állításait Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos a közösségi médiában reagált Magyar Péter állatvédelemmel kapcsolatos kijelentéseire. Mint írja Ovádi, határozottan kiáll az állatvédelem területén elért eredmények és az ezeket alátámasztó tények mellett, ezért is tartotta fontosnak reagálni a félrevezető állításokra. 2024. november 22. 13:05 Az ukrajnai háború ezer napja - most ugyanolyan közel állunk a tűzszünethez, mint a világháborúhoz ukrajnai háború Az ukrajnai háború ezer napja - most ugyanolyan közel állunk a tűzszünethez, mint a világháborúhoz Ezredik napja tart az orosz-ukrán háború, ezalatt több ezer civil és körülbelül egymillió katona sebesült, vagy halt meg. Az utóbbi pár hétben mégis egyszerre került a világ karnyújtásnyi közelségbe a tűzszünethez, de ugyanannyira a III. világháborúhoz is. A helyzet iróniája, hogy jelenleg egyik sem csak Putyinon, vagy Zelenszkijen múlik. Cikkünkben Dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség volt parancsnokának interjúján keresztül elemezzük a történéseket. 2024. november 22. 13:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.